Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екообразованието в контекста на Зелената сделка

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: Живко Иванов

На 14 юли Европейската комисия прие набор от предложения, в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане да бъдат пригодени към целта за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55 % до 2030 г. Освен чисто екологичните плюсове за континента Европейският зелен пакт ще осигури обучения за придобиване на уменията, необходими за прехода. Интересът на младите хора към климатичните промени е от голямо значение за да се случат зелените политики.

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов посочи че предстои цялостна трансфотмация на икономиката „Ние досега използвахме линейния модел –добива се нещо, използваш го и хвърляш, а сега той ще бъде заменен от кръговия модел - добиваш нещо, използваш и рециклираш. Управляваш малкия отпадък, който остава. Това цели намаляване на енергията, която се използва, увеличаване на жизнения цикъл и намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. ЕС въведе климатичния закон и съвсем наскоро предложи законодателни промени в няколко области“, посочи евродепутатът.

За да се случат всички тези промени в бъдеще е важна ролята на младите хора. „Те са много чувствителни по въпросите какъв въздух дишат, каква храна ядат и каква вода пият, затова смятам че именно младите са носители на промените. Подобен род образование е от полза, за да се осъзнаят големите цели, защото ако добиваме енергия по същия начин може би бихме живеели по-богато, но със сигурност децата на нашите деца биха търпяли щети. Образованието е важно, за да се осмислят големите цели за отцеляването на планетата“, допълни още Витанов.

Повишаване на екологичното образование сред младите хора е една от целите на Българска фондация Биоразнообразие. От години те работят по различни проекти, които целят именно това. Последният такъв е международен и се нарича gameon и цели да въвлече младите именно в проблемите на климата. Радостина Ценова от фондацията допълни, че от години финансират студентски дипломни работи и докторски дисертации на екологична тематика. "Целта е в последствие направените изследвания и трудове да могат да се използват в практиката“, каза Ценова.

В пространството наречено Симбиотично по-малките деца биват привлечени от интересна експозиция, която разказва за биологичното разнообразие на Атанасовско езеро и как да го опазим. Според Ценова интересът на младите към климатичните промени трябва да се провокира по различни начини.


#РестартирайЕвропа


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сдружение "Усмивка" с коледна кампания в подкрепа на възрастни хора в Бургас

Благотворителна Коледна кампания стартира в подкрепа на 80 възрастни хора в Бургас, съобщават организаторите от Сдружение "Усмивка". Кампанията ще се проведе от 18.10.21г. до 10.12.21г.  Всеки, който желае да помогне може да се включи като дари продукти, които да изпрати до Сдружението или да остави на място. Адресът е град Бургас ул. "Янко..

обновено на 18.10.21 в 15:19

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

В Поморие ще бъде въведено платено паркиране по зони за търговски обекти, за хотели, за офиси и банки. Какво е становището на хотелиерите- Георги Тръпков. В Царево рибопреработвателно предприятие е изправено пред фалит, след като от ВиК – Бургас едностранно прекрати договора си с тях. Как продължава развитието на казуса в съда...

публикувано на 18.10.21 в 14:49
Паяк регулира паркирането това лято в Поморие

Поморийци: платеното паркиране ще помогне, но няма да реши проблема

Платеното паркиране ще бъде въведено в Поморие през следващото лято, съобщиха от морската община. Според местните хора това няма да реши проблема с трафика в разгара на сезона.  Регулацията само с паяк не помага за транспортния хаос, категоричен е кметът Иван Алексиев:  "Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

обновено на 18.10.21 в 13:49

Нов кът за отдих в село Миролюбов

Община Бургас обособи нов кът за отдих в село Миролюбово. Там е монтирана беседка, поставени са нови пейки и кошчета за отпадъци. Положени са грижи  за зелената площ. От пресцентъра на Община Бургас информират, че се изпълняват десетина подобни проекта в села и крайни квартали. Финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване..

публикувано на 18.10.21 в 12:02

Община Бургас: Няма замърсяване на въздуха през изминалата седмица

Няма нарушение на качеството на атмосферния въздух, информира пресцентърът на Община Бургас. От там съобщават, че няма и отклонения в измерваните концентрации на контролираните замърсители, показват събраните данни от измервателните станции. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна..

публикувано на 18.10.21 в 11:42

Кампания „Не си играй със съдбата им“ започва в страната

В  Европейския ден за борба с трафика на хора започва  втората част на кампанията за превенция на трафика на хора. Тя е с фокус върху сексуалната експлоатация и ще премине под надслов „Не си играй със съдбата им“. Организатор е  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), в..

публикувано на 18.10.21 в 09:44

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас в участъка Слънчев бряг – Баня, съобщават от Агенция  "Пътна инфраструктура". По-рано  движението в района се осъществяваше двупосочно в една лента поради катастрофа. 

публикувано на 16.10.21 в 15:30