Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горящо сметище тормози жители на Сунгурларе

Горящо сметище притеснява жители на Сунгурларе. От известно време то се пали почти всяка вечер, сигнализират хората, а при проверка на наш екип в четвъртък, се оказа, че дими и през деня.

Нерегламентираното сметище, се намира на няколкостотин метра от къщи, на десетина – от бензиностанция. Веднага след табелата на Сунгурларе, по пътя за Грозден, боклуците са нахвърляни в една площадка, оградена с бетонови стени. При посещението ни в четвъртък, двете врати към него бяха заключени с катинар, а боклуците димяха и посред бял ден. Хората наоколо се оплакват от случващото се:

„Не може да се отвори прозорец, въобще – не може да се понася…

… Димът влиза вкъщи“, разказват две жени.

Таня Ангелова и Даниела Димитрова също живеят в близост до сметището и са подавали сигнали:

„Тъй като се пали нощно време, от 10 вечерта ние сме задължени да се затворим вкъщи. Нищо, че сега са над 30 градуса температурите. Затворени вкъщи и опитваме да дишаме. Защото навън е непоносимо. Това е бял смог, който се натрупва по дрехите, по кожата, навсякъде. Просто не се диша…

… Досега, през годините, е било периодично. Примерно – в седмицата се запали два пъти. А сега е всяка нощ“, разказват те.

От РИОСВ – Бургас информираха, че на кмета Георги Кенов ще бъде съставен акт. Два сигнала, на 27 и 28 юли, са подадени при тях, а в сряда е извършена проверка на място. Констатирано е изхвърляне на нерегламентирани отпадъци от смесен характер – строителни, растителни, хартия, картон и др. и няколко тлеещи и димящи огнища. На кмета са дадени предписания за окончателно потушаване на запалването. В понеделник е поканен да му бъде съставен акт. От екоинспекцията уточняват, че не са извършвани замервания на атмосферния въздух, тъй като пожарът бил овладян от пожарната.

Импровизираното сметище е нерегламентирано, коментира кметът Георги Кенов. Той декларира, че проблемът ще бъде решен:

„Това е просто – от гражданите на Сунгурларе се създават тия неща. Сметището – ще сложа камери и ще се реши проблемът, но – опитах се да го затворя. Хайде, да не кажем сметище, тая площадка. Опитах се да я затворя, обаче започнаха да изхвърлят на пътя за Грозден. И стана абсолютно същата картинка. Аз съм сигнализирал и полицията и тя е взела мерки. Сега (разговорът с него е проведен в четвъртък на обяд – б.а.) ще се събере много техника в момента. Просто ще го загасим и ще почнем да изнасяме, да, ще го почистим“, коментира кметът.

Ще сложим и видеонаблюдение, за да санкционираме извършителите, посочи Георги Кенов.

През следващата седмица екоинспекцията ще извърши нова проверка.

Подробности по темата можете да чуете в прикачените файлов.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване

Повече 10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване, заради аварии.  От ръководството на общината заявиха, че от следващия месец ще предоставят своя техника на Вик- дружеството само срещу заплащане. С ниско налягане или изцяло без водозахранване всекидневно остават около една трета от населените места в общината. Заради..

публикувано на 27.09.21 в 15:16
Луна Йорданова

"Булевард Демокрация" - на 27 септември

Цяла България днес (добре де, една част от нея, 30%, стари 50, както казваше Румен Белчев) коментира поредната кандидатура за президент – на певицата Луна. И не разбирам защо така я нападат тази усмихната жена. Тя целенасочено изпълнява това, което обеща – че ще се кандидатира. Колко политици могат да се похвалят с това? Въобще – след „русата жена,..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев

Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева: „От общинския горски фонд осигуряваме дърва за..

публикувано на 27.09.21 в 14:41

Цената на дървата за огрев се повиши

Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас. Цената е повишена с 20 лева за тон,  от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лв/т. С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора,..

обновено на 27.09.21 в 13:23

Обновяват детски кът в "Изгрев"

Община Бургас обновява детски кът в комплекс „Изгрев“. Той се намира в близост до обновената „Петко Задгорски“.  Жителите на района са отправили искане пространството да бъде обновено приоритетно.  Детският кът ще смени изцяло облика си до края на октомври. Там ще бъдат монтирани нови уреди за игра, настилката ще бъде обновена, ще бъдат поставени нови..

публикувано на 27.09.21 в 12:18

Възстановено е движението по пътя Слънчев бряг-Баня

Възстановено е движението по път I-9 Варна - Бургас от км 198 до км 199, в участъка Сл. бряг - Баня. Това информират от Агенция пътна инфраструктура Там придвижването се осъществяваше временно в една лента, заради пътен инцидент.

обновено на 27.09.21 в 10:35

Дарителска кампания за църква в село Стара река

Дарителска кампания за доизграждането на храма "Св. Вмчк. Димитър"  в ямболското село Стара река организира църковното настоятелство. Необходими са около 60 000 лева. Градежът на православния храм започва още през 2009 година, но поради липса на средства, остава на етап "груб строеж", уточни кметът на селото Нина Колева. Преди седмица..

обновено на 27.09.21 в 07:26