Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гроздоберът започна, очакват добра реколта в Бургаско (обновена)

| обновено на 10.09.21 в 13:51
Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе. Очакванията са за добра реколта и като количество и като качество. 

Кампанията по прибиране на реколтата се измести тази година с една две седмици по – късно към средата на месеца. Причините са в по хладната и дъждовна пролет и сухото лято, това доведе до по – късното узряване на гроздето, коментира Николай Янакиев, производствен директор и технолог във винарска изба край Ахелой:

"В момента това което се бере е мускат. Той на места вече е достигнал 20 % захарност. Тази година може би добивът ще е по - висок от миналогодишния, но дано да достигнем пак същата технологична зрялост, за да можем да направим добри вина. Качеството за сега е добро, няма загниване. Който стопанин си е предприел необходимите мерки и пръскания е съхранил гроздето си."

Изкупните цени са от от 80 ст. до 1 лев за килограм, това обаче не може да покрие разходите на стопаните и те настояват за подпомагане от държавата.

"Гроздето в цяла Европа се субсидира като плод, а у нас той не е признат за такъв и няма субсидия за него. Ако има такава, стопаните до някаква степен ще бъдат компенсирани, дори и в Румъния има такава помощ само при нас няма такава от държавата!", коментира Николай Янакиев.

Необходими са мерки за подпомагане на сектора иначе все повече ще са стопаните, които ще се отказват да отглеждат грозде, а това ще повлияе негативно и на винопроизводството, коментира и Ангел Батаков, който притежава лозя и винарска изба край Сунгурларе:

"Аз подкрепям протестите на лозарите, защото лозата има много ръчен труд, заплащането на хората се увеличава, а цените на гроздето остават ниски и стопаните не могат да покрият разходите си. Ако има печалба тя е съвсем малка!"

И в Сунгурларско вече са започнали с гроздобера. В момента се бере пино ноар, ще продължим със шардоне, мускат отонел, мискета, мерло. Очакванията и тук са за добра реколта, коментира Ангел Батаков.

Очакваме добра реколта, от която да се произведат и добри вина и ракии, коментира Антон Полукчиев, председател на Регионалната лозаро - винарска камара „Южно Черноморие“. Като проблеми в бранша той посочи нелоялните практики, сивият сектор и голямата конкуренция от вносни вина. Той апелира българите да избират местните вина, които са с много добро качество.       
"Потребителите трябва да знаят, че нашият продукт е много качествен и да заложат на българското. Особено този регионален подход, който винаги ни убягва, да заложат и на региона, защото вината които се произвеждат от избите тук са със собствен почерк и не могат да бъдат открити никъде другаде!"    

През следващата седмица се очаква гроздобера да започне навсякъде в Бургаско.

повече може да чуете в звуковите файлове: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лапчев: 2020 г. беше добра за бюджета на Царево

2020 г. е била добра за бюджета на Община Царево. Това коментира по време на общественото обсъждане на неговия отчет кметът Георги Лапчев. Близо 16.5 млн. лв. е изпълнението на приходната му част, от които над 11 са били местните постъпления, посочи Лапчев и добави: “За 2020 г. ние имаме нов сграден фонд. Това е спортната зала и новата..

публикувано на 16.09.21 в 13:22
Архив

Бургас се включва в протестите "Свобода за бизнеса"

Протест на собственици и работещи в заведения ще се проведе днес в Бургас. Недоволството им е насочено срещу ограничителните противоепидемични мерки и липсата на адекватна подкрепа за засегнатите бизнеси.  След серия протести под мотото „Свобода за бизнеса“ в страната  шествие на недоволни се очаква да премине и по бургаските улици...

публикувано на 16.09.21 в 08:20

Нелегалният улов на диви миди затруднява бранша

За нерегламентиран улов на диви миди сигнализират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ. Те посочват, че по този начин браншът ще да бъде компрометиран и има риск за здравето на хората. Според тях институциите трябва да предприемат мерки. Те са притеснени, че ако проблемът се задълбочи може да бъде спрян износът на България на..

публикувано на 15.09.21 в 14:06

Цената на пшеницата е по-висока тази година с около 15-20 %

Рекордни добиви отбелязват тази година зърнопроизводителите в страната. В сравнение с предишни години те са с около 10-15 % по-добри в област Бургас. Разликата с 2020 г. е още по-значителна. „Ако примерно миналата година сме жънали рапица от 30 до 50 кг., тази година е 250 – 300 кг. Ако пшеницата беше между 100 – 130 кг. от декар, тази година..

обновено на 14.09.21 в 10:01

Наши и чужди туристи откриха етнографския комплекс "Ченгене скеле"

Голям интерес от наши и чужди туристи към етнографския комплекс "Ченгене скеле" край Бургас месец и половина след отварянето му отбелязват от екипа.  Посещаемостта надмина всички очаквания, коментира в ефира на БНР-Бургас рибарят Гошо Димов, който отговаря за демонстрацията на традиционния занаят:   "Идват хора от цялата страна с..

обновено на 09.09.21 в 13:53

Необходим е икономически анализ за линия по море Бургас- Истанбул

Реализирането на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул може да се случи след  икономически анализ за рентабилността на бърза морска линия и за потенциалната й честота със седмичен график до голямата турска община. Консулът в Бургас Сенем Гюзел заявява,  че се търси възможност такъв проект да се осъществи чрез..

публикувано на 09.09.21 в 12:38

Манол Тодоров: "Нарушаването на мерките е един вид гражданско неподчинение"

Нарушаването на новите мерки от страна на заведенията е един вид гражданско неподчинение. Това каза Манол Тодоров, който е управител на ресторант в Бургас. По думите му проблемът не е само в това, че определени сектори не могат да работят, а че няма никакви икономически мерки, които да предложи държавата на бизнеса.  "Ясно вие, че един..

публикувано на 09.09.21 в 11:09