Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разширяват „зелената зона“ в Бургас заради протестите (обновена)

| обновено на 28.09.21 в 16:29
снимката е илюстративна

Новото разширение на „зелената зона“ в Бургас е продиктувано и от протестите на граждани, които, след ремонта на бул. „Демокрация“, няма къде да паркират. Това коментира на сесия на общинския съвет Андрей Рунчев, началник на общинското предпритие „Транспорт“. С промяната, зоната ще стигне до ул. „Васил Петлешков“ и ще обхване целият комплекс „Лазур“. Христо Панайотов контрира, че протестът на гражданите е бил насочен и срещу начина на реконструкция, който им ограничаваше възможността да влизат в гаражите си. Панайотов прогнозира, че следващото разширение на „зелената зона“ ще е паркингът на УМБАЛ – Бургас.

Съветници от „Движение България на гражданите“ се обявиха против, като посочиха, че няма нужда от подобно разширение и то просто ще измести проблема с паркирането към съседните улици.

Георги Маринчев от групата на ГЕРБ коментира, че именно в този район е имало предложения за изграждането на многоетажни паркинги, което не е било подкрепено от гражданите.

На поставени въпроси относно приходите, заместник – кметът Красимир Стойчев посочи, че преди ковид кризата, „зелената зона“ е носила на общината 650 000 лв./годишно. Към края на миналата година, те са паднали двойно. Разходите, необходими за зоните за платено паркиране са 1 200 000 лв., добави Стойчев. Приходите от тях са целеви и отиват за поддръжка на уличната мрежа, поясни заместник – кметът, които са в размер на 9 млн. лв.

3 850 000/650 000. След рестрикциите 31.12.2020 331 401 лв. зелена зона. Общо – 1 200 000. Те са целеви, отиват за поддръжка. Тя е 9 млн. лв.

Разширението на зелената зона беше прието с 32 гласа „за“, 7 „против“ и 8 „въздържали се“.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов кът за отдих в село Миролюбов

Община Бургас обособи нов кът за отдих в село Миролюбово. Там е монтирана беседка, поставени са нови пейки и кошчета за отпадъци. Положени са грижи  за зелената площ. От пресцентъра на Община Бургас информират, че се изпълняват десетина подобни проекта в села и крайни квартали. Финансирането е от Предприятието за управление на дейностите по опазване..

публикувано на 18.10.21 в 12:02

Община Бургас: Няма замърсяване на въздуха през изминалата седмица

Няма нарушение на качеството на атмосферния въздух, информира пресцентърът на Община Бургас. От там съобщават, че няма и отклонения в измерваните концентрации на контролираните замърсители, показват събраните данни от измервателните станции. На територията на община Бургас за периода са действали 2 автоматични станции, 1 ДОАС система OPSIS и 1 мобилна..

публикувано на 18.10.21 в 11:42

Кампания „Не си играй със съдбата им“ започва в страната

В  Европейския ден за борба с трафика на хора започва  втората част на кампанията за превенция на трафика на хора. Тя е с фокус върху сексуалната експлоатация и ще премине под надслов „Не си играй със съдбата им“. Организатор е  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), в..

публикувано на 18.10.21 в 09:44

Сдружение "Усмивка" с коледна кампания в подкрепа на възрастни хора в Бургас

Благотворителна Коледна кампания стартира в подкрепа на 80 възрастни хора в Бургас, съобщават организаторите от Сдружение "Усмивка". Кампанията ще се проведе от 18.10.21г. до 10.12.21г.  Всеки, който желае да помогне може да се включи като дари продукти, които да изпрати до Сдружението или да остави на място. Адресът е град Бургас ул. "Янко Комитов" 4...

публикувано на 17.10.21 в 11:00

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас

Възстановено е движението по пътя Варна – Бургас в участъка Слънчев бряг – Баня, съобщават от Агенция  "Пътна инфраструктура". По-рано  движението в района се осъществяваше двупосочно в една лента поради катастрофа. 

публикувано на 16.10.21 в 15:30

Областният управител предлага събарянето на незаконни строежи да не е за сметка на държавата

На национална работна среща на областните управители проф. Мария Нейкова предложи държавата да не разходва средства за събаряне на незаконното строителство, а този разход да бъде за сметка на нарушителя, съобщават от Областна администрация Бургас. Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова представи обстоен анализ на..

публикувано на 16.10.21 в 11:32

Събират капачки за втора детска линейка и в Бургас

За по-малко от година  кампанията „Капачки за бъдеще“ събра достатъчно средства за закупуване на детска неонатална линейка. Тя вече е закупена, оборудвана и ще бъде доставена в Пловдив във вторник. Линейката ще обслужва 5 области, поясни създателят на кампанията Лазар Радков: „Проучвах различни конфигурации и накрая се опитах да намеря пресечната..

обновено на 16.10.21 в 10:27