Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в област Бургас

Договор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан днес между ВиК –Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева. Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на съществуваща и изграждане на нова ВиК мрежа.

Проектът предвижда реконструкцията на 158 км. водопроводна и 22 км. канализационна мрежа на територията на осем общини в област Бургас. Включено е и изграждане на около 80 км. нова ВиК мрежа. През март тази година беше одобрена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 145 милиона лева за изпълнението на първия етап. Проектът е важен за областта, беше дълъг периода на одобрение, около 3-4 години. Това обясни директорът на ВиК – Бургас Ганчо Тенев.

„Доста е остаряла мрежата като цяло в окръг Бургас и ние подменяме една критична част. Инвестиции във ВиК сектора трябва да се правят. Ще подменим водопроводна мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат. Ще направим пречиствателна станция в Карнобат. Ще направим реконструкция на пречиствателната станция в „Меден рудник“, реконструкция на бургаската пречиствателна станция. Ще подменим мрежата в „Сарафово“. Във всички големи агломерации, които са на 10 000 еквивалента жители влизат в него“, поясни той. Включени са и Царево, Китен и Лозенец.

Втората част на проекта предвижда реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в района на Поморие, Несебър, Обзор, "Крайморие", Черноморец, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един на деривация Камчия – Север. Причината да бъдат отложени за по-късен етап е, че попадат в защитени зони. Ганчо Тенев допълни, че се предвижда и вдигане на цената на водата. „Правим някакви разчети, така или иначе ние ще кандидатстваме за следващия програмен период в КЕВР, ще видим колко ще одобрят. Токът се качи ужасно, в момента токът е три пъти по-скъп от миналата година, а основното ни производство е с ток“, посочи той.

Това е вторият проект, който реализираме заедно с дружеството,  обясни Анка Йонеску, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. „Много сме щастливи, че можем да подкрепим първата част на тази важна инвестиция за подмяна на водопроводната мрежа и се надяваме до края на следващата година да можем да разгледаме и да подпомогнем и втората част на проекта“, посочи тя.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32

Нов европейски Ренесанс - идеи и предложения

Как ще се развива в следващите години мащабният проект за Обединена  Европа, е ключов въпрос за гражданите на Общността. Политиците вече наложиха  понятието нов Ренесанс, който предопределя набор от ново съдържание и реализация на конкретни идеи. Пътят към формирането на част от предложенията  е Конференцията за бъдещето на Европа. Поредицата от..

публикувано на 01.12.21 в 11:59

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00
Подкасти от БНР