Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургаски пенсионери ще учат испански като превенция срещу деменция

Петя Кирилова и Антонио Перес (вляво) и с кмета Димитър Николов

Бургаски пенсионери могат да изучават испански език като превенция срещу деменцията. Програмата „невроезиков прогрес“ ще бъде подпомогната от Общината.

Зад инициативата стоят Петя Кирилова и Антонио Перез, които създават Българо – испански културен център, който функционира в Бургас от септември миналата година. Срещат подкрепа в лицето на кмета Димитър Николов и неговия екип. От септември миналата година започват да работят тук и хората могат да ги намерят в Младежкия дом. Преподават испански език, не само Бургас, но и в Поморие, Айтос, Созопол и Черноморец. Осъществяват два конкурса – за разработване на плакат на тема именно испанската култура, както и по четене на Сервантес. Успяват да положат основите и на съвместна работа с институт от област Малага.

От тях идва и предложението да обучават възрастни хора в езика като превенция срещу опасното заболяване и то се приема от администрацията, посочи Яна Вълчева от Община Бургас:

„Това, което направихме ние, е да включим обучението и самата програма за превенция срещу деменция с изучаване на испански език и култура, в програмата на общината „Активни пенсионери“, поясни Вълчева.

Петя и Антонио вече се срещнаха с пенсионерски клубове и отчитат интерес от тяхна страна:

„Осъзнават, че това не е само едно обикновено учене на испански език. Предлага им се една програма, която в България ще се казва невроезиков прогрес. Да имат възможност да карат мозъка да бъде активен“, поясни Петя Кирилова.

Програмата включва и изучаване на испанска поезия и музика, на кухня, както и контакти с пенсионерски клубове от Иберийския полуостров.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благотворителният велотон се провежда за втори път

Велотон в Бургас събира средства за перуки за онкоболни (ГАЛЕРИЯ)

Велотон в подкрепа на онкоболни жени се проведе в Бургас. Благотворителното събитие е част от инициативата на Комплексния онкологичен център в града „Спортувай с мисия“.  Лекари, пациенти на КОЦ-Бургас и техните близки преминаха 5-километров маршрут на колело от здравното заведение през Морската градина на града до Пантеона. По време на..

публикувано на 24.10.21 в 13:55

Пунктове за ваксинация днес и утре в Бургас, Сливен и Ямбол

Бургас: На 23.10 (събота) и на 24.10 (неделя) временни имунизационни пунктове ще бъдат разположени на територията на магазин „Метро“, с работно време от 10.00 до 18.00 ч., както и на територията на магазин „Технополис“, с работно време от 12.00 до 18.00 ч В  медицинския център на УМБАЛ Бургас - "Св. Николай Чудотворец", с работно време от 8 ч...

публикувано на 23.10.21 в 09:05

157 са новините случаи на коронавирус в бургаска област

157 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 89, а в ямболска са 92. 4826 са те в страната. Положителни са 15,7% от направените 30 772 теста.  В болница се лекуват 6685 души, 595 са в интензивно отделение. Като излекувани за 24 часа са отчетени 1180 души, починали са 136.  През последното денонощие са били поставени 24 042..

публикувано на 23.10.21 в 07:51
Снимката е илюстративна

Започва имунизирането с безплатни ваксини срещу грип

Възрастни хора в Бургас се записват в списъци за безплатни противогрипни ваксини при своите лични лекари. Дозите трябва да пристигнат най-късно днес , уверяват от здравното министерство.  Противогрипните ваксини се очакваха към средата на месеца, но снабяването започна едва в края на тази седмица. Право на безплатна доза имат..

публикувано на 22.10.21 в 15:17

Д-р Нигохос Топузян: Зеленият сертификат ще ускори ваксинацията

Изискването за зелен сертификат ще повиши нивото на ваксинация. Обявяването на новите мерки вече води до повече желаещи да се имунизират, каза управителят на Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ д-р Нигохос Топузян. Това е първото лечебно заведение, в което стартира ваксинационната кампания в областта през декември миналата..

публикувано на 22.10.21 в 09:53

Семир Абумелих: Зеленият сертификат стимулира и ваксинацията на медицинския персонал

Въвеждането на Зелен ковид сертификат стимулира и ваксинацията сред лекари и медицински сестри. Това каза Семир Абумелих –бивш депутат и собственик на две здравния заведения в Бургас. Самият той е ваксиниран, а повечето от медицинските специалисти в болницата му са преболедували Ковид-19. Изискването за зелен сертификат ще продължи поне до края на..

публикувано на 21.10.21 в 14:25

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област

228 са новите случаи на коронавирус в бургаска област, в сливенска са 103, в ямболска 84. 4957 са в страната, това е  22,3 на сто от направените 22 264 теста. 895 са постъпилите в болница , общият брой на хоспитализираните достигна 6377. 89,61% от тях  не са ваксинирани558 са в интензивни отделения. 124 пациенти са починали.  Като излекувани са посочени..

публикувано на 20.10.21 в 07:41