Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Прилепът“ придава изискана атмосфера в Бургаската опера в неделя

„Прилепът“ от Йохан Щраус – син ще звучи тази неделя в залата на Бургаската опера от 19 часа. Комичната оперета в три действия привлече интереса на почитателите на бляскавата музика, носеща аристократичен привкус, финеса и лекотата на виенския валс. Произведенията на Щраус са характерни със своите жизнеутвърждаващи послания, създаващи усещане за пренасяне в друга реалност. Либретото на „Прилепът“ е на Карл Хафнер и Рихард Жене.


В звездния артистичен каст на „Прилепът“ е оперната прима Еделина Кънева, в ролята на Розалинда. Тенорът Марчо Апостолов /гост/ излиза на бургаска сцена като Габриел фон Айзейнщайн. Бургаската публика ще го види и на 15 ноември в хумористичния мюзикъл от Парашкев Хаджиев „Службогонци“.


Като Адела зрителите ще имат възможността да видят колоратурното сопрано Аглика Бояджиева. Лина Пеева, мецосопран, в ролята на Ида, тенорът Яни Николов влиза в образа на Алфред, като доктор Фалке на сцената излиза баритонът Йордан Христозов, доктор Блинд ще бъде Мирослав Димитров – тенор, Франк – Костадин Мечков, като княз Орловски бургаската публика ще види и чуе сопраното Шмилена Султанова, Фрош ще бъде Петър Тихолов, бас. Оркестърът на Държавна опера – Бургас ще свири под палката на  Цанислав Петков, който дирижира заглавието за първи път през лятото на 2020 г. на Летния театър, като представлението премина с бляскав успех.


Постановката е дело на Ханс Нюенхюис от Нидерландия. Режисурата е на Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията и костюмите са на  Мадис Нюрмс. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Невена Михайлова, танците са дело на Недко Георгиев, концертмайстор е Христо Белчев. В зрелищната постановка участват артистичните състави на хора и балета на Държавна опера – Бургас. 

Билети за комичната оперета „Прилепът“ могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

Според изискванията на ЗАПОВЕД РД-01-856/ 19.10.2021 г. на Министерството на здравеопазването на Р България, концертът ще се състои при посочените в Заповедта условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът за съвременни изкуства "ВОДА" търси доброволци

Фестивал за съвременни изкуства „ВОДА“ 2024 търси доброволци, които да се включат в организацията на фестивала. Той предстои през следващата седмица  от 24 до 29 септември на различни локации в Бургас. Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” стартира с 3D мапинг шоу на Пантеона Ако обичате интересните преживявания, отговорни сте към поетите..

публикувано на 22.09.24 в 16:45

Играят "Две пръчки и три съчки" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът "Две пръчки и три съчки" ще бъде представен днес в залата на Кукления театър в Бургас.  Моноспектакълът е по пиесата "Contes d'Ecorces et de Brindilles". Автор, режисьор и сценограф е Христина Василева.  Музиката е на "Puppetspirit" Белгия.  Участва - Румяна Кралева. Историята разказва за баба Хели: От..

публикувано на 22.09.24 в 08:30

В Ахтопол награждават участниците в НЛК „Морето!"

Над 200 са участниците в деветото издание на Националния литературен конкурс „Морето!“, на Сдружение „Лумен”. Преобладаващо повече е поезията от прозата. Конкурсът е за кратки непубликувани произведения на морска тема и е отворен за автори от цялата страна, навършили 18 години. Конкурсната част приключи, а награждаването предстои на 29..

публикувано на 21.09.24 в 14:59
архив

Арт базарът временно ще бъде на алеите под сцена „Охлюва“

Арт базарът от бургаската улица „Алеко Константинов“ ще бъде временно на нова локация - на алеите край фонтана до сцена „Охлюва“. Причина за промяната е домакинството на 9-то издание на Европейския фестивал по гимнастика за хора над 50 години “Golden Age Gym Festival'24”. От днес до 23 септември може да се избира между красиви авторски изделия –..

публикувано на 21.09.24 в 10:23

Фотоизложбата „Родопско-морски срещи с природата“ в кметство Маринка

От 18.00 часа днес, в сградата на кметство Маринка, ще бъде открита тематичната фотоизложба „Родопско-морски срещи с природата“ на фотографа Тенчо Петков, организирана от Фондация ЕКОгАРТ със съдействието на НЧ „Маринка 2024“ и кметство Маринка. В изложбата са включени 30 фотографии заснети през различни сезони и части от деня, от брега на Черно море..

публикувано на 21.09.24 в 09:10

Средец с още празнични прояви днес

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на заслужилия майстор на спорта Продан Гарджев ще започнат днешните празнични прояви, посветени на деня на Средец - 23 септември. Планирани са много културни, спортни и музикални събития, посочи кметът на общината Иван Кичев: „В 10 часа ще започне тържествената сесия на Общинския съвет. В същия час ще бъде..

публикувано на 21.09.24 в 09:09
проф. Иван Газдов

Проф. Иван Газдов с изложба в ямболската галерия „Жорж Папазов“

Постоянна изложба в обновената галерия „Жорж Папазов“ подреди проф. Иван Газдов. В експозицията са включени  69 творби, върху които  художникът работи в периода 1965-2008 г.  Професор Газдов дарява творбите на родния си град през 2010 година, но заради големия ремонт те бяха изнесени от галерията. Сега в залата отново са подредени плакати, сериграфии,..

публикувано на 21.09.24 в 08:21