Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти с атрактивен проект за центъра на Бургас

Двама млади бургазлии изготвиха атрактивен идеен проект за благоустрояването на старите бараки на Кожния диспансер в Бургас, до паркинга на "Гурко". Те са Александър Желязков, който е студент по архитектура в Дъблин, и Мария Русева, която също учи архитектура, но в Париж. Това лято те караха стаж по специалността си в Община Бургас и получиха свободата и поощрението да развихрят своето въображение.

Наскоро кметът Димитър Николов предложи бараките  да бъдат съборени, а на тяхно място да се изгради малък обществен парк. Местният парламент също подкрепи тази инициатива, но трябва да се изчака промяна в статута на терена, който е предвиден за здравеопазване. Това вече е поискано от ресорното министерство и се очаква неговото решение. 


Проектът на Мария и Александър е идеен. Ако Министерство на здравеопазването одобри промяната в статута на терена, Община Бургас ще може догодина да заложи средства за изготвяне на същински технически проект за благоустрояване, който да даде подобни или съвсем други параметри, стойност за изпълнение, след това да се осигурят парите за строително-монтажни дейности и да стартира тяхното изпълнение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се..

обновено на 17.07.24 в 17:46

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол.  Созопол - културната столица на Южното Черноморие Сливенският митрополит Арсений благослови..

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е кръстовището с ул. „Македония“.

публикувано на 17.07.24 в 15:25

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно предупреждение в Черноморския басейн“. Той се финансира от първата покана по програма на Европейския..

публикувано на 17.07.24 в 14:36

Премиерът разпореди от днес да има отворена телефонна линия за сигнали за пожари

По разпореждане на министър-председателя Димитър Главчев МВР разкрива телефонна линия, на която могат да бъдат подавани сигнали за пожари. Телефонната линия 02 901 1298 вече е отворена и ще бъде на разположение денонощно на всички граждани, които искат да сигнализират институциите за възникнал пожар. Единният телефон за спешни случаи 112 продължава..

публикувано на 17.07.24 в 12:35
Димитър Недев, гост в откритото студио на БНР-Бургас в Созопол

Созопол - културната столица на Южното Черноморие

Созопол има претенции да бъде културната столица на Южното Черноморие, каза Димитър Недев, директор на Историческия музей при  участието си в откритото студио на БНР - Бургас по повод празника на града - Св. Марина. Изграждат уличната мрежа в кв.„Мисаря“, проектът се финансира от държавния бюджет Една от интересните изложби, която..

публикувано на 17.07.24 в 12:17

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 11:14