Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три бургаски села се вдигнаха на протест: Искаме чиста вода!

Снимка: Даниела Костадинова

Със скандирания “Искаме вода“ жители на три бургаски села блокираха кръстовище в село Маринка, което е част от Международния път Бургас - Малко Търново. Причина за недоволството е честото спиране на водата заради аварии, а в две от селата вместо вода от чешмите тече кал. За да се предотврати струпването на коли, полицаи отбиваха движението по обходен маршрут.

Снимка: Даниела Костадинова
Близо 100 жители на селата Маринка, Димчево и Твърдица с преминаване по две пешеходни пътеки блокираха движението на колите на ключово кръстовище-част от международния път Бургас-Малко Търново. Протестиращите са внесли във дружеството ВиК подписка подкрепена от над 500 души. От какво са недоволни хората:

"Водата, която ни дават да пием, прилича на боза, обещаха че ще докарат камчийска вода още преди две години".

"Престъпление е да оставиш едно такова общество без питейната течност".

"Наскоро купих къща, ако знаех, че такива проблеми има нямаше да купя".

Лъжат ни, че проблемите с водата ще бъдат решени, каза кметският наместник в село Димчево Елена Атанасова:

"Искаме единствено чиста вода! От 15 години лъжат, че ще има вода".

15 минути продължи блокадата на пътя, като движението на колите беше отбито по обходен маршрут.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска кампания за църква в село Стара река

Дарителска кампания за доизграждането на "Св. Вмчк. Димитър"  ямболското село Стара река организира църковното настоятелство. Необходими са около 60 000 лева= Градежът на православния храм започва още през 2009 година, но поради липса на средства, остава на етап "груб строеж", уточни кметът на селото Нина Колева. Преди седмица неочаквано..

публикувано на 26.09.21 в 13:58

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по - зелен

Старият град на Созопол да е само пешеходен и по – зелен. Това предлагат млади специалисти,  които са част от Клуба към Съюза на българските архитекти. В продължение на седмица те са проучвали тази част на морския град и днес представиха своите идеи за промяна на промяна на градската среда на среща – презентация, която се проведе в читалище „Отец..

публикувано на 26.09.21 в 13:56

Незаконни дейности на два язовира в област Ямбол

Проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ установи незаконни ремонти за 3,5 млн. лева на два язовира в Ямболско - в землищата на селата Пчела и Малък манастир. Предстои да бъде издадена заповед за спиране на строежите. При проверките е констатирано, че на водоемите не са извършени аварийни ремонти, както е записано в..

публикувано на 26.09.21 в 12:52

Карнобат празнува

Ценителите на изкуството  могат да разгледат изложба на Ненчо Русев. Даровитият художник е и авторът на текста за химна на Карнобат, който звучи на тържествени събития. 50 години творчески път в търсене на красотата е мотото на изложбата на Русев . За празника на града библиотеката представя съвременни  поети и писатели от Карнобат и региона. Румяна..

публикувано на 26.09.21 в 09:39

Предлагат промени в правилника на местния парламент в Бургас

Даниела Божинова от Демократична България поясни, че се предлага намаляване минимума за образуване на група от трима съветници при досегашно изискване за поне петима. В страната само Бургас и София имат такъв висок праг, но ОС на София е с 61 избраници. Докато градове като Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, сформират  група при четирима, трима и дори..

публикувано на 26.09.21 в 08:59

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол

Продължава разчистването на средновековната крепост Дъбилин в Ямбол. Укрепителното съоръжение е било от изключителна важност за Византия и България, тъй като се е намирала на важен кръстопът, свързващ Константинопол и Адрианопол с българската столица Търновград .  Разчистването на северната стена на крепостта Дъбилин в момента се извършва в двора на..

публикувано на 25.09.21 в 17:18
Град Болярово

Община Болярово с нов горскостопански план

Добивът на гъби, билки, трюфели и развитието на екотуризма са възможности, които могат да се използват от местното население за бизнес в горите, посочи главният експерт в Регионална дирекция по горите - Сливен. Тя обърна внимание и за засилването на охраната на горите от незаконни бракониерски сечи и от горски пожари. Планът, който ще..

публикувано на 25.09.21 в 15:02