Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тяговата подстанция в Карнобат - преди и сега

След повече от 50 години вярна служба, тяговите подстанции по ж.п. линията "Пловдив - Бургас" се обновяват и модернизират. Те са важен елемент от структурата на Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Именно благодарение на тези съоръжения, локомотивите получават нужната електроенергия, необходима за задвижването им, разказа електроинженер Ганчо Николов от подстанцията в Карнобат.

"Нашите станции преобразуват едно напрежение от 110 KW на 25 KW, с което ние захранваме контактната мрежа. Тя захранва електровозите, по-известни като локомотиви. В България железницата масово е електрифицирана и движението става с електрически подвижен състав."

Пред 2018 година тяговата подстанция в Карнобат е изцяло обновена.

"Промяната беше на 100%. Като започнем със сградата, която беше основно ремонтирана, трансформаторите, прекъсвачи, разединители, система за управление, контрол, защита, сигнализация, наблюдение бяха подменени с нови. Всичко старо беше демонтирано, изхвърлено и се монтираха нови съоръжения. Това, което се направи, беше най-доброто, което има на пазара." 

Николов информира, че е била въведен и софтуер, който следи всички системи. Така управлението на цялата подстанция се извършва дистанционно от центъра в Пловдив.   

"До този момент подстанциите се обслужваха от дежурен персонал на смяна. Сега не се налага да има такъв персонал, управлението е от разстояние. Облекчението е, че новите съоръжения авариите и повредите са доста по-малко. Вече са от друго естество и се решават много по-лесно и по-бързо."

Над 50 са тяговите подстанции в България, като 30 са вече модернизирани. 

"Голям процент от подстанциите в България са на една сериозна възраст - 40 и няколко години. Подстанция Карнобат е въведена в експлоатация през 1970 година. Масово съоръженията, които до този момент се използваха, са производство 1968, 1970... Бяха надеждни, но това са 40 години експлоатация, което оказва влияние върху начина на работа. Повредите бяха по-чести."

Обновяването на подстанциите се осъществява по проекта за рехабилитация на ж.п. линия Пловдив – Бургас – фаза 2 по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020".

"Помогнаха много. Това са сериозни средства, особено за големи подстанции като нашата. Ако трябваше със собствени средства и държавен бюджет, средства от компанията, подмяната щеше да се удължи във времето. Сега нещата се случват много бързо. В рамките на 3 години, в нашия участък бяха обновени 5 подстанции."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани  121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента..

публикувано на 05.08.24 в 14:58

Ирландска пешеходка загина на пътя Варна - Бургас край Слънчев бряг

12 пътни инцидента са станали в област Бургас само за 3 дни, съобщават от полицията.  При катастрофа станала в малките часове на съботния ден, на пътя Варна - Бургас загива 56-годишна пешеходка от Ирландия. Тя е пресичала пътното платно неправилно, когато..

публикувано на 05.08.24 в 14:35

Община Карнобат с проекти за „Златното езеро“ и Исторически музей на открито

Два проекта предстои да бъдат одобрени в Община Карнобат. Те са свързани с облагородяването на района на т.нар. „Златно езеро“ и създаване на Исторически музей на открито. Финансирането на двата проекта се предвижда да бъде по Програмата за..

публикувано на 05.08.24 в 13:01

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд

Жители на община Бургас могат да кандидатстват за безплатен топъл обяд. Услугата се предоставя от Домашния социален патронаж, обясни управителят му Валентина Станкова. 80 души могат да възползват от нея, тя не е постоянна, тъй като поради различни..

публикувано на 05.08.24 в 11:26

Сливенският митрополит Арсений получи почетния плакет на община Болярово

Множество православни християни дойдоха в храм „Св.Димитър“ в Болярово, за да отправят молитва към св. Богородица заедно със своя епархийски архиерей.  Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Арсений възглави вечерното богослужение с Молебен..

публикувано на 05.08.24 в 10:39

Финансовата помощ от Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си..

публикувано на 04.08.24 в 15:23

Детето, пострадало на плажа в Созопол, е стабилно

Нощта е преминала спокойно за 9-годишното момче, пострадало при инцидента на плажа в Созопол. Това съобщават от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов". Тази сутрин детето е със стабилни жизнени показатели и..

публикувано на 04.08.24 в 08:25