Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кръгови кръстовища и ограничаване на скоростта предлагат за Айтос (обновена)

Община и Пътно управление в конфликт кой трябва да ги изгражда

| обновено на 14.10.21 в 12:25
Богдан Милчев
Снимка: БНР-Бургас

Две кръгови кръстовища, до Асфалтовата база и пред Горското стопанство, знакова сигнализация, аварийна площадка и контрол на скоростта и тежестта на камионите. Това са основните предложения, които експерти от Института за пътна безопасност (ИПБ)  предложиха на обществено обсъждане в Айтос.

Експертите изготвиха анализ след тежката катастрофа в града, при която загинаха трима души. Предлагаме мерки, докато бъде изграден обходен път на Айтос, посочи Богдан Милчев от неправителствената организация. Кметът Васил Едрев коментира, че няма достатъчно конкретика:

„Дали ще е повдигнато колелото или какво, колегите от АПИ казват „Слушайте! Това нещо, направена количествено-стойностната сметка, от проектанта който е, с него отиваме в Агенция „Пътна инфраструктура“, искаме 50 000 лв. и можем да го направим до края на месец ноември“. Ние разказваме всички мерки, които всички са убедени в това, което трябва да бъде направено, но конкретика няма“, каза Едрев.

Милчев контрира, че те дават предложенията, а общината и пътната агенция трябва да възложат проект, който да ги отрази:

„Това са само предложения на схема. А кметът и АПИ да се разберат и да възложат проекта. Не очаквайте аз да ви направя и да възложа аз проекта. Не очаквайте хората да го възложат този проект. Този проект е задължение на институциите да го възложат. И конкретиката я чакаме от Вас, г-н кмете. Вие да кажете ще възложите ли такъв проект за кръгово“, коментира Милчев.

Васил Едрев подчерта, че те не могат да извършват дейности върху републикански път. Христо Гюров от областното пътно управление посочи, че пътната агенция вече работи по някои от въпросите:

„Също сме говорили с проектанти за кръговото кръстовище на Асфалтовата база. Не мога да ви дам точно срок кога ще стане“, посочи Гюров.

В последствие, общината и пътното управление започнаха да си прехвърлят отговорността за пътя и дейностите по него. От института ще изпратят готовия доклад с техните предложения до кмета на Айтос.

Подробности можете да чуете в прикачените файлове.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Янев за Covid сертификата: Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност

Фирмите ще бъдат компенсирани от държавата заради поскъпналия ток на борсата със 110 лева на мегаватчас за октомври и ноември. Помощта ще получат н ад 600 хиляди небитови абонати, обяви премиерът Стефан Янев: За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй ". Парите са налични и няма да е необходима актуализация на..

публикувано на 21.10.21 в 17:25

В Сливен протестираха срещу зелените сертификати

Граждани протестираха в Сливен срещу въвеждането на зелените сертификати. Тя изразиха недоволството си пред сградата на общината, като призоваха останалите граждани да се присъединят към тях. Те коментираха, че протестът им ще бъде ежедневен.  С плакати „Ваксината е личен избор“ и „Не на зелените сертификати“ гражданите обявиха несъгласието си с..

публикувано на 21.10.21 в 16:07

ЦИК: Без Covid сертификат за изборите - нито за членовете на СИК, нито за гласоподавателите

На изборите на 14 ноември Covid сертификат няма да бъде изискван нито от членовете на секционните комисии, нито от гласуващите, обявиха от Централната избирателна комисия. До края на месеца в страната ще бъдат доставени нови 1600 устройства за гласуване според сключения с фирмата доставчик "Сиела Норма" договор от вторник. 280 машини са осигурени..

публикувано на 21.10.21 в 15:42

"Булевард Демокрация" на 21-ви октомври

Темата днес е за зеления сертификат и достъпът до закрити обществени места. Освен в столични молове, опашки имаше и в бургаските. Как новата реалност се отразява на достъпа до културни институции в града и при какви условия работят те, очаквайте също в предаването днес. След вчерашните блокади и участието на зам.-областен управител в протеста, как..

публикувано на 21.10.21 в 14:58

Протест срещу Covid сертификатите втори ден в Бургас /ОБНОВЕНО/

Над 100 души се включиха във втория ден на протеста срещу зеления сертификат в Бургас. Със скандирания „Оставка“ и плакати с надписи „Ваксинацията е избор, а не задължение“ шествието им започна от Регионалната здравна инспекция и премина по два от големите булеварди в града до областната администрация.  Хората обясниха, че зелените сертификати..

обновено на 21.10.21 в 13:59

Чистят речни корита и дерета в община Бургас

Служители на община Бургас извършват почистване на речните корита, дерета и отводнителни канавки от наноси и растителност. Акцията стартира през пролетта и ще продължи до края на месец ноември. Отстраняването на наносите и растителността се извършва както машинно, така и с ръчен труд. В момента повторно се обработват зоните, които са били почистени..

публикувано на 21.10.21 в 13:23

Заради зеления сертификат падат спектакли и концерти

Зеленият сертификат удари и културните институции. Ръководителите на театри, кина, музеи и галерии си задават въпроса как ще оцелеят. Проблемът е ниският процент ваксинирани в България, което автоматично води до отлив на публика. В Бургас падат спектакли, връщат се пари от закупени билети. Градската художествена галерия в Бургас организира..

публикувано на 21.10.21 в 12:25