Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нови туристически зони ще се развиват в Бургас

Готов е Планът за интегрирано развитие на община Бургас за периода 2021-2027година. Той трябва да бъде гласуван на предстоящата общинска сесия, а тази седмица тече обсъждането му в общинските комисии. Планът се внася за повторно разглеждане от Общински съвет Бургас след получено решение  от Регионалната инспекция по околна среда и водите гр. Бургас  за преценяване необходимостта от извършване на екологична оценка и след обобщени предложения, постъпили, както при обществените обсъждания, така и тези по време на разглеждането му в постоянните комисии на Общинския съвет.

Планът  е разработен за 7 – годишен период на действие.

Определените като ключови за цялостното развитие на общината  са тези териториални локации, които имат съществено и приоритетно значение за развитието й:

Компактна зона за интегрирана интервенция /КЗИИ/ „Бургас запад“. В рамките на тази зона са включени териториите на жилищните комплекси „Славейков“, „Изгрев“, „Зорница“, „Лазур“ (част), „Братя Миладинови“ (част), „Възраждане“, кварталите „Долно Езерово“ и „Лозово“, както и Северна индустриална зона и нейните разширения. Към нея преспадат 4 подзони, които включват: ж.к. „Зорница“ (2), ж.к. „Изгрев“ (3), ж.к. „Възраждане“, части от ж.к. „Братя Миладинови“ и ж.к. „Лазур“ (4) и обособеното пространство в западна-северозападна посока (5), включваща най-западните части от промишлена зона север, зоната на обслужване, формирана около входящата пътна артерия на Бургас (път I-6), кварталите Долно Езерово и Лозово.

Компактна зона за интегрирана интервенция /КЗИИ/- „Крайбрежна“ с обхват част от ж.к. „Изгрев“, „Зорница“, „Лазур“, ЦГЧ и кв. Крайморие. Включени са териториите, осъществяващи интегрираната връзка между градската част, крайбрежието и водните площи

  Зона за свързаност и интеграция, в която попадат кварталите Ветрен, Горно Езерово, Банево, Рудник, Сарафово, Черно море, както и селата Маринка, Твърдица.

  Зони за целенасочена подкрепа с обхват град Българово и селата Братово, Брястовец, Димчево, Драганово, Изворище, Миролюбово, Равнец.

Планът обхваща и развитието на туризма в общината.Предвижда се няколко на зони в Бургас, да  се развиват като туристически обекти  и локации. Това са терени в парковете" Езеро", "Св. Троица" и "Акве Калиде. На заседание на комисията по туризъм днес ресорният заместник -кмет Диана Саватева обясни, една от новите зони ще бъде:

Тази част от града, която се обособява между плувният комплекс " Арена ОЗК", парк " Св. Троица" в посока зала Младост през пешеходната зона, която свърза залата със зала " Арена", която предстои да бъде открита. Тази зона би се развила и за спортни, и за туристически активности.Като място, което ще е разпознато като атрактивно както от жителите на града , така и от неговите гости.В  Парк "Св. Троица" са предвидени сцени на открито, освен спортни зони. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината. Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите. "Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на..

публикувано на 05.12.21 в 08:34
Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите

Малко заведения ще работят в новогодишната нощ в Сливен

В новогодишната нощ в Сливен ще работят много малко заведения, заради постоянно увеличаващите се цени на храните и електроенергията, съобщи Христо Стоянов, председател на местната структура на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите. От 46 членуващи в местната асоциация едва осем са обявили, че ще работят в празничната нощ.  Стоянов каза..

публикувано на 01.12.21 в 15:32

Нов европейски Ренесанс - идеи и предложения

Как ще се развива в следващите години мащабният проект за Обединена  Европа, е ключов въпрос за гражданите на Общността. Политиците вече наложиха  понятието нов Ренесанс, който предопределя набор от ново съдържание и реализация на конкретни идеи. Пътят към формирането на част от предложенията  е Конференцията за бъдещето на Европа. Поредицата от..

публикувано на 01.12.21 в 11:59

Общинският съвет на Болярово заседава днес

Мерките за повишаване готовността на действие при усложнена зимна обстановка са сред темите, които администрацията на община Болярово ще докладва пред общинските съветници на заседанието им днес.  Тази година Районна пътна служба – Елхово е вложила в община Болярово над 50 хиляди лева за подравняване на банкети и окосяване на тревата около тях,..

публикувано на 29.11.21 в 08:25

Яхт клуб Порт Бургас навърши 45 години

Подходяща инфраструктурата за подход на яхтите в морето,  голям плац за съхранение на яхти,  удобен достъп за  достигане-това са част от възможностите за ветроходството в Бургас. Мисията на навършилия 45 години яхт клуб Порт Бургас е да  създаде едно общество от хора, свързани с морето. Голяма част от децата, които преминават през клуба, продължават в..

публикувано на 28.11.21 в 10:38

Даниела Божинова: Смятам, че ще има правителство

 16 секторни политики бяха обсъдени през последните дни от представители на  „Продължаваме промяната“. Ще се обсъждат темите „Финанси“ и „Международни отношения“.Преговорите са за съставяне на  правителство, днес са последните обсъждания. Следващата седмица трябва да се   подпише коалиционно споразумение. В част от преговорите в  сектор "Туризъм"..

публикувано на 27.11.21 в 13:15

Около 70% от пътищата в община Болярово са в добро състояние

В община Болярово е сформирана комисия и е извършен обход за обследване на безопасността  по четвъртокласната пътна мрежа и улиците в общината. Това каза за БНР Бургас кметът Христо Христов: "С активното участие на полицейски инспектор Арабаджиев от РУ Елхово извършиха обход. Бе обследвано състоянието на нашите улици по отношение на пътната..

публикувано на 27.11.21 в 11:00
Подкасти от БНР