Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас ще се разширява в района на „Изгрев“ и „Славейков“

Снимката е илюстративна.


Предвижда се разширяване на Бургас в района на кварталите „Изгрев“ и „Славейков“, местността „Мадика“ и около университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Това посочи главният архитект на Общината Емил Бурулянов. По ОУП там могат да бъдат създадени както бизнес сгради, така и частично жилищно строителство. Покрай коронакризата се наблюдава и тенденция хората да инвестират в изграждането на къщи. Все по –предпочитан район за такъв тип строителство се оказва квартал „Крайморие“.

Като перспективни територии главният архитект Емил Бурулянов определи двете страни на пътя Бургас – Ветрен. Предстои изграждане на улична и ВиК инфраструктура зад бившия мол „Странд“, както и зад университета „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Специално в района на университета „Проф. д-р Асен Златаров“, това ще бъде засилено и от изграждането на новата болница „Сърце и мозък“, която е готова на груб строеж в момента. Районът ще дръпне и по отношение на услуги, свързани със здравеопазването“, обясни той. Бурулянов допълни, че по отношение на квартал „Крайморие“ предстои изграждането на воден цикъл. „В момента също има дейности, които ВиК извършва, така че всички парцели, които са в дясно от централната улица в „Крайморие“, в един момент ще бъдат захранени с подходящата инфраструктура. Това също са райони, които за нас са важни за развитие. Специално там е повече в жилищното строителство“, поясни той.

Индустриалните и логистични паркове в Бургас също се развиват добре. „В Логистичен парк - фаза 2, която е в близост до детелината на ж.к. „Меден рудник“ по пътя Бургас – Созопол, в момента се преместват комуникациите на електросистемния оператор. Изграждат се нови стълбове за електроразпределение, за да могат да се освободят парцелите от старата инфраструктура. Парцелите са засипани, предстои апортирането на имотите в националната компания „Индустриални зони“. След това те вече също могат да излязат на свободния пазар. Това по принцип ще бъде една индустриална зона, в която ние търсим малко по-големи предприятия. Затова и самите парцели, които са обособени там са по-големи като площ“, обясни Бурулянов.

„Относно жилищното строителство, клиентите ни в момента предпочитат къщи, така че да са в зелена среда“. Това обясни архитект Събин Попов. „С повече помещения, с кабинет, за да могат да работят и индивидуално за всяко дете стая. Някои поставят соларни панели, най-вече тези, които предвиждат да имат басейн, защото той е много енергоемък. Поставянето на соларни батерии, когато имаш басейн е задължително, за да спестиш доста от електричество. Коронакризата доведе до драстично падане на лихвите. Хората започнаха да си теглят парите и да ги влагат в имоти, които са с по-висока стойност в бъдеще. Това са тип големи жилища и съответно къщи, поясни той. Като предпочитани райони за изграждане на къщи са Маринка, Ветрен, „Сарафово“, напоследък и „Крайморие“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в пределите на общината. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00

Георги Бърдаров и Симеон Идакиев част от най-големия географски фестивал у нас

Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас – деветото издание на Български географски фестивал. Събитието ще се проведе на 27 и 28 април в Международния конгресен център, Търговска гимназия, Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ и Морската градина. Програмата на Българския географски фестивал ще включва..

публикувано на 26.04.24 в 08:46

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 26.04.24 в 08:40