Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев
Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева:


„От общинския горски фонд осигуряваме дърва за огрев на местното население, като се стремим цените да са ниски, така формирани, че да покриват разходите по добива и доставката. И тази година цената за кубик дърва е 32 лева. По този начин осигуряваме основното ни задължение, като грижа за жителите на общината под формата на дърва за огрев на по-ниски цени. Община Болярово подпомага повече от 10 години по този начин домакинства, които се отопляват през зимните месеци с дърва и са нуждаещи се. Общинският горски фонд  се управлява изключително устойчиво, като целта е тези гори, които стопанисва общината да се ползват само за нуждите на местното население, а е да се развива стопанска дейност с цел печалба. 

С решение на Общинския съвет се определя количеството дърва, което може да вземе едно домакинвство. Те са обикновено 5 или 6 кубика, в зависимост от съответния годишен план за ползване на дървесината. В населените места заявката се прави при кметските наместници и кметовете по места. Там се и заплащат дървата. Изготвят се списъци и след това, когато бива добита дървесината се доставят до съответните потребители, които са направили заявката и са я платили. Повече от половината от дървата за огрев в община Болярово вече са доставени. Очаква се до края на октомври да бъдат изпълнени всички заявки. Дървесината е основно дъб, като има и доставки от бук. Причината е, че горският фонд в общината е смесен", допълни Нина Терзиева.
По думите ѝ, всяка година се одобрява план за ползване. С него се осигурява съответният добив и доставка на дървесината. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завършва корекцията на коритото на река Отманлийска

До 10 дни ще завърши изпълнението на трети етап от проекта за корекция на река Отманлийска. Става въпрос за укрепване на последен участък с дължина около 1 километър, разположен в близост до хижа "Странджа". Прилагането на инженерните решения за корекция на коритото е продиктувано от преливането на реката при силните валежи през есента на 2014 година,..

публикувано на 22.10.21 в 11:46

Два протеста срещу зелените сертификати в Бургас

Два протеста срещу въвеждането на зелените сертификати ще се проведат днес в Бургас. Единият е на представители на заведенията. Той ще започне от 15.00 ч. пред сградата на РЗИ – Бургас. Другият протест е на граждани , които също са против мярката. Той ще започне от 16.00 ч. пред Областната администрация в Бургас. 

публикувано на 22.10.21 в 09:43

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат н ад 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев: За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй ". Парите са налични и няма да е необходима актуализация на..

публикувано на 21.10.21 в 17:25

В Сливен протестираха срещу зелените сертификати

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен.  С плакати „Ваксината е личен избор“ и „Не на зелените сертификати“ гражданите обявиха несъгласието си с..

публикувано на 21.10.21 в 16:07

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на секционните комисии, нито от гласуващите, обявиха от Централната избирателна комисия. До края на месеца в страната ще бъдат доставени нови 1600 устройства за гласуване според сключения с фирмата доставчик "Сиела Норма" договор от вторник. 280 машини са осигурени..

публикувано на 21.10.21 в 15:42

"Булевард Демокрация" на 21-ви октомври

Темата днес е за зеления сертификат и достъпът до закрити обществени места. Освен в столични молове, опашки имаше и в бургаските. Как новата реалност се отразява на достъпа до културни институции в града и при какви условия работят те, очаквайте също в предаването днес. След вчерашните блокади и участието на зам.-областен управител в протеста, как..

публикувано на 21.10.21 в 14:58

Протест срещу Covid сертификатите втори ден в Бургас /ОБНОВЕНО/

Над 100 души се включиха във втория ден на протеста срещу зеления сертификат в Бургас. Със скандирания „Оставка“ и плакати с надписи „Ваксинацията е избор, а не задължение“ шествието им започна от Регионалната здравна инспекция и премина по два от големите булеварди в града до областната администрация.  Хората обясниха, че зелените сертификати..

обновено на 21.10.21 в 13:59