Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заличената пешеходна пътека на Подземната улица не отговаряла на условията

6
Снимка: Ивайло Пеев




Пешеходната пътека при кръстовището на Подземната улица в Бургас е премахната, защото не е отговаряла на условията. Решението не е окончателно. Пешеходците поискаха светофар. 

Маркировката на пешеходната пътека е заличена с черна боя след съвместен оглед с „Пътна полиция“, съобщи Иван Гюлев, председател на Общинската комисия по безопасност на движението. Дейностите са част от традиционните огледи преди есенно-зимния сезон и началото  на учебната година: 

Премахваме остатъци от бои, които са насложени във времето и много остарели. Конкретно на това място маркировката беше М8.2, която се поставя на светофарно регулирани кръстовища. Във всички останали случаи, когато имаме място за пресичане, обозначено за пешеходци, тя трябва да е зебра и да бъде сигнализирана с пътни знаци."

Надписът „погледни“ трябва да заостри вниманието на пешеходците да се огледат във всички посоки, уточни Гюлев.

Стъпка в грешна посока. Така изличаването на пешеходната пътека определи Михаил Попов от Института за пътна безопасност:

„Не може в 21 век в центъра на града да се премахва пешеходна пътека и да се дава предимство на автомобилите. По-добрият начин е да се отрегулира, така че колите, които излизат от улиците, да не са с предимство.“

Собственикът на близък търговски обект Красимир Янков е свидетел на дейностите и на многобройните конфликтни ситуации в кръстовището:

"Това ново решение е по закон, така трябва да бъде. Явно трябва да се премахнат всички пешеходни, които не са тип зебра, които подвеждат пешеходците и те пресичат спокойно и се създава опасност за тях. Много е лошо кръстовището. Колите, които преминават по "Стефан Стамболов", нямат никакви видимост на ляво поради дърветата, те са разположени по начин, който създава стена."

Пешеходците поискаха обезопасяване на трафика със светофар.

Още на няколко места в града са заличени пешеходни пътеки. Едно от тях е на друга натоварена улица -„Калоян“ в комплекс „Възраждане“.  

Те ще бъдат наблюдавани дали отговарят на условията са обособяване на пешеходна пътека като по наредбата основните критерии са броят на преминаващите и автомобилите, уточни Иван Гюлев. Окончателното решение ще бъде взето на Комисия по безопасност на движението до края на месеца. 

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта

Ледена покривка на места се образува след падналия град и пороен дъжд този следобед в град Шивачево, община Твърдица. Град и дъжд удариха Сливен и други населени места в областта.  Очаква се градушката да е нанесла щети по насажденията извън града, каза кметът на Шивачево Диян Иванов. "Навсякъде казват, че щетите им са минимални по дворовете, но не..

публикувано на 25.04.24 в 21:43

Община Болярово ще подпомогне финансово своите абитуриенти

Общинският съвет в Болярово единодушно утвърдени докладите на шестте читалища в общината, отчетите за състоянието на общинската собственост и резултатите от нейното управление през миналата година. Общината ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. По предложение на кмета Христо Христов съветниците разрешиха от общинския бюджет да..

обновено на 25.04.24 в 16:08

Безплатни извънредни курсове ще има в Бургас в нощта срещу Великден

На Великден в нощта на 4 срещу 5 май, ОП "Бургасбус" ще осигури безплатни извънредни курсове. Автобусите ще се движат по линии Б11 и Б12 с часове на тръгване от начална спирка в 00:30. Линиите обслужват основните спирки в комплексите „Изгрев“, „Славейков“ и „Меден рудник“, както и спирки на възлови места в града – УМБАЛ, бул. „Демокрация“, ул...

публикувано на 25.04.24 в 13:10

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за неговото спасяване по време на Холокоста отвори врати към знанията и въображението на над 300 младежи от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Единадесетият Международен литературен ученически..

публикувано на 25.04.24 в 11:37

Започва реденето на паважна настилка по ул. „Доктор Нидер“

Инспекция на ремонтните работи по ул. „Доктор Нидер“ направи к метът Димитър Николов и инж. Чанка Коралска, информират от Община Бургас. Там ВиК постави нови тръби, а след тях минаха и други оператори на подземни мрежи. Възложена е работа по изграждане на тротоари и отводнителна система. От понеделник ще започне нареждане на паважна настилка по ул...

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21