Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градският транспорт в Бургас става изцяло електрически

| обновено на 20.10.21 в 22:20

Общо 56 нови автобуса, произведени от испанска фирма, ще заменят дизеловите превозни средства на градския автопарк в Бургас. Вече са предоставени първите два, а до месец март поетапно ще пристигнат и останалите.

Подвижният състав, който ще се включи в транспортното обслужване на пътникопотока в Бургас, включва 10 осемнайсет метрови съчленени електрически автобуса, 34 осемнайсет метрови и 12 деветметрови. Електрическите автобуси се осигуряват по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда” 2014 - 2020“. По него до края на месец март целия градски транспорт на Бургас ще бъде изцяло електрически, заяви кметът Димитър Николов.

"Освен автобусите, на електричество ще се движат и тролейбусите в Бургас и по този начин ние изцяло ще променим цялата транспортна схема в Бургас с автобуси, които са с нулеви емисии".

Времето за заряд на новите автобуси е не повече от пет часа, каза директорът на общинското предприятие „Бургасбус“ Петко Драгнев.

И още от параметрите на новите превозни средства.

"Снабдени са с всички екстри, които до момента бургазлии познават. Допълнително имат система за пречистване на въздуха при Covid-19 и USB входове за зареждане на мобилните телефони".

За всеки автобус е предвидена отделна зарядна станция, за да може да става независимо зареждането, уточни още Петко Драгнев. Зарядните станции са разделени на две, едната част ще са на депото на Бургасбус, останалите ще са в к-с „Меден рудник“.

Първите два електрически автобуса предстои да минат първо през системата на КАТ, след което ще бъдат оборудвани с валидатори и до края на месеца ще влязат в употреба.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Солта на живота" е на второ място на наградите за ландшафт на Съвета на Европа

"Солта на живота" на Българската фондация Биоразнообразие, България е на второ място в 7-та сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Наградата за ландшафт има за цел да повиши осведомеността на гражданското общество за стойността на ландшафтите, за тяхната роля и промените в тях. Нейната цел е да признае практически..

публикувано на 05.12.21 в 13:40

Днес стартира подписка за изграждане на монтажен надземен паркинг в к-с"Възраждане"

Недостигът на места за паркиране в бургаския комплекс „Възраждане“ e причината да се инициира подписка за изграждане на съвременен монтажен надземен паркинг. Предложението е на ОЗБГ и ще стартира в 16:00 часа в Борисовата градина. Подписи ще се събират до 18:00 часа.  Проблемите с намирането на свободни места за паркиране в к-с „Възраждане“ се..

публикувано на 05.12.21 в 10:00

Републикански път в Ямболска област посреща зимата в окаяно състояние

За поредна година участък от важен републикански път в Ямболска област посреща зимата в окаяно състояние. Отсечката е на пътя Ямбол – Болярово- Бургас, който се използва като алтернативен на автомагистрала Тракия при лоши метеорологични условия.  Въпреки настояванията и десетките писма изпратени до АПИ, петкилометровата отсечка между..

публикувано на 05.12.21 в 09:46
РДПБЗН - Бургас

Комисар Василев: Разполагаме с нужната техника и кадрова обезпеченост

Регионалната дирекция  Пожарна безопасност и защита на населението  разполага с необходимия ресурс  като техника и кадрова обезпеченост за есенно-зимния сезон.  Реакцията при кризи е отработена през годините, каза комисар Васил Василев, директор на РДПБЗН - Бургас: „Имаме предварителна подготовка, както и предварителен списък от РЗИ с..

публикувано на 04.12.21 в 11:07
Подготовката за облагородяване и почистване на небетонираното корито на река Тунджа от моста на „Трите вятъра“ към жк „Златен рог“.

В Ямбол продължава облагородяването на ръкава на река Тунджа

И през следващата година ще продължи облагородяването на ръкава на река Тунджа, който преминава през няколко ямболски квартала. Идеята е сухото корито на реката да се превърне в линеен парк.  Близо 4 км от помощното корито на река Тунджа бяха почистени от битови и растителни отпадъци в началото на годината. През пролетта около 2 км бяха затревени и..

публикувано на 04.12.21 в 10:41

"Принцеса Квак" в кукления театър днес

Днес от 11:00 ч. Държавният куклен театър Бургас представя спектакъла "Принцеса Квак". "Ситуацията с омагьосано и превърнато в жаба човешко същество присъства в приказките на много народи.В края на всяка от тях се оказва, че зад отблъскващата външност се крие едно красиво и стойностно създание.Но някой трябва да развали проклятието, което му е..

публикувано на 04.12.21 в 09:45

Лекарите и учителите са героите за децата

Кои са героите днес? Предизвикателството към деца и ученици отправиха от бургаското читалище „Св. св. Кирил и Методий“ с конкурс за истинско, написано на ръка писмо "Писмо до моя герой". 164 писма получиха в читалището на отправеното предизвикателството към учениците. Децата участници от цяла България са разделени в три възрастови групи, поясни..

публикувано на 04.12.21 в 09:34
Подкасти от БНР