Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Площад "Кирил и Методий"- от базари до оперни спектакли

Превръщането  на площад " Кирил и Методий" в място за базари, арт ателиета и концертни изяви цели общинската администрация на Бургас. Градската зона остава извън интереса на търговците, тя би могла да се развие и да се свърже естествено с други ключови места като " Александровска и " Богориди".За тази цел беше предложена и одобрена от общинските съветници стъпка за привличането на средния и малък бизнес-нулева ставка за тротоарно право за тези, които ще наемат обекти по обновената  ул.“Алеко Константинов“ и площад “Кирил и Методий“.След първата година ще бъдат въведени такси за обектите. Те попадат под регулацията на две наредби и ще има правила кой какво наема и при какви условия  обясни зам.-кметът Диана Саватева.

Идеята е взета от пловдивския" Капана", обясни тя и допълни, че зоната ще се свърже както с обновената " Алеко Константинов", така и с ремонтирания Етнографски музей.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Съветниците одобриха предложението, повечето обаче изразиха резерви как трябва да се развива и да се отдава под наем това пространство.

Според Тодор Йосифов по този начин може да се подкрепят малките предприемачи.Трябва да се подкрепят хора, които предлагат качествени стоки убеден е Манол Тодоров. Георги Събев счита, че преференции могат да се дават само при наемането в т. н мъртви месеци, а през останалите ще е по-удачно да се събират средства.

ЧУЙТЕ ПОЗИЦИЯТА НА ГЕОРГИ СЪБЕВ, МАНОЛ ТОДОРОВ, ИВАН ГАВРАИЛОВ, ТОДОР ЙОСИФОВ, ИВО БАЕВ И СТОЯН ГРОЗЕВ


 Ние попитахме гражданите на Бургас трябва ли да има промяна на прощадното пространство. Повечето приемат идеята да се организират базари и концертни прояви. Хората обаче настояват да има озеленяване, място за децата и повече заведения, които биха се пълнили целогодишно.

ЧУЙТЕ ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Търговци от пазар "Краснодар" скочиха срещу високи наеми

Търговци от пазар „Краснодар“ са недоволни от увеличените си наеми. В отворено писмо до общината и местния парламент те настояват за съдействие за по-добри условия и справедливи наемни цени, съобразени с актуалната икономическа обстановка.    Сашка Пенова произвежда и продава зеленчуци на пазар „Краснодар“. Досега за своята..

публикувано на 25.11.21 в 13:52

Нови туристически зони ще се развиват в Бургас

Готов е Планът за интегрирано развитие на община Бургас за периода 2021-2027година. Той трябва да бъде гласуван на предстоящата общинска сесия, а тази седмица тече обсъждането му в общинските комисии.  Планът се внася за повторно разглеждане от Общински съвет Бургас след получено решение  от Регионалната инспекция по околна среда и водите гр. Бургас..

публикувано на 24.11.21 в 15:17

Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в област Бургас

Договор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан днес между ВиК –Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева. Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на..

публикувано на 23.11.21 в 17:35

Община Бургас ще си сътрудничи с корейския град Улсан

Община Бургас подписа Споразумение за побратимяване с град Улсан, Южна Корея. Двата града предвиждат сътрудничество в областта на икономиката, индустрията, образованието и културата. Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите при катастрофата на Автомагистрала „Струма“. Улсан и Бургас имат много общо по между си – те са..

публикувано на 23.11.21 в 13:01

Министерството на туризма започна проверка на плаж Несебър-юг

Министерството на туризма започна проверка на плаж Несебър- юг. Причината е снимки, разпространени до медиите за разораване на плажната ивица. БНР Бургас ги получи на имейл от Петя Иванова.  На тях се вижда, че багер загребва пясък от морето. Според нея това е нарушение. От ресорното министерство уточниха за радиото, че проверката засега  ще бъде само по..

публикувано на 23.11.21 в 11:34

ТЕЦ Сливен ще носи името на инж. Ангел Ангелов

В началото на месеца ни напусна инж. Ангел Ангелов, един от най-добрите специалисти в страната по енергетика. Част от житейския му и професионален път е свързана с мина "Черно море"  и Топлофикация Бургас. През последните години той ръководеше ТЕЦ Сливен. За да изразят уважението и почитта си към него, колегите му решиха, фирмата да носи неговото име,..

публикувано на 22.11.21 в 17:51

Подкрепете бургаското участие в Годишните награди в туризма

Община Бургас участва в конкурса за годишните туристически награди на ресорното министерство. Първата класация, в която се надпреварва наред, е за туристически общини. Тя е в конкуренция с още 8 от цялата страна,  обясни Радовеста Стюърт, директор на ОП" Туризъм": Ние участваме,защото смятаме, че Бургас се доказа като градска дестинация.Участваме и в..

публикувано на 19.11.21 в 16:53