Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С тържествена церемония започна честването на празника на ВМС (СНИМКИ)

Военноморските сили честват 142 години от своето създаване. Програмата започна днес с тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на моряка в Морската градина в Бургас. „Празникът на Военноморските сили за нас е и ден за равносметка“. Това отбеляза контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС. Последната година беше по-различна, защото работихме в условие на пандемия, налагаше се да променим начина си на подготовка, допълни той.

„Изцяло планирането на ученията беше извършено онлайн чрез видеоконференции. Дори и най-голямото международно учение, което флотът провежда - Бриз 2021, което завърши миналия месец. В него участваха представители на 14 държави, над 30 кораба, над 2600 души. От българската страна бяха ангажирани четири министерства и общо 24 различни организации извън Военноморските сили. Мащабите наистина са колосални. Цялото това планиране, извършено онлайн за нас беше голямо предизвикателство“, обясни той.

Относно проблема с миграционния натиск, контраадмирал Михайлов обясни, че Военноморските сили могат да оказват помощ на Министерството на вътрешните работи:

„Към момента, особено по море, броят на мигрантите, доколкото на мен ми е известно, не е толкова голям, че Гранична полиция да не може да се справи самостоятелно с тези задачи. Ние имаме готовност да ги подпомогне, ако това се наложи. Практиката от предишни години и статистиката показва, че пътят по море не е предпочитан за мигрантите“, поясни той.

Оказва се, че службата във Военноморските сили е започнала да става все по-привлекателна. Една от причините за това е, че през последните 4 години ежегодно се увеличаваше средната заплата във въоръжените сили с по 10 %, поясни контраадмирал Михайлов. „По отношение на броя на кандидатите, в момента тече конкурс за 20 матроски длъжности във ВМС, към момента имаме около 250 кандидати“, допълни той.

Програмата по честването на празника днес продължава с концерти на Представителния духов оркестър на Военноморските сили от 19.00 ч. в градинката до сградата на Община Бургас, а след това и в летния театър „Аполония“ в Созопол.  През почивните дни жителите и гостите на Бургас ще могат да разгледат кораби от състава на Военноморските сили на пристанището. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница

МВР ще поддържа оградата по българо-турската граница. Това реши Министерският съвет като отне правото на управление върху съоръжението от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. Осигуряването на финансиране и извършването на поддръжка за цялата оградата, е по-добре да се осъществява от Министерството на вътрешните работи, се..

публикувано на 16.09.21 в 16:26

Над 6 години затвор за мъж, причинил катастрофа в Нова Загора

Ефективно наказание от 6 години и 8 месеца затвор наложи Окръжният съд в Сливен на мъж, подсъдим за причиняване на катастрофа, при която са загинали трима души. Катастрофата е станала през септември 2020 г. на път в района на Нова Загора.  Подсъдимият е шофирал автомобила си в посока от Стара Загора към  Нова Загора. Движил се е със скорост..

публикувано на 16.09.21 в 15:13

Образуваха още едно дело срещу Станимир Рагевски

Още едно дело е образувано срещу Станимир Рагевски в  Районния съд в Бургас. То е за укриване на чужди автомобили и фалшификация на документи. Към момента Рагевски е обвинен за убийствата на Юмер Мехмед и брокерката Теодора Бахлова . Според обвинението през периода от август 2014 г. до май 2016 г., Рагевски, заедно със съучастник е..

публикувано на 16.09.21 в 11:33

Задържан е извършител на кражба на кутия с дарения в Карнобат

Задържан извършителят на кражбата на кутия с дарения от търговски обект в Карнобат, съобщават от полицията. Средствата са предназначени за лечението на 6-годишно момче. Извършителят е 20- годишен карнобатлия. Той е похарчил откраднатите 230 лв. за мобилен телефон, хотел и погасяване на предишни заеми.

публикувано на 16.09.21 в 10:55

Белгийски турист открадна колело в Слънчев бряг

След подаден сигнал в Районното управление в Несебър от 40-годишен мъж от Дупница за откраднат велосипед полицаите са установили и задържали извършителя. Това е 19-годишен белгийски туристи, който е пристигнал в България преди седмица. Откраднатото колело е на стойност 500 лева.  Извършителят е направил пълни самопризнания и е върнал откраднатото..

публикувано на 16.09.21 в 09:02

Изпълнителният директор на „Фронтекс“ е на посещение у нас

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ е на посещение у нас, за да се информира как се охранява българо-турската граница. Планирани са срещи на Фабрис Лежери със заместник-министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов, с главния секретар на МВР Петър Тодоров и с директора на Главната дирекция..

публикувано на 15.09.21 в 09:12

Двамата пострадали при катастрофата в Айтос остават с опасност за живота

Остава тежко състоянието на двамата пострадали при катастрофата в Айтос. 17-годишното момче и шофьорът на камиона все още са с опасност за живота в отделението по „Реанимация“ на УМБАЛ - Бургас, съобщиха от лечебното заведение. Момчето има нужда от преливане на кръв. Негови близки посочват в социалните мрежи начина, по който желаещите да му..

публикувано на 15.09.21 в 08:29