Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегията „От фермата до трапезата“ цели увеличаване на площите за биоземеделие

Стратегията „От фермата до трапезата“ на Европейския съюз предлага цялостен подход към хранителната система - от производството на земеделската продукция, през преработката, пакетирането, транспорта, до крайното потребление. Това посочи евродепутатът Асим Адемов. Част от целите са намаляването на хранителните отпадъци, щадене на околната среда и гарантиране на качествени храни за европейските граждани. „Тази стратегия предвижда до 2030 г. да се намали до 50 % употребата на химически пестициди, намаляване с 50 % на загубите на хранителни вещества, намаляване на употребата на торове с поне 20 % , както и поне 25 % от земеделските площи да преминат към биологично производство“, обясни той.  

Адемов допълни, че трябва да се въведат отговорни бизнес модели, да се ограничи популяризирането на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол, както и да се насърчи устойчивото опаковане и етикетиране. Според евродепутата, целта за увеличаване на площите с биологично земеделие е твърде амбициозна. Причината е, че страните от Европейския съюз тръгват от различни стартови позиции. „Например към 2018 г. в България под 3 % са площите за биоземеделие. В сравнение с други държави като Австрия, Естония и Швеция там делът на тези площи е над 20 %. Това няма да е постижимо, ако не е икономически оправдано“, поясни той.  Според него, земеделците ще произвеждат биопродукти, ако има гарантиран пазар за тях, затова е нужно да се работи много с потребителите.

Подобно е мнението и на Веселина Ралчева, член на управителния съвет на асоциация "Биопродукти“. Според нея целите на Стратегията са реалистични, но те са в контекста на политика, която много от държавите в Европейския съюз водят вече от години. „Това е един много сложен процес, който изисква много сериозна намеса като политики в земеделието да се промени това индустриално едро земеделие, което особено характерно за страни като България и Румъния. От друга страна действително да се постигне една справедливост по веригата, така че да бъдат удовлетворени производителите и потребителите, които да получат една чиста и здравословна храна на достъпна цена“, коментира тя.

Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Актуализираха капиталовата програма на община Средец

Съветниците на Средец актуализираха днес капиталовата програма на общината за настоящата година.Това бе една от точките в дневния ред на 18-тото заседание.Почти протоколно и без дебати бяха гласувани повечето докладни. Част от тях бяха за п риемане на актуализиран план за интегрирано развитие,п ромяна на годишния план за ползване на дървесина..

публикувано на 27.11.24 в 17:04

Кметове, рибари и туристически бранш са против поддържан резерват "Маслен нос"

500 кв. км ще включва територията на морския резерват Маслен нос. Това стана ясно на среща, организирана от община Приморско, на която експерти от Грийнпийс представиха основните параметри на предложението им за обявяването на най-големия морски резерват в страната.  Обхватът му ще бъде от нос Агалина до Лозенец, като зона от 2 мили от брега на град..

публикувано на 27.11.24 в 16:29

Среща в Приморско на кметове и рибари с Грийнпийс по искането за морски резерват

Среща в Приморско по внесеното от Грийнпийс България искане за обявяване на първия изцяло морски резерват в страната предстои от 14 часа в общината. Внесоха в МОСВ петиция за обявяване на първия изцяло морски резерват Домакин е кметът Иван Гайков като се очаква да се включат и кметовете на Созопол Тихомир Янакиев и на Царево..

публикувано на 27.11.24 в 12:51

Връщането на 20% ДДС за ресторантите ще увеличи цените, смятат от бранша

Връщането на 20% ДДС за ресторантьорския бранш ще увеличи цените за крайния потребител, единодушни са от бизнеса. Такава вероятност има, тъй като финансовото ведомство залага тази ставка в бюджета за догодина. В момента ресторантите плащат 9% ДДС, мярка която бе въведена, за да се справят с последиците от ковид кризата.  Според Димитър Найденов,..

публикувано на 27.11.24 в 11:05

"Роудшоу" популяризира България като туристическа дестинация в Германия

"Роудшоу" популяризира България като туристическа дестинация в Германия. Обиколката в четири града - Франкфурт; Лайпциг; Хановер и Дюселдорф е по инициатива на Министерството на туризма, съвместно с Алианс Българско Черноморие и маркетингова агенция. В четирите града са се провели поредица от B2B срещи между представители на туристически..

публикувано на 26.11.24 в 15:36

"Активни потребители": Реалните намаления са от 10% до 30%

Кампанията, позната по цял свят като „Черен петък“ е тази седмица на 29-ти ноември. Официално денят, в който са големите намаления, е последният петък на ноември, но все повече търговци удължават периода на промоциите.  „Черният петък“ става все по-дълъг и по-разширен. Започнаха поредица от предварителни черни петъци, а рекламите..

публикувано на 26.11.24 в 14:47

Декларация на КНСБ до премиера описва предпоставките за енергийна криза у нас

От КНСБ са изпратили декларация до служебния премиер Димитър Главчев, в която се описват предпоставките за сериозна енергийна криза у нас и възможните нарушения на сигурността на доставките на ток още тази зима. Според експертите от КНСБ, има опасност цели региони в България да останат без ток за няколко часа заради липса на национални енергийни..

публикувано на 25.11.24 в 13:28