Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Общински съветници: Бургаските футболни клубове са в „будна кома“

Снимката е илюстративна.
Снимка: Радио ВИДИН


Бургаските футболни клубове в момента са като в състояние на „будна кома“. По този начин определиха част от общинските съветници финансовото им положение. По време на спортната комисия в Общинския съвет те дебатираха върху предложението за подпомагане на футболния клуб „Черноморец“ и волейболния „Нефтохимик 2010“ с по 20 000 лв., както и детско –юношеската школа на ПФК „Нефтохимик“ с 10 000 лв. От Сдружението, което пое управлението на детската школа е постъпило и искане за намаляване на наемите за ползваните общински терени с поне 50%.

Футболният клуб „Нефтохимик“ продължава да е в сериозно финансово затруднение. Единствената цел в момента на Сдружението, което пое управлението му, е да закрепи детско-юношеската школа. Оказва се, че без подпомагане от страна на Общината тя може да бъде закрита. „Тези 10 000 лв. са нужни, за да се завърши успешно годината до Коледа и да се подсигурят първите заплати за януари. Всички треньори ще бъдат назначени от 1 януари. Предвижда се персоналът, който да бъде назначен на работа да е между 10-11 души, тъй като ще има нужда и от счетоводство. През април – май ще се съберем отново като видим какви са нещата. Ако има възможност да се състави мъжки състав, който да започне от окръжните групи, ще го реализираме. дотогава нашата цел е единствено и само детско-юношеският футбол. смятам, че в момента сила за мъжки футбол нямаме, нямаме и желание да го реализираме“, поясни Андрей Рунчев от УС на ПФК „Нефтохимик“.

Когато поехме клуба, всичко беше пълна анархия - треньорите бяха оставени на самотек и сами събираха таксите на децата, обясни Михаил Атанасов, който отговаря за организационната и административната дейност на „Нефтохимик“. „Към момента имаме около 160 деца. Постоянно започваме набиране, връщане на наши стари деца, които са си тръгнали по една или друга причина заради организацията. След Нова година, по мои сметки, можем да преминем над 200 деца. Към момента разполагаме с 3-4 треньори, защото доста са тръгнали заради неизплатени задължения. Това е крайно недостатъчно“, допълни той.

Общинският съветник Станимир Апостолов посочи, че в момента клубът тренира на три общински терена и попита дали те могат да бъдат намалени. Михаил Атанасов отговори, че това няма как да стане, тъй като децата са разпределени в различни възрастови групи.

Оказва се, че и състоянието на другия бургаски футболен клуб „Черноморец“ не е добро. Едното от предложенията в докладната записка е те да бъдат подпомогнати с 20 000 лв.

„ФК „Черноморец“ провежда тренировките и състезанията си на стадион „Черноморец“, който не е собственост на Община Бургас, а е собственост на ПСФК „Черноморец“, който е във фактически фалит и се управлява от синдик. ФК „Черноморец“ разполага с един представителен терен и с още 3 терена за тренировъчна дейност. На него му се налага да поддържа цялата територия на стадиона – това е изключително скъпо като занятие. Плаща наем отделно на други наематели на дружеството за съблекалните и помещенията под козирката на стадиона. Около 250 000 лв. струва на ФК „Черноморец“ годишно наемът плюс поддръжката на тези терени и помещения. Тук не става въпрос за заплати и т.н. Има едно просрочване на задълженията към синдика мисля, че за три месеца. Има просрочване на задължения и към ВиК в размер на 18 000 лв.“, обясни общинският съветник Йордан Георгиев.

Според съветниците Бойчо Георгиев и Красимир Калудов трябва да се редуцира подпомагането на професионалните отбори и да се акцентира върху детските школи. „През последните години стана практика Община Бургас да издържа големи отбори. Бизнесмени си купуват футболни клубове и в един момент казват „нямам възможност да го издържам – Общината трябва да го издържа. Ние наливаме едни огромни суми – това е обществен ресурс“. Това нещо трябва веднъж завинаги да се прекрати“, посочи Георгиев.

