Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златно колие откриха при разкопки в Деултум

Златно колие с три висулки откриха археолози, които работят на римските терми. Това е екипът на ръководителя на НАР" Деултум" Красимира Костова .  Накитът е намерен близо до мястото, където миналата година беше открита друга ценна находка- златна обица . Тя  е от втори век и вече може да бъде видяна в експозицията на музея. Красимира Костова заяви:
Работата ни е доста тежка, системна, винаги излизат интересни факти дори и към находки, които не са така атрактивни.С всеки изминал ден ние получаваме повече информация за древността в Дебелт- за хората, които са живяли, за трудностите, с които са се срещали,  за катаклизмите, които са се случвали. Разкопаваме много пожари, те носят много информация за народите, хората, етносите, които са минавали през тази земя.
Очаквайте интервю на Георги Янакиев с Красимира Костова  за находката и разкопките тази неделя в предаването" Гларуси и шамандури".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който е председател на организационния комитет. Той приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят,..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Обявиха носителите на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

В първия ден на XXVI издание на на Националния фестивал на детската книга в Сливен бяха обявени носителите на  на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2024г.. Председател на журито е Луизина Савкова, началник на отдел „Регионални дейности“ към в Министерство на културата, която обяви имената на..

публикувано на 08.05.24 в 14:37
Цанислав Петков, архив

Концертът "Звукът на Европа" - част от програмата на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни"

11 млади музиканти ще участват в концерта „Звукът на Европа“. Той е част от фестивала  "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни", който предстои в края на седмицата в Бургас. Концертът е колаборация на Фондация „Солинария“ с Асоциация ASBL Artistes en Herbe, Люксембург и Камерен оркестър гр. Хасково с диригент Цанислав Петков: "Това е среща на..

публикувано на 08.05.24 в 09:40

Играят "Мисия Спящата красавица" в кукления театър в Бургас

Вълшебства и съвременност се преплитат в спектакъла на Бургаския куклен театър „ Мисия Спящата красавица“. Той ще бъде игран тази вечер от 19 часа.  Автор на текста е Яна Борисова, режисьор е Кирякос Аргирополус. Бургаският куклен театър кани на премиера на "Мисия Спящата красавица" Всички познавате добре историята на принцесата, която..

публикувано на 08.05.24 в 09:10

Месец на таланта представя даровити деца и младежи в Бургас

Центърът за млади таланти в Бургас подарява на града изключително богата и пъстра програма от дейности и събития по повод своята тринадесета годишнина. Началото на Месеца на таланта ще бъде поставено на 17 май от 18:00 ч. във фоайето на Магазия 1 /Морска гара/. Участниците от проектите на центъра “Палитри“, „Приложни изкуства“ и „Анимация,..

публикувано на 07.05.24 в 14:26

Театралите на НЕГ „Гьоте“ с две първи места от фестивал на училищния театър

С авторска постановка “Die Show des allmächtigen Internets" (“Шоуто на Всемогъщия Интернет“), отличен немски език и артистично присъствие, Театрална трупа „Гьоте“ впечатли публика и жури и се завърна от Националния фестивал за училищен театър „Завесата се вдига на немски език“ с две първи места – на журито, на публиката и с почетен плакет за първо..

публикувано на 07.05.24 в 14:17

Първото издание на "СОЛиСиМи" започва с концерта "Музикални багри и ритми"

С концерта „Музикални багри и ритми“ на 10 май в Бургас започва първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Проектът е разработен от Фондация „Солинария“ и финансиран по Програма „Създаване“ на Национален фонд „Култура“. Концертът от 19 часа в Културен дом НХК е и премиера на произведения на бургаския композитор Петя Тончева с..

обновено на 07.05.24 в 13:23