Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Електрическите крушки с нови енергийни етикети

Снимка: freepic

Нови етикети на светлинните източници изместват старата система за отбелязване на енергийната ефективност. Промяната е както в България, така и в цяла Европа и е продължение на новите европейски регулации, според които етикети на всички продукти следва да се актуализират поетапно през следващите няколко години.

Досега не само на крушките, но и на уредите можеше да се види скалата от A до G. През последните години обаче, повечето продукти заемаха сегмента на класове от А до A+++. Затова и тази система вече не отговаря на динамиката и развитието на технологиите, смята Мария Кръстева, ПР на проекта "Label 2020".

"Етикетите са въведени в ЕС преди повече от 25 години, като само веднъж са актуализирани до момента - през 2011 година. Тогава се въведоха плюсове към клас А. Сега се наблюдава едно пренасищане на най-горните класове А++. Това прави трудно потребителите да се ориентират в нивото на енергийна ефективност на отделните продукти."

С цел постигане на пълна прозрачност, класовете на енергийна ефективност са със завишени критерии и вече са разпределени само в скала от A до G.


"Това преетикетиране не е само смяна на етикета, а включва нови изпитвания на продуктите и повишаване на изискванията към всеки отделен клас. Така равномерно ще се разпределят продуктите в енергийната скала. 

Най-ефективните продукти в следващата една-две години ще бъдат клас В. При едно сравняване в магазините, лесно ще се вижда, защото всички светлинни източници ще бъдат с нови етикети и ще се вижда кой продукт, до колко е ефективен." 

Нов елемент на енергийния етикет е и QR кодът, който препраща към европейската продуктова база данни, разказа Кръстева.

"Той ще се намира в десния горен ъгъл на всеки етикет и ще отвежда до продуктовата информация за всеки отделен продукт в централизирана база на ЕС - EPREL. Цялата информация ще бъде дигитализирана, за да се спести хартия и да бъдем по-енергоефективни. А от друга - чрез навлизането на смарт технологиите да е по-лесно за потребителите."

От въвеждането си през 1994 г. енергийният етикет се наложи като една от най-успешните инициативи на Европейския съюз, свързани с енергийното потребление, смята евродепутатът Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика.


"Основната цел е да подпомогнем европейските потребители да избират продукти, които са най-енергоефективни. От едната страна така се пести електроенергия, а от друга води и до по-ниски цени, които потребителите би трябвало да плащат, когато използват по-енергоефективни продукти. Това отново е част от целите за опазване на околната среда и създаване на едно по-разумно потребление на електроенергия."

Нови енергийни етикети бяха въведени през пролетта за хладилници и фризери, перални машини, съдомиялни машини, телевизори и електронни екрани. През септември ги последваха и крушките и светлинните източници, уточни евродепутатът. Тя допълва, че всички стари етикети ще могат да се използват в рамките на следващите 18 месеца. 


Предстои и въвеждането на безплатно приложение, с което лесно ще се показва цялата информация и специфика на различните продукти.

За спазване на новите разпоредби ще следи Комисията за защита на потребителите, която ще налага санкции при установяване на нарушения.

#РестартирайЕвропа


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Деня на Независимостта /СНИМКИ/

Бургас отбеляза Денят на Независимостта с молебен и военен ритуал по издигане на флаговете на Република България, Европейския съюз и Общината. Десетки граждани и официални лица отдадоха почит към паметта и делото на българите, допринесли за този исторически акт.  Празникът пред общината започна с химна на композитора Георги Шагунов,..

обновено на 22.09.21 в 17:22

Заделят половин милион лева за реставрация на къщата на маестро Шагунов

През лятото на следващата година Бургас може да има Дом на музиката в къщата на маестро Георги Шагунов , оставил ни в наследство множество музикални произведения, сред които и Химна и независимостта.  До месец се очаква Министерството на културата да съгласува статута на помещенията в бъдещата къща музей на композитора. Ремонтните..

обновено на 22.09.21 в 17:07

Избираме „Будител на годината 2021“

България отново избира „Будител на годината“ в кампания на Българското национално радио . Победителят ще бъде определен чрез гласуване сред 10-те финалисти. Техните вдъхновяващи проекти вече са избрани от подадените над 130 номинации. Селекцията направи жури в състав: проф. Огнян Герджиков, проф. Пламен Павлов, Eвелина Андреева,..

обновено на 22.09.21 в 16:53

Химнът на Независимостта оглася Бургас на 22 септември 1908 г

Текстът и музиката на химна на Независимостта е написан за един час от композитора Георги Шагунов. В архива в Бургас се пази партитурата на музикалното произведение. Има свидетелства, че на 22 септември 1908 г.  музикантите на 24 Черноморски полк са изсвирили и двата химна „Шуми Марица“ и новият - на Независимостта, разказа..

обновено на 22.09.21 в 15:59

И Несебър отбеляза 113 години от обявяването на независимостта

В Несебър на площад „Жулиета Шишманова“, под звуците на националния химн, тържествено бе издигнат флагът на България.  Независимостта е резултат от решителността на народа и неговото желание за самоопределение. Събитията около обявяването й са извор за национална гордост и свидетелство за израстването на българския народ. Те са доказателство, че..

публикувано на 22.09.21 в 14:29
Архив

Откриват тази вечер изложбата „Звук и цвят“ в памет на Радосвет Радев

Изложба с творби от пленера "Звук и цвят" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в къщата-музей "Георги Баев" в Бургас . Пленерът събира на едно място 15 разностранни български художници. Инициативата е на Дарик радио и тази година е посветена на Радосвет Радев, създател на пленера и собственик на медията, който почина внезапно на 6..

публикувано на 22.09.21 в 14:22

Ямболски фотографи с изложба на открито

На националния празник ямболските фотографи подредиха изложба със свои творби в градския парк. Средствата от продажбата на фотосите ще бъдат използвани за построяването на паметник на Васил Левски.  В празничния ден 16 фотографи решиха да представят свои творби и да се включат в кампанията за набиране на средства за изгражданетона паметник на..

публикувано на 22.09.21 в 14:08