Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До края на ноември приключва разследването за наводненията преди 4 г. в Бургас и Камено

Снимка: Радио Бургас

Преди 4 години в нощта на 24 срещу 25-и октомври при наводнения, вследствие на поройни дъждове в общините Бургас и Камено, загинаха 5-ма души. 
4-години или 1 465 дни не стигнаха на прокуратурата в Бургас да установи има ли виновни длъжностни лица за трагедията. Това е огромна лична трагедия за 4 семейства. Зад нея стоят човешки съдби. 
Тези хора чакат справедливост, а получават не само закъсняло правосъдие, а пълно безхаберие. 

До края на месец ноември се очаква да приключи разследването на причините за наводненията в общините Бургас и Камено преди 4 години. Това съобщи говорителят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова. Разследването се води под надзора на Националната следствена служба, а 4 години се оказаха недостатъчно, за да приключи досъдебното производство. 

След месец от Националната следствена служба се очаква да предоставят томовете със събрани доказателства на наблюдаващия делото прокурор. След това той трябва да прецени дали има доказателства за виновни лица. По неофициална информация по случая ще има повдигнати обвинения на двама души. 

Още миналата година всички експертизи па случая бяха готови. Оттогава се чака разследващите органи да прецизират обвиненията.

Бизнесменът Георги Агафонов, чието рибопроизводително предприятие на открито беше отнесено от водната стихия коментира:
"За мен дори да има в един момент някакво правосъдие - то ще е много закъсняло. Прокуратурата, както винаги, очаква да види на къде духа вятърът и да смени курса. През това време 4 години са толкова дълъг срок, че в тях могат да се укрият, загубят, забравят всякакви доказателства."
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
яз.Жеравна

Провериха язовирите в област Сливен

Междуведомствена комисия, назначена със заповед на областния управител Минчо Афузов, приключи проверка на язовирите в Сливенска област. Основната цел бе да се установи готовността за безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях. На територията на Сливенска област има 114 язовира държавна, общинска или частна собственост...

публикувано на 01.12.21 в 17:37

Темите в предаването "Булевард Демокрация"

Присъствието на областния управител на Бургас по време на последната сесия в Приморско даде повод за интересна дискусия. Извън контекста на паметника на хан Тервел, общински съветник използва момента, за да постави наболелите въпроси, свързани с инфраструктурата. Подробностите - в репортаж. Тема с продължение -В няколко наши репортажа ви..

публикувано на 01.12.21 в 14:57

Как да бъде възстановена солеността на Поморийско езеро?

Инвестиция в размер на 4 милиона лева е необходима, за да бъдат изведени сладките води от Поморийското езеро в Черно море. Намаляването на солеността поставя под въпрос солодобива и качеството на калолечението, бият тревога екологичните организации "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие". От 1978 година езерото е  част от..

обновено на 01.12.21 в 14:34

Сигнализираха областния управител за лошия път от Приморско и винетките за "Узунджата"

Лошото състояние на пътя за южното Черноморие и плащането на винетки на жители от “Узунджата” бяха поставени пред областния управител по време на сесия в Приморско. Съветникът Стоян Василев използва посещението на Мария Нейкова, за да алармира за тези проблеми.  Пътят, по който минават хиляди и милиони туристи, само се кърпи, а не се ремонтира..

публикувано на 01.12.21 в 14:21

Бургаските читалища с поредица от инициативи, посветени на Никулден

Бургаските читалища също работят активно за това градът да е по-жив, творчески и интересен на своя празник Никулден. Ето няколко предстоящи техни събития: 1. НЧ „П. Хилендарски 1928“ – Бургас организира конкурс за рецитиране на стихотворение на тема „Аз, морето и Бургас“ – в три възрастови категории - 4-14 години. Всяко дете може да участва..

публикувано на 01.12.21 в 13:53

Дървата за огрев в община Созопол са доставени на почти 80 %

Продължава проблемът с доставката на дърва за огрев в община Созопол. За това сигнализира общинският съветник Светлана Лулева по време на сесията на местния парламенти. Тя обясни, че има напрежение между жителите за реда, по който те се доставят. „Известно ми е, че дърва се доставят от различни доставчици, превозвачи, но на какъв принцип, по какъв..

публикувано на 01.12.21 в 13:03

На маломерни тротоари ще може да се поставя преместваема реклама

Община Бургас ще облекчи някои от изискванията за поставяне на рекламни надписи и информационни табели, след като съветниците приеха предложението на Георги Дракалиев, за промяна в Наредбата регламентираща това. На преместваеми обекти ще може да се поставя реклама, но само, която оказва логото и дейността, която извършва фирмата. Корекция се налага и..

публикувано на 01.12.21 в 12:43