Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цената на дървата за огрев се повиши

| обновено на 27.09.21 в 13:23
Снимка: БНР Бургас


Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас.

Цената е повишена с 20 лева за тон,  от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лв/т.

С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора, които да режат и товарят дървата в камионите, през втората година на пандемията. Това каза търговецът Велизар Василев.

„Хората поръчват обикновено 1-2 тона, много рядко са 3 тона като поръчка. Дървесината е основно дъб. Цената се вдигна много през последните 10 дни, вече е 190 лв/тон, преди това беше 170 лева. Дървата се транспортират безплатно, до 2-3 часа след като е направена поръчката. Основно караме дървата за огрев в "Меден рудник", централната част на Бургас и в Крайморие. В сравнение с периода преди 3 години, драстично паднаха сега поръчките, тогава един тон вървеше между 130 и 150 лева. През последната година рязко се наблюдава спад на хората които правят заявки. В момента, в който застудя последната седмица, поръчки имаме, но пък няма дървесина. Причината е, че доставките са малко като количество. Идват от Странджа, но носят много малко. Явно предпочитат да я изнасят в Гърция тази дървесина. Ние имаме по пунктовете за дърва и друг проблем – работната ръка. Откакто започна пандемията, няма желаещи да работят“, каза Василев.Най-скъпо за хоратга е отопляването в студените зимни дни с електрическа печка или в най-добрия случай с климатик. В определени комплекси, където има парно, бургазлии се възползват от тази услуга на "Топлофикация", а тези, които са свикнали да използват дървата за огре,в вече са се снабдили с нужното количество за зимата. 

"Ще бъде трудна зима, защото вкъщи сме двамата пенсионери, аз работя, за да можем да имаме още средства, че сме и двамата с малки пенсии".

"Живея в к-с "Славейков", където има парно. До тази година бяхме много доволни, но тази зима не знам какви ще бъдат сметките".

"Опоплявам се през зимата с дърва, вече си купих два тона, цената е 280-290 лева, а с климатик ми излиза към 700 лева и е студено". 

"При нас в панелните блокове освен ток друго няма какво да ползваме, нямаме алтернатива"

За тези, които са с ниски доходи, както и за пенсионерите ще бъде най-труден зимният период, споделиха още хората. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Маринов е новият директор на РИОСВ - Бургас

Общинският съветник Павел Маринов е новият директор на РИОСВ – Бургас. Това става ясно от интернет страницата на институцията. Той е назначен директно и н е се предвижда провеждане на конкурс , съобщиха от РИОСВ - Бургас.  Павел Маринов е юрист и бивш областен управител на Бургас. Той беше избран за общински съветник от листата на БСП в..

публикувано на 28.10.21 в 11:53

До полунощ може да се гласува за годишните награди за биоразнообразие

За юбилеен, десети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021 . Церемонията ще се проведе в Столицата на 29-ти октомври (петък) от 18 часа. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие. В момента тече и..

публикувано на 28.10.21 в 10:57
архив

Движението на автомобили по пътя Прилеп-Риш е временно само в едното платно

Временно движението по второкласната пътна отсечка  Карнобат–Шумен (Ришки проход),  в участъка Прилеп–Риш при 52 км, се осъществява двупосочно само  в лентата, която е в посока Прилеп заради пътен инцидент., възникнал около 4 часа сутринта, съобщиха за БНР Бургас от Областно пътно управление.  Трафикът близо 5 часа се регулира от „Пътна полиция“. На..

публикувано на 28.10.21 в 08:44

Общинският съвет в Болярово ще обсъжда развитието на земеделския отрасъл

Състоянието на земеделския отрасъл и мерките, предприети от общинската администрация за неговото развитие на територията на община Болярово през стопанската 2020/2021 г., е сред темите на предстоящото днес заседание на местния Общински съвет. Земеделието и животновъдството осигуряват над 70% от доходите на местното население и осигурява заетост на..

публикувано на 28.10.21 в 08:16

Профилактика на предавателя в района на Малко Търново

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни за района на Малко Търново и околностите, за времето днес от 9:00 до 17:00 часа. Причината за това е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98.9 MHz, п рограмата на радиото няма да може да се слуша ефирно в споменатия район. Останете информирани, като слушате  БНР Бургас..

публикувано на 28.10.21 в 06:00

Близо 80 души се включиха в протестното шествие в Бургас срещу зелените сертификати (ГАЛЕРИЯ)

Близо 80 души се включиха тази вечер в 8-ия пореден протест в Бургас срещу изискването за Covid сертификат. Той започна пред сградата на Регионалната здравна инспекция и премина в протестно шествие, което бе охранявано от полицията. Протестиращите поискаха оставката на министъра на здравеопазването с мотива, че хората, които не искат да се..

публикувано на 27.10.21 в 20:00
Снимката е илюстративна

Бургас сред първенците по брой осиновени кучета

Бургас е сред градовете, в които се отчита най-голям процент на осиновени кучета. Това показват данните в отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета на територията на България.  През миналата година броят на осиновените безстопанствени кучета в България се е увеличил с 22,5% спрямо 2019 г...

публикувано на 27.10.21 в 14:39