Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До полунощ може да се гласува за годишните награди за биоразнообразие

За юбилеен, десети път Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) ще обяви победителите в Годишните награди за биоразнообразие и климат‘ 2021. Церемонията ще се проведе в Столицата на 29-ти октомври (петък) от 18 часа. Събитието ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Българска фондация Биоразнообразие.

В момента тече и онлайн гласуване на публиката, която ще излъчи своите „победители“ в 6-те категории на Наградите

Сред номинираните са усилията на Иво Иванчев и Ива Лаловска, които се грижат за спасяването на стотици сухоземни костенурки всяка година. Много важна е и работата им за информиране на общността, най-вече чрез посетителския център, който поддържат, както и работата им с деца. Центърът за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в с. Баня е единствения такъв у нас и за съжаление текучеството на пациенти е голямо.

Номинирани са и група млади хора, които се борят да запазят Синеморец. Те са обединени под наименованието Save Sinemorets. Със своята ФБ страница, Инстаграм и серия от изяви те продължават да се борят Синеморец и местността "Поляните" да бъдат спасени от бетониране. Освен протестите им особено впечатляващ в тази посока е и филмът им "Гласовете на Синеморец" - сниман през месец май 2021 и пуснат през юни. 

Членовете на журито тази година са Ива Дойчинова, журналист с активна гражданска позиция, директор на програма Радио София на БНР и лице на множество социални кампании, Радослав Парушев, писател и адвокат, Красимира Величкова, изпълнителен директор на Българския дарителски форум и Димитър Димитров, предприемач, организатор на "Пирин Ултра".

Категориите, в които “се състезават” номинираните за наградите през 2021 са шест:

1.  Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата (17 номинации).

2.  Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени (7 номинации)

3.  Активист за природата (10 номинации)

4.  Политик с най-голямо внимание към българската природа – категорията, останала отново с най-малко 4 номинации показва нагледно, че в България все още такива политици се броят на пръсти.  

5.  Наградата за отговорни бизнеси по отношение на биоразнообразието и климата - 6 номинации

6.  Награда за международен експерт с принос за българската природа – 2 номинации

За да бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, участниците в церемонията и всички представители на медиите ще бъдат допуснати след предварителна регистрация (https://forms.gle/87SGh8FDRTs2Ytpy6) и след показване на зелен сертификат на входа. На всеки, който не разполага с такъв, ще му бъде направен безплатен тест преди церемонията (от 17:00 ч.).
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Справедливост за причинена смърт след автогонка поискаха в Сливен

Мълчаливо бдение в памет на загиналия при автомобилна гонка в сливенското село Крушаре 19-годишен Петър Досев се проведе в събота в Сливен. Роднини и приятели на момчето поискаха справедлива присъда за причинената смърт. В ареста с постоянна мярка е задържан 26-годишен мъж, който е шофирал другата кола. Той е обвинен в умишлено причиняване на..

публикувано на 28.11.21 в 08:44

Фирмите готови за зимна поддръжка на пътищата в Бургаско

Фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата в община Бургас през зимния сезон, заявиха готовност за извършване на тази дейност след проверка от администрацията. Близо 40 машини са оборудвани с необходимите средства за работа в екстремни ситуации. Всяка от фирмите ще отговаря за определен район от територията на общината. Те..

публикувано на 27.11.21 в 16:50

Експерт: Възползвайте се от увеличените данъчни облекчения за непълнолетни деца

Данъчното облекчение за едно дете за 2021 г. е увеличено от 20 лева на 450 лева, а за отглеждане на дете с увреждания - от 200 на 900 лева . Това припомнят от Конфедерация на труда „Подкрепа“ и съветват работещите родители да се възползват от тази законова възможност. За целта те трябва да подадат декларации пред работодателя от 30-и ноември до 31-и..

публикувано на 27.11.21 в 16:25

ВиК няма да подменя водопровода на „Брацигово“ тази година, евентуално – догодина

ВиК няма да подменя водопровода на „Брацигово“ тази година, евентуално – догодина ВиК-Бургас няма да реконструира уличния водопровод на ул. „Брацигово“ в кв. „Сарафово“ през тази година, въпреки поетия за това ангажимент. Това отговарят от дружеството, след запитване по Закона за достъп до обществена информация. Ул. „Брацигово“ е..

обновено на 27.11.21 в 10:27

Доброволци обновяват туристически маршрути в Странджа

Туристическо дружество „Насам – натам“ организира почистване и маркиране на маршрути в Странджа. В него участват приятели планинари, част от групата "Да обновим туристическите маршрути и обекти". Те са си поставили за цел да развият пешеходния туризъм в планините. В Странджа целта е да се създават маршрути  до интересните..

публикувано на 27.11.21 в 09:10
Парцелите, оцветени в зелено, ще бъдат обявени за продажба

60 имота във в.з. Росенец иска да продаде Община Бургас

Около 60 имота, по около и малко над декар всеки, иска да продаде Община Бургас във вилната зона „Росенец“. Парцелите са отредени са вилно застрояване и предложението е да се добавят в програмата за разпореждане с общинската собственост.  Началникът на ресорния отдел в администрацията Живко Димитров поясни:  „Регулационен план има, но това, на..

обновено на 26.11.21 в 17:38

"Булевард Демокрация" - на 26 ноември

Има една поговорка, някои твърдят, че си е наша, други – че е турска. Тя е срещана в различни форми, но една от популярните е "Да му имам на българина втория акъл, дето му идва отпосле." „По разпореждане на Върховната административна прокуратура  Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Държавната агенция „Безопасност на..

публикувано на 26.11.21 в 14:56