Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаирът на солта тази събота край Атанасовското езеро

Ще бъде отбелязан и рождения ден на морската лагуна


Атанасовското езеро се включва в бургаския Фестивален уикенд със специално събитие – Панаир на солта, то ще бъде съчетано с рождения ден на резервата, който тази година отбелязва 41 години от обявяването си за такъв.

Проявата цели на популяризира натуралните продукти от езерото. Ще бъдат представени различните видове черноморска сол и пътя ѝ до трапезата, Екипът на Българска Фондация Биоразнообразие ще демонстрира как се правят летни туршии само със сол и зеленчуци, съобщи Радостина Ценова от организацията:

„Най – вкусната зимнина се прави със сол от Атанасовското езоро. Ще демонстрираме как се прави туршия от краставички, с динени кори, с круши. Ще почерпим гостите, а и се надяваме и участниците да предложат свои рецепти и така да направим една своеобразна готварска работилница!“

Поради големия интерес към Влакчето на солта, и тази година домакините от „Черноморски солници“ АД ще пуснат специална линия от басейните с луга и кал до музейчето на Атанасовско езеро, солта и птиците - „симБиотично“, и обратно, за да могат желаещите да се повозят и да се насладят на традиционния транспорт в и около езерото. Линията ще работи от 17.00 до 19.00 часа и ще бъде безплатна за всички гости на Панаира.

Предвидено е да бъдат представени и две книги, свързани с птиците, съобщи още Радостина Ценова :

"Кратка философия на птиците" от Филип Дюбоа и Елиз Русо /превод от френски Лора Стаматис/ и детската "За птиците и буквите" от Джина Дундова-Панчева. Двете книги по различен начин и за различна аудитория откриват света на птиците. Едната е по – философска за възрастните, а другата е по - любопитна за малките читатели!“

И на рожден ден като на рожден ден ще има и музика. Присъстващите ще могат да почувстват атмосферата на „симБиотично“и вдъхновението на езерото и чрез концерт на два дуета вечерта, каза още Радостина Ценова:

Празникът ще завърши с концерт на два дуета – единият, който отдавна чакаме на сцената на „симБиотично“ - D’Family Acoustic, а другият е Desperate Daughters, който миналата година участва в Sofar концерта и момичетата останаха очаровани от атмосферата на мястото и това лято отново ни гостуват.

Празникът ще включва още забавления като играта за разпознаване на различни видове сол, представяне на най-новото предизвикателство, свързано с Атанасовско езеро – Търсачи на съкровища: КОД СОЛЕНО и др. Той е част от фестивалния уикенд, които се провежда тази седмица в Бургас.

Атанасовско езеро е поддържан резерват, защитена местност, Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи и Натура 2000 зона. То е пример за симбиозата между природата и човека, както и за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея могат да се извличат разнообразни ползи - чрез солта, лугата, лечебната и естетична й стойност и др.

Събитието се организира в рамките на LIFE проект „Лагуната на живота“, изпълняван от БФБ, „Черноморски солници“ АД, БДЗП, Заедно 2011 и в партньорство с РИОСВ - Бургас и Община Бургас.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диана Фъртунова обича да експериментира в рисуването и кулинарията

Диана Фъртунова   е родена в София, но от години живее в Бургас. Завършила е предучилищна педагогика и  логопедия. . Работила е във редица вестници и като журналист в телевизия СКАТ.  Пише стихове още от ученическите си години. Член на Бургаския филиал на Съюза на свободните писатели в България и на Съюза на българските журналисти.  Издала е..

публикувано на 21.07.24 в 14:00

Крафт бира с вкус на пица и ванилия предлага петия фестивал в Минералните бани

18 пивоварни са част от петото издание на фестивала на крафт бирата, който ще се проведе събота и неделя традиционно в парк Минералните бани. Домакин е пивоварната в парка. Тази година има и международно участие с производители от Холандия, Германия, Кипър и Румъния. Общо над 70-80 вида бира могат да опитат посетителите, каза Ганчо Кожухаров,..

обновено на 20.07.24 в 16:53

Фестивалът на виното продължава и през уикенда

На десето място   по производство на вино в Европа застава България. В световен мащаб сме на 25-о място .  Това каза в Бургас Софи Палас от Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости за откриването на 12-ото издание на фестивала за вино и спиртни напитки. Събитието събира над 40 български и чуждестранни..

публикувано на 20.07.24 в 15:28

Канят на фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа" следващия уикенд

В Малко Търново следващия уикенд ще се проведе фестивал на занаятите "По Малкотърновски - от извора на Странджа". Той се организира за 14 – та поредна година. Целта му е да бъде показано нематериалното наследство на Странджанския край в автентичен вид, съобщи Милена Дренчева, секретар на НЧ "Георги Попаянов 1914",организатор на..

публикувано на 20.07.24 в 13:00

Бургазлийка е двойна шампионка на световно първенство по танци

16-годишната Ванеса Калчева стана двойна шампионка от състезанието Dance World Cup Finals в Прага. Престижният формат събира близо 10 000 танцьори от цял свят, което е само с 500 по-малко от състезателите на Олимпиадата. Бургаското момиче е първата световна шампионка за България в категория „Шоу“. В категорията за дуети Ванеса и партньорката ѝ Габриела..

публикувано на 19.07.24 в 14:40

Над 40 винарни от цял свят пристигат в Бургас

12-ото издание на Wine and Spirits Fest Burgas  обединява над 40 винарни и дестилерии от цял свят, а посетителите могат да дегустират сред изобилие от над 350 вина и спиртни напитки. Тази година събитието е с нова локация, а именно Международен конгресен център Бургас , зала Черноморие, на Морската гара в града.  Фестивалът се провежда в..

обновено на 19.07.24 в 11:24

Етнокухнята на музея ще представи на 19 юли специалитет от шопския край

Този път в Етнокухнята на музея ще приготвят специалитет, характерен за шопската софра.  Така продължава традицията да се представят в музея традиционни, но лесни ястия. Как се прави шопски хайвер ще покаже в Етнокухнята на бургаския музей журналистката Диана Фъртунова , която е и ненадминат майстор кулинар по отношение на традиционните български..

публикувано на 17.07.24 в 11:10