„Стана въпрос ние да помогнем на ФК „Черноморец“, защото имат тежки проблеми с наемите. Според мен тези тежки проблеми с наемите няма да изчезнат, защото в началото на всеки месец, още на първо число, те дължат мисля около 15 000 лв., може и повече да са. Не можем да поддържаме в будна кома футболните отбори и затова колкото и радикално да звучи, може би от следващата година или следващия бюджет, ние трябва да дадем превес на детско-юношеските школи“, допълни Калудов.

Другото предложено финансово подпомагане от страна на Община Бургас е за волейболния „Нефтохимик 2010“ с 20 000 лв. за предстоящото участие на отбора в европейски турнир за Купата на CEV. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йордан Георгиев: Над 80% вероятност да има правителство, преговорите са успешни

Като изключително успешни и диалогични определи преговорите за политики между четирите партии Йордан Георгиев от БСП. Бургазлията е част от контактната група на социалистите, които дискутираха проблемите и възможното им решение в областта на спорта. Преговорите се водят изключително ефективно и към момента не се коментират имена за..

публикувано на 30.11.21 в 12:08

Волейболният "Дея спорт" победи ЦСКА (СНИМКИ)

Нoвaкът Дeя cпoрт (Бургac) прoдължaвa cъc cтрaхoтнoтo cи прeдcтaвянe oт нaчaлoтo нa ceзoнa в Cупeр Вoлeй лигата. Бургазлии записаха 6-a пoрeднa от oбщo 7 пoбeди.  Вoдeният oт Вeнциcлaв Cимeoнoв тим ce нaлoжи у дoмa нaд ЦCКA c 3:1 (25:16, 21:25, 25:18, 25:17) в нaй-интeрecнaтa cрeщa oт 8-ия кръг нa шaмпиoнaтa, игрaнa тaзи вeчeр прeд oкoлo 250 зритeли..

публикувано на 28.11.21 в 23:23

Школата на Нефтохимик с календар

Школата на Нефтохимик Бургас за първи път в историята си направи своите снимки за клубен календар с дрон. Разбира се веднага след това бяха направени и традиционните снимки по възрасти за 2022г. Припомняме, че ДЮШ на Нефтохимик премина изцяло под ръководството и издръжката на сдружението " ФК Нефтохимик Бургас 1962", което се разграничава..

публикувано на 28.11.21 в 09:47

Георги Братоев: "Дея спорт" излиза с хъс за победа

Един от най-важните мачове за волейболния „Дея спорт“ предстои тази неделя. Новакът в Супер волей лигата посреща като домакин отбора на ЦСКА София. След 6 победи, бургазлии са трети във временното класиране, припомни Георги Братоев. "ЦСКА е един от добрите отбори тази година в първенството. Ще дадем 100% от това, което можем. Излизаме..

обновено на 28.11.21 в 08:32

Детски футболен турнир започва в Поморие

В Поморие днес започва футболен турнир с участието на школите “Каблешково”, “Ахелой” и ОФК “Поморие”. На градския стадион ще се срещнат различни възрастови групи. Ще се играе по формулата всеки срещу всеки.   Най-малката възрастова група ще е с деца, родени 2013-2014 година или така наречените Футбол 5. Втората възрастова група включва малчугани,..

публикувано на 27.11.21 в 08:38
Снимката е илюстративна.

Съветници в спор за дофинансирането на спортните прояви в Бургас

Община Бургас предлага да се дофинансират няколко спортни прояви с общо 14 400 лв. Докладната записка предизвика дебат по време на обсъждането й в спортната комисия към местния парламент. Повод е предложението да бъдат отпуснати 6 400 лв. за плувния маратон, който се проведе в района на Морската гара през юли тази година. Той беше..

публикувано на 26.11.21 в 16:04

Бургаският "Дея спорт" победи като гост "Добруджа 07"

Новакът "Дея спорт" (Бургас) продължава с  доброто си представяне от началото на сезона в Супер Волей лигата. Бургаските волейболисти постигнаха 5-а поредна и общо 6-а победа. Воденият от Венцислав Симеонов тим удари като гост и "Добруджа 07" (Добрич) с 3:0 (25:20, 25:16, 25:16). Срещата беше от междинния 7-и кръг на шампионата, играна пред около 200..

публикувано на 24.11.21 в 13:35