Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предлагат промени в организацията на протестите в Бургас
Промени в Наредбата, която регулира организирането на протести и шествия, предлага общинският съветник Даниела Божинова. Според нея документът трябва да се прецизира, за да се осигури по-голяма безопасност на хората. Повод за внасянето на предложението й са Прайдът и контрапротестът, които се проведоха в Бургас през май тази година. 

„Ако се прецени една ситуация за рискова, при заявени на едно и също място, по едно и също време, възможно е и един и същ маршрут прояви и се налага някоя от тях да бъде проведена с променени параметри, това да бъде втората проява по време, на втория заявител. Полицията също има свои задължения, но те са в комбинация със задълженията на администрацията, на кмета. Не би трябвало да се прехвърлят всички рискове и задължения по управление на подобни масови прояви изцяло върху полицията. Би трябвало да има една добра координация между тях“, обясни Божинова.

Докладната записка предизвика дебати в комисиите към местния парламент. Част от общинските съветниците подкрепиха предложението. Други бяха твърдо против, тъй като според тях се нарушават правата на част от хората.

Общинският съветник и директор на Регионалното управление на образованието Виолета Илиева обясни, че ще подкрепи предложението. „Насрочването на две събития, на едно и също място в един и същи ден, създава и провокативни нагласи в едната или другата страна“, поясни тя.

Според юриста и общински съветник Иво Баев, безспорно има нужда от прецизиране на някои текстове в самия Закон, който урежда организирането на подобни мероприятия. Общинските съветници Стоян Коларов и Павел Маринов също посочиха, че ще подкрепят докладната записка.

Забраната за провеждане на два митинга по едно и също време е ограничаване правото на протест на част от гражданите на Бургас. Това посочи общинският съветник Константин Бачийски. „Не виждам какъв е проблемът ако едните хора протестират на площад „Тройката“, а другите да протестират на „Часовника“. За мен е правилно, когато има две различни тези, двете тези да могат да бъдат изказани свободно“, допълни той.

Подобно мнение изразиха и други общински съветници като Христина Секлемова, Манол Тодоров и Йордан Георгиев.

Докладната записка е незаконосъобразна, посочи Златина Георгиева от правната дирекция в Община Бургас. Тя уточни, че Законът за събранията, митингите и манифестациите не дава възможност да се доразработва с подзаконови нормативни актове. „Може би идеята е добра, но тази липса на законова делегация ще доведе до едно объркване в гражданите, както и в едно превратно тълкуване на закона. Смятам, че няма да се решат тези въпроси“, обясни тя.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителен нощен влак ще пътува между София и Бургас до края на лятото

Допълнителен нощен влак ще пътува през Подбалканската железопътна линия по маршрут София-Бургас-София, съобщават от БДЖ. Новоназначената композиция ще се движи от утре до 12-ти септември 2021 г., за да може да предложи допълнителна възможност за пътуващите да стигнат до Бургас за предстоящите музикални фестивали край морето. Новият влак ще бъде..

публикувано на 04.08.21 в 15:55

Само с маски на Spice music festival в Бургас

Всички посетители на Spice music festival трябва задължително да си носят маски, съобщават от Община Бургас. Такива са актуалните изисквания на здравните власти. Във фестивалния град няма да бъдат допускани посетители без лични предпазни средства. Това обявиха организаторите на среща, на която бяха обсъдени всички мерки за безопасност и сигурност. Ще..

публикувано на 04.08.21 в 15:11

Ремонтират пътища в община Несебър

Продължават дейностите по поддръжка на пътната мрежа в община Несебър, съобщават от Общината.  В момента се извършват пътно-ремонтни дейности в района на селата Паницово, Приселци и Раковсково. Ремонтира се участъкът от разклона на Обзор към с. Паницово. Рехабилитират се компрометираните пътни участъци в междуселската мрежа, а в..

публикувано на 04.08.21 в 15:01

"Булевард Демокрация" на 4-ти август

Може ли в Бургас най-сетне да има кръвен център е днешната ни тема. Военноморските сили честват 142 години от създаването си, как ще чуем в предаването. Монтираха нови вендинг автомати за билети на "Бургасбус", кога ще заработят ще разберем след малко.  В пожароопасния сезон, какви мерки трябва да спазваме, за да не допуснем пожар - съветите на главен..

публикувано на 04.08.21 в 14:49

Спасиха от удавяне млад мъж на Централния плаж в Бургас

Спасиха от удавяне млад мъж на Централния плаж в Бургас. На туриста му прилошало от жегата, докато плувал в морето.  Спасителната акция е между 2 и 3 пост е по обяд, когато млад мъж е забелязан да се дави в морето,   разказа старши спасителят Жельо Костадинов: "Мъж на видима възраст от около 32-33 години влиза във водата, губи съзнание, припада..

публикувано на 04.08.21 в 12:31

Монтират новите вендинг – машини за билети

До края на седмицата трябва да заработят всички нови вендинг – машини за продажба на билети в Бургас. Първата вече е монтирана на терминал „Изгрев“, посочи управителят на „Бургасбус“ Петко Драгнев. Предстои поставянето на устройствата на Терминал „Юг“ и на Централната автобусна спирка, добави той: „Чакаме фискалното устройство настроено в..

публикувано на 04.08.21 в 11:34

80% от пожарите са причинени от човешка дейност

80 на 100 от пожарите са причинени от човешка дейност. Това каза главен инспектор Николай Николаев,началник на регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението". Най-често причината за тях е небрежност и безотговорност, като най-добре е въобще да не с епали огън, заяви той. "Паленето на огън и използването на туристически..

публикувано на 04.08.21 в 11:31