Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С грижа за хората в нужда:

Домашният социален патронаж в Бургас изпълнява проекта "Патронажна грижа +“

360 възрастни хора и лица с увреждания ползват безплатните социални услуги

3
Валентина Станкова, директор на ДСП - Бургас
Снимка: пресцентър Община Бургас



Проектът „Патронажна грижа плюс “, които се реализира община Бургас осигурява социална подкрепа за 360 възрастни хора, лица с увреждания или поставени под карантина заради COVID– 19. Създават се възможности и за адаптиране на социалните услуги , делегирани от държавата дейности , с цел превенция от заразяване с коронавирус, съобщи директорът на Домашния социален патронаж Валентина Станкова:

„Това, което ни се финансира на нас е за 241 потребители, но ние имаме много повече желаещи да се възползват от услугите ни. Опитваме се да не връщаме хората, въпреки че нямаме финансови средства. В настоящия момент потребителите ни са 360, с близо 120 души повече от капацитета. Те са по „Асистентска подкрепа“, но те търсят нашата комплексна услуга, но не можем да кажем край, не приемаме повече, защото хората наистина имат нужда от такава подкрепа.“

Потребителите имат възможност да ползват медицински грижи, санитарно обслужване, психологично консултиране, доставяне на храни и лекарства. Включени са и допълнителни дейности, които се финансират от Община Бургас.

„Ние сме една от най – активните общини в прилагането на социални политики в подкрепа на уязвимите групи. По тази програма дейностите са в две направления - предоставяне на патронажна грижа за възрастни хора в домовете и мерки в социалните услуги при въвеждането на предпазни мерки срещу COVID– 19“, посочи зам. кметът Йорданка Ананиева.


Председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова посочи, че местния парламент винаги подкрепя усилията в тази посока и ще продължи да го прави:

„Финансираме чрез бюджета допълнителните дейности, които са в помощ на възрастните хора. Те могат да получат от специалисти малки домашни ремонти, като и логистика при извършването на медицински изследвания и прегледи у дома. Аз ви уверявам, че ще продължим да подкрепяме дейностите на Домашния социален патронаж и социалните услуги, които в нашата община са много добре развити.“

По проекта „Патронажна грижа плюс“основната дейност е патронажната услуга , втората основна дейност, чието изпълнение също стартира, е насочена към превенция разпространението на COVID-19 в социални институции. За целта по проекта е нает неспециализиран персонал и са осигурени необходимите лични предпазни средства и дезинфекционни материали и препарати. Закупени са йонизатори за всяка една социална услуга, извършват се ремонти так където е необходимо да бъдат обособени помещения за настаняване на лица под карантина.

Проектът е на стойност близо 1 млн.и 382 хиляди лева, 100 % европейско финансиране. Срокът за изпълнение е от 12 април тази година до 12 април 2022 г.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи третият етап от ремонта на пътя между Българово и АМ "Тракия"

Приключи изпълнението на третия етап от проекта за обновяване на път, който е основен транспортен достъп за жителите на Българово до близките населени места и общинския център Бургас, съобщават от Общината. По него преминава пътникопотокът от и за АМ “Тракия“. В началото на годината беше обновена по-голямата част от пътя. Остана участъкът в посока..

публикувано на 08.08.24 в 10:34

Режим на водата е въведен в четири села в Община Айтос

Режим на водата е въведен в айтоските села Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Зетьово. Населените места се захранват от местни водоизточници, които обаче пресъхват. Според Община Айтос, решението е в нови сондажи в селата. От ВиК – Бургас обаче са им обяснили, че не са предвидени средства за това в капиталовата програма на дружеството...

публикувано на 08.08.24 в 09:19

За втори път е внесено предложението за актуализация на бюджета на Поморие

За втори път е внесено за обсъждане предложение за актуализация на бюджета на Община Поморие за тази година. На последното си заседание, местният парламент не прие докладната записка.  Съветниците от опозицията гласуваха „против“, а други с „въздържал се“ предложението за актуализация на последната сесия на местния парламент. Сред аргументите им беше,..

публикувано на 07.08.24 в 17:12
архив

Поставят 200 контейнера за зелени отпадъци в Ямбол

С над 200  контейнера за зелени отпадъци ще разполага общината в Ямбол от началото на септември. След изграждането на компостираща система преди две години, в кварталите бяха поставени 108 контейнера. Със средства от отчисленията по Закона за управление на отпадъците сега  са закупени са още 100 контейнера.  Макар и трудно гражданите свикват с..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

РИОСВ проверява на 4 места за неприятна миризма в Бургас

На 4 места са изпратени екипи на РИОСВ-Бургас след сигнали за неприятни миризми в града и извън него, но към момента източникът не е установен, съобщиха за БНР-Бургас от екоинспкецията. Проверки се правят на Пристанището, в "Лукойл Нефтохим", на пристанище „Росенец“ и на Летище Бургас. Според сигналите неприятна задушлива миризма се усеща..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

Царевицата по плажа – „риск печели, риск губи“

От край време по българското Черноморие се наблюдават хора, които продават царевица по плажната ивица. Познати са и думите, които търговците употребяват: „Прясна, топла царевичка…“ Същото се отнася и за топлите гевречета, набучени на пръти. Хора обикалят по ивицата и предлагат своите продукти. Но знаем ли по какъв начин е приготвяна тази..

обновено на 07.08.24 в 13:17

В Бургас отбелязаха 145 години от създаването на ВМС

На церемония в Бургас тържествено бе отбелязана 145-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на република България. Пред паметника на моряка в Морската градина днес се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. А в събота и неделя на Морска гара Бургас ще могат да се разгледат кораби от състава на ВМС.  Военноморските..

публикувано на 07.08.24 в 12:56