Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въвеждат платено паркиране в Поморие за следващото лято


Община Поморие ще въведе платено паркиране в курортния град за следващия сезон. Това съобщи кметът Иван Алексиев на среща с туристическия бранш. Причината е транспортният хаос, който само с паяк не може да бъде регулиран, посочи градоначалникът:

"Голяма част от улиците ще станат еднопосочни. Платеното паркиране ще бъде въведено по зони за търговски обекти, за хотели, за офиси и банки. Паркинги ще бъдат преотредени за туристи. Всичко ще бъде автоматизирано с бариери и таксомати, за да може и туристите и местните хора да се чувстват добре през лятото.“

Проектът ще бъде предложен на обществено обсъждане, уточни Алексиев. Той съобщи и, че през сезона са спряли финансирането на комнадированите в града полицаи, тъй като не са доволни от работата им. 

Ръст от 60% на нощувките и 44% на туристите това лято спрямо предходния сезон отчетоха в Поморие, но нивата от 2019 година все още не могат да бъдат достигнати. Администрацията представи подробен анализ. Почти 60% от туристите са били българи. След тях се нареждат гостите от Румъния с 8.3% и германците, които формират 6.5% от нощувките. По данни на ЕСТИ от 1 юни до 30 септември на територията нобщината са пренощували 103 617 туристи.  Август е бил най-силният месец, а септември не е оправдал очакванията за удължаване на сезона, сочи още статистиката. 482 714 нощувки са реализирани за периода юни-септември. 417 места за настаняване в 9 населени места на общината, или 39% от регистрираните,  са работили това лято. Градоначалникът коментира:

"Бяхме от първите черноморски градове, където сезонът тръгна. Годината беше показателна – много хора, много автомобили, много туристи с различни интереси, видно от избора им на места за хранене и настаняване – от малките капанчета и квартири, до високите категории ресторанти и хотели – всичко беше заето, с резервации. Това искам да виждам и занапред – туристите да идват в Поморие, да не могат да намират места, да правят резервации за дни напред за заведения и шезлонги, например. Това показва, че градът е харесван и ние работим точно в тази посока – да вдигнем още нивото на Поморие, за да привличаме по-висок клас туристи“. 

Сезонът беше по-добър очакванията, но зависи от коя камбанария се гледа, коментира хотелиерът Георги Тръпков:

"Сезонът беше добър за тези, които отвориха в края на юни и затвориха началото на септември. Тези, които отвориха април, май и затвориха началото на октомври-на кантар, а за тези, които работят 12 месеца-катастрофа. Май беше крах, юни беше студен, никой не дойде, а септември не го изкарахме като друга година. Най-важното е това, че отлепихме от дъното и тръгваме напред.  Борим се за оцеляване." 

Нова визия на източния плаж и крайбрежната улица ще посрещнат туристите следващото лято. Вече са ясни и датите за събитията през юни, които традиционно привличат туристи в морския град. 

Повече чуйте в звуковия файл. 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Площад "Кирил и Методий"- от базари до оперни спектакли

Превръщането  на площад " Кирил и Методий" в място за базари, арт ателиета и концертни изяви цели общинската администрация на Бургас. Градската зона остава извън интереса на търговците, тя би могла да се развие и да се свърже естествено с други ключови места като " Александровска и " Богориди".За тази цел беше предложена и одобрена от общинските съветници..

публикувано на 27.10.21 в 18:08

НАП започва проверки за ДДС злоупотреби

Стотици инспектори на НАП, съвместно с други държавни органи, започват масов данъчен контрол за стоки, облагани с ДДС при внос. Данъчните ще следят на място прилагането на режимите за освобождаване от данък върху добавената стойност при внос на стоки, които се внасят в България от трета страна, но предназначени за друга държава членка на ЕС. При..

публикувано на 27.10.21 в 11:20
Снимката е илюстративна.

Евелина Пулева, БРТК: Необходимо е спешно подпомагане на туристическия бранш

Туроператори и хотелиери излязоха на протест пред Министерство на туризма. Те настояват да бъде отворена процедура за подпомагане на фирмите със сумата от 42 милиона лева. В последния актуализиран бюджет от Народното събрание бяха гласувани 71 000 000 лв. за туризма. От тях в момента има процедура само за 30 000 000 лв., а за останалите, според..

публикувано на 26.10.21 в 13:38

Без тротоарно право за провеждане на базари на " Алеко Константинов" и площад " Кирил и Методий"

Нулева ставка за тротоарно право ще ползват търговците, които ще наемат обекти по обновената  ул.“Алеко Константинов“ и пл.“Кирил и Методий“ . Решението е на общинските съветници, то предизвика дебат  на сесията днес как трябва да бъде развито това пространство в центъра на града. Идеята на общинската администрация е там да се провеждат базари и..

публикувано на 26.10.21 в 09:53

Над 900 000 пътници са преминали през Летище Бургас

905 000 пътници са преминали през Летище Бургас от началото на годината до края на септември. Това съобщи авиационният експерт на „Фрапорт“ Иво Барзов: „В Топ 5 на пазари, на първо място е полският пазар, на второ място е Чехия, на трето място е Германия, четвърто – Русия и на пети – Украйна като те формират един значителен процент от пътниците,..

публикувано на 26.10.21 в 08:55

Високите цени на торовете ще оскъпят зърното догодина

Високи цени на торовете създават проблеми на зърнопроизводителите. За една година увеличението е в пъти, а това ще увеличи себестойността на зърнените култури. Амониевият нитрат е поскъпнал близо 4 пъти, съобщи Илия Проданов, който е част от ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и председател на клон „Маркели“ –..

публикувано на 25.10.21 в 14:31

БРТК: Не сме съгласни държавата да поставя работодателите в ролята на съдник

Становище по повод въвеждането на зеления сертификат изпрати  Бургаската регионална туристическа камара. В него се казва,  че представителите й не са против ваксинацията, но тя не трябва да е за сметка на ограничения за бизнеса и работещите в сектора. Ваксинацията е доброволен и осъзнат акт, се подчертава в изявлението, то гласи:    Работниците са..

публикувано на 23.10.21 в 10:17