Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставиха в ареста обвинения в убийство след автомобилна гонка Хюсеин Хюсменов

Оставиха в ареста Хюсеин Хюсменов от Сливен, обвинен в умишлено убийство на 19-годишнния Петър Досев при автомобилна гонка в сливенското село Крушаре. Това стана, след като бургаският апелативен съд потвърди постановената от окръжния съд в Сливен мярка „задържане под стража“.

Според обвинението, по делото има събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че 26-годишният Хюсеин Хюсменов умишлено е нарушил правилата за движение и така е причинил смъртта на Петър Досев. За това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор, посочи прокурор Георги Ханджиев.

"По принцип, са налице достатъчно доказателства, на този момент свидетелските показания, на следващо място автомобилите, с които е станало ПТП-то, макар и умишлено, като по тези автомобили има следи от сблъсъка между тези автомобили, а назначената автотехническа експертиза ще установи скоростта, с която са се движили. Свидетелите твърдят, че са се движили много бързо".

По думите на прокурора обвиняемият е проявил и агресивност, като извадил бухалка и с нея ударил няколко пъти по колата на пострадалия.

Адвокатите на Хюсеин Хюсменов обаче са на противоположно мнение. Според тях престъплението не е извършено умишлено, а обвиняемият е бил заплашван преди това по телефона от бащата и сина. Адвокат Стамир Комбалов обоснова искането за по-лека мярка – домашен арест така:

"Това са нашите основни мотиви, че няма никаква умисъл да нанася някаква смърт или телесни повреди изобщо. Идеята на подзащитния ни е била тази история да приключи с някакви извинения или някакви уточнения между страните".

Пред съда обвиняемият Хюсеин Хюсменов заяви, че иска по-лека мярка и се надява истината да излезе наяве. „Надявам се цяла България да разбере, че аз не съм направил нищо умишлено“, каза той.

Припомняме, че Петър Досев загина след гонка в сливенското село Крушаре. Той отишъл там заедно с баща си, защото Хюсеин закачал приятелката му. Според бащата двамата били посрещнати с бухалка и пистолет, а след това били подгонени. Колата им била ударена отзад, след което се забила в дърво. Бащата се опитал да извади сина си от колата. Била извикана линейка, но по пътя към болницата младежът починал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Парична гаранция по 10 000 лв наложи Бургаският апелативен съд на двама, които са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група. За ръководител на криминалната структура е задържан Динко Вълев, известен като ловецът на бежанци.  Динко Вълев вече е с ново обвинение Първоначално Ямболският окръжен съд наложи на двамата..

публикувано на 25.04.24 в 16:31
снимката е илюстративна

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица.  Ограничението..

публикувано на 25.04.24 в 14:52

Днес гледат мярката на обвинения в палеж на самосвал и вишка

Районният съд в Бургас гледа мярката на задържания за палежа на самосвал и вишка в района на 5-ти километър. Случаят е от 25 март. Общата стойност на запалените автомобили възлиза на 130 000 лева. И двете превозни средства са собственост на едно търговско дружество. Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка Районната..

публикувано на 25.04.24 в 13:04

Крадец задигна електрически уреди и домашни потреби от мъж в Грозден

21-годишен криминално проявен мъж от сунгурларското село Грозден е откраднал телевизор, кафе-машина, микровълнова печка, дрехи, чинии, пердета и други вещи, собственост на 46-годишен съселянин.  Служители от Районното управление в Сунгурларе са установили извършителя. Той е осъществявал кражбата в периода от 1-и до 24 април тази година чрез взломяване на..

публикувано на 25.04.24 в 08:49

Задържаха криминално проявен за палеж на самосвал и вишка

Задържаха извършителя на палежа на два товарни автомобила (самосвал и вишка) на местна бургаска фирма. Деянието е извършено  на 25 март в района на 5-ти километър.  Задържаният 47-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, имал неуредени финансови взаимоотношение. Разпитани са очевидци, включително и пред съдия, видеотехническа експертиза..

публикувано на 24.04.24 в 14:45

Институциите в Царево обединяват усилие срещу престъпността

Междуведомствена среща се проведе в Царево по отношение на превенцията, противодействието на престъпността, пътната безопасност и сигурността. В нея участие взеха  комисар Генчо Атанасов зам. - директор на ОД МВР - БУРГАС, главен инспектор Владимир Колев - ВПД Началник РУ-Царево и кмета на община Царево Марин Киров, както и  кметове и кметски наместници...

публикувано на 24.04.24 в 12:39

Звено ще се бори с престъпленията срещу политическите права на гражданите

Междуведомствено звено за противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите създадоха Окръжна прокуратура-Бургас, ОД на МВР-Бургас и ТД „НС“-Бургас. То ще има обхват на действие до 11.06.2024 година - денят след провеждането на изборите за членове на Европейския парламент и тези за български народни представители. В..

публикувано на 24.04.24 в 12:09