Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ръст на туристите в община Малко Търново

Повече туристи са посетили  малкотърновска община това лято. Все повече хора търсят къщи под наем или да ги закупят като най- предпочитани са селищата с добра инфраструктура. В същото време, усилията на общината да се осигурят държавни или европейски средства за подобряването й са неуспешни. Причината е, че заради малкият брой жителите на общината, тя не получава одобрение по различни проекти.

Два пъти повече са туристите спрямо 2019, обясни кметът Илиян Янчев:

Затова правим план да хвърлим целия си ресурс само в туризма.Много хора си отвориха очите за красивото, за природата. Много хора взеха къщи, стари, оправят ги, нови строят по селата и в града.Започна едно леко оживяване, което нас лично ни радва.Дори и да са хора, които ще са тук петък, събота и неделя.

Да кажа към кои села има най-голям интерес, е все едно, една майка да каже кое от децата й е най-красиво.Към всички села има интерес.По -голям е към Стоилово, Евренозово,Близнак, навсякъде.Хората наистина тръсят инфраструктура да има, като дойдат да не страдат от някакви битовизми. Всичко друго им харесва- приода, начин на живот, връзката с местните хора, с фолклора, с традициите.

Един от проблемите,който остава нерешен, е заустването на селата:

 Без пречиствателна станция, без канализация, това ли е Природен парк" Странджа"?! Уж сме био, еко, чисто в същото време нямаме пречиствателна станиця, защото нямаме достатъчно брой жители, понеже сме в ПП" Странджа" не ни дават точка за заустване. как ще дойде един човек, ако няма канализация и В и К и инфраструктура?

Големите пари отивам в големите градове, а в малките пак нищо.

Илиян Янчев даде за пример:

Преди няколко месеца, когато подписаха с  МОСВ в Бургас големия договор за 550 млн. лева, знаете ли колко пари имаше предвидени  за малкотърновска община?Нито един! Излиза, че Малко Търново не е в бургаска област, Малко Търново не е в България!

В средата на  септември бяха гласувани 100 млн. лева за общините, за Малко Търново има едва 70 хиляди, за ремонта на ГКПП- то има 50 хиляди лева, тези средства са крайно недостатъчни, поясни кметът. 

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Брандът "Черноморска кухня" организира сезонни кулинарни фестивали в Бургас

Сезонни кулинарни фестивали и семинар за местния бизнес ще организира брандът „Черноморска кухня“, за популяризира проекта за Черноморието като дестинация за гастрономически туризъм. Идеята е подкрепена и от Община Бургас. Създадена е и работна група, която ще действа в тази посока, съобщи Желязко Атанасов, който е вицепрезидент и и..

публикувано на 21.10.21 в 09:28

Нови електрически автобуси ще бъдат предоставени днес на "Бургасбус"

Днес на общинския превозвач „Бургасбус“ ще бъдат предоставени първите електрически автобуси. Те ще изпълняват курсове по линиите на градския транспорт. Това са 18-метрови и 12-метрови рейсове. Те ще бъдат пуснати в експлоатация като част от проект, който изпълнява община Бургас за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез модернизация на..

публикувано на 20.10.21 в 08:45

Протест на синдикати и работодатели заради цените на тока

Над 600 000 небитови абонати са подложени на ценови шок - не само  промишлените предприятия и малкия бизнес, но и болници, училища,  ВиК дружества, театри, музеи. Протестът на синдикатите и бизнеса е в 12.00 часа пред Министерския съвет, каза Иван Костадинов от регионалната  организация на Подкрепа в Бургас. „Този път се обединиха..

публикувано на 19.10.21 в 09:42

"От фермата до трапезата" в Бродилово

Темата за хуманното  отглеждане на животните е от активно разглежданите в Европейския парламент. Тя е част от  стратегията " От фермата до трапезата". Усилията са за гарантирането на максимално добри уславия за развитието на селскостопанските животни и намаляването на употребата на антибиотици в селското стопанство. Целта е осигуряване на качествена..

публикувано на 18.10.21 в 14:03
ТД на НАП в Бургас, архив

НАП: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2021 г. Декларацията по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на..

публикувано на 18.10.21 в 11:32

По-ниски добиви, но добро качество на манов мед тази година

Добивите на манов мед тази година не са толкова добри. Причината са както метеорологичните условия, така и дъбовата дървеница в Странджа, която унищожава хлорофила на листата на дъба, който е основна паша на пчелите. Въпреки това качеството е много добри. „Средно на кошер добивите са различни. Преди навсякъде като имаше мана, пчелите събираха..

публикувано на 15.10.21 в 14:48

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято

Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът: "Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за..

публикувано на 14.10.21 в 06:36