Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев
Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева:


„От общинския горски фонд осигуряваме дърва за огрев на местното население, като се стремим цените да са ниски, така формирани, че да покриват разходите по добива и доставката. И тази година цената за кубик дърва е 32 лева. По този начин осигуряваме основното ни задължение, като грижа за жителите на общината под формата на дърва за огрев на по-ниски цени. Община Болярово подпомага повече от 10 години по този начин домакинства, които се отопляват през зимните месеци с дърва и са нуждаещи се. Общинският горски фонд  се управлява изключително устойчиво, като целта е тези гори, които стопанисва общината да се ползват само за нуждите на местното население, а е да се развива стопанска дейност с цел печалба. 

С решение на Общинския съвет се определя количеството дърва, което може да вземе едно домакинвство. Те са обикновено 5 или 6 кубика, в зависимост от съответния годишен план за ползване на дървесината. В населените места заявката се прави при кметските наместници и кметовете по места. Там се и заплащат дървата. Изготвят се списъци и след това, когато бива добита дървесината се доставят до съответните потребители, които са направили заявката и са я платили. Повече от половината от дървата за огрев в община Болярово вече са доставени. Очаква се до края на октомври да бъдат изпълнени всички заявки. Дървесината е основно дъб, като има и доставки от бук. Причината е, че горският фонд в общината е смесен", допълни Нина Терзиева.
По думите ѝ, всяка година се одобрява план за ползване. С него се осигурява съответният добив и доставка на дървесината. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Солта на живота" е на второ място на наградите за ландшафт на Съвета на Европа

"Солта на живота" на Българската фондация Биоразнообразие, България е на второ място в 7-та сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Наградата за ландшафт има за цел да повиши осведомеността на гражданското общество за стойността на ландшафтите, за тяхната роля и промените в тях. Нейната цел е да признае практически..

публикувано на 05.12.21 в 13:40

Днес стартира подписка за изграждане на монтажен надземен паркинг в к-с"Възраждане"

Недостигът на места за паркиране в бургаския комплекс „Възраждане“ e причината да се инициира подписка за изграждане на съвременен монтажен надземен паркинг. Предложението е на ОЗБГ и ще стартира в 16:00 часа в Борисовата градина. Подписи ще се събират до 18:00 часа.  Проблемите с намирането на свободни места за паркиране в к-с „Възраждане“ се..

публикувано на 05.12.21 в 10:00

Републикански път в Ямболска област посреща зимата в окаяно състояние

За поредна година участък от важен републикански път в Ямболска област посреща зимата в окаяно състояние. Отсечката е на пътя Ямбол – Болярово- Бургас, който се използва като алтернативен на автомагистрала Тракия при лоши метеорологични условия.  Въпреки настояванията и десетките писма изпратени до АПИ, петкилометровата отсечка между..

публикувано на 05.12.21 в 09:46
РДПБЗН - Бургас

Комисар Василев: Разполагаме с нужната техника и кадрова обезпеченост

Регионалната дирекция  Пожарна безопасност и защита на населението  разполага с необходимия ресурс  като техника и кадрова обезпеченост за есенно-зимния сезон.  Реакцията при кризи е отработена през годините, каза комисар Васил Василев, директор на РДПБЗН - Бургас: „Имаме предварителна подготовка, както и предварителен списък от РЗИ с..

публикувано на 04.12.21 в 11:07
Подготовката за облагородяване и почистване на небетонираното корито на река Тунджа от моста на „Трите вятъра“ към жк „Златен рог“.

В Ямбол продължава облагородяването на ръкава на река Тунджа

И през следващата година ще продължи облагородяването на ръкава на река Тунджа, който преминава през няколко ямболски квартала. Идеята е сухото корито на реката да се превърне в линеен парк.  Близо 4 км от помощното корито на река Тунджа бяха почистени от битови и растителни отпадъци в началото на годината. През пролетта около 2 км бяха затревени и..

публикувано на 04.12.21 в 10:41

"Принцеса Квак" в кукления театър днес

Днес от 11:00 ч. Държавният куклен театър Бургас представя спектакъла "Принцеса Квак". "Ситуацията с омагьосано и превърнато в жаба човешко същество присъства в приказките на много народи.В края на всяка от тях се оказва, че зад отблъскващата външност се крие едно красиво и стойностно създание.Но някой трябва да развали проклятието, което му е..

публикувано на 04.12.21 в 09:45

Лекарите и учителите са героите за децата

Кои са героите днес? Предизвикателството към деца и ученици отправиха от бургаското читалище „Св. св. Кирил и Методий“ с конкурс за истинско, написано на ръка писмо "Писмо до моя герой". 164 писма получиха в читалището на отправеното предизвикателството към учениците. Децата участници от цяла България са разделени в три възрастови групи, поясни..

публикувано на 04.12.21 в 09:34
Подкасти от БНР