Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Празник на осолената риба в Созопол

За първи път в Созопол ще се проведе днес празник на осолената риба. Зад инициативата стоят местния Ротари клуб и общината.

Празникът е уникален за страната и ще се проведе на площад "Кулата" в морския град. Христо Михайловски от Ротари е един от инициаторите.

"Нашето намерение е всъщност по един такъм забавен начин, да покажем местния начин на живот, в такъв контекст на създаване на една общност, която се радва на храната и по-скоро на осолената риба".

Празникът ще премине под знака на майсторлъка и кулинарните умения на местните хора - професионални рибари и аматьори. Това е и една от целите, да популяризира и съхрани тази традиция, която е оцеляла само в няколко черноморски селища, сред които и Созопол.

Журито, което ще оценява е водено от проф. Христо Пимпирев, ще има и игра с публиката - "Познай коя е осолената риба", с награди за позналите.

Водещи на празника в морския град са Асен Масларски, който ще изпълни няколко авторски песни и Росен Мирчев, добре известен на радиослушателите с предаването си "И рибар съм и ловец съм" по програма "Христо Ботев" на БНР.

Събитието започва в 11.00 часа.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради кризата – скок в търсенето на соларни панели

Завишено търсене на соларни панели отчитат от бизнеса след кризата с цената на електроенергията. 4 пъти са се увеличи поръчките към нас, коментира Атанас Чепъков, търговски директор на бургаска фирма, която работи в този сектор. Покрай затрудненията заради пандемията и увеличеното търсене, има и ограничено предлагане на качествени панели на..

публикувано на 21.01.22 в 12:13
Жечо Станков

Станков: Цената на природния газ може да падне, нужна е помощ за бизнеса

Цената на природния газ може да падне през февруари. Това прогнозира пред БНР-Бургас депутатът от ГЕРБ Жечо Станков. Възможно е да се намали с 15-20%, но това ще стане ясно в края на януари месец, тъй като тя се влияе от динамични фактори, посочи той. Относно цената на електроенергията, Станков коментира, че бизнесът трябва да бъде подпомогнат и..

обновено на 21.01.22 в 08:17

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово

Режим на уличното осветление е въведен в община Болярово, съобщи  кметът Христо Христов. Причината е шоковото поскъпване на електроенергията. В сравнение със септември и октомври, когато сметките бяха около 22 000 лв., последната фактура е за 50 000 лв., коментира Христов. Разчетите показват, че при сегашните цени на електроенергията на общината са..

публикувано на 20.01.22 в 15:02

Пътят от Созопол до Царево ще бъде ремонтиран

Уверенията за реконструкцията на пътния участък   от Созопол до град Царево  идват от МРРБ. Общинският съветник Емил Пейчев припомни проблемите и протестите. Информацията му от министър Гроздан Караджов е, че направлението ще бъде цялостно обновено, а не просто изкърпено, преди сезона. Задвижени са процедурите, свързани с обществените поръчки. От..

публикувано на 19.01.22 в 13:05

Природозащитници срещу изграждането на фотоволтаичен парк в Айтоската планина

Ценни природни местообитания в защитена зона "Айтоска планина" са под заплаха, алармират от коалиция „За да остане природа в България“  По техни данни две фирми са внесли инвестиционно предложение за изграждане на фотоволтаичен парк на територия от 140 хектара   в защитена зона  "Айтоска планина".  Изграждането на фотоволтаични..

публикувано на 19.01.22 в 11:26

Община Поморие предприема мерки заради повишената цена на тока

Спешни действия за ограничаване потреблението на електроенергия в община Поморие разпореди кметът Иван Алексиев. Причината са драстичното повишаване на цената на електроенергията и високите сметки за улично осветление, които се налага Общината да плаща, както и неангажираността на държавата да помогне в тази трудна ситуация, посочват от местната..

публикувано на 18.01.22 в 12:07

Над 14 хиляди са получили персонален код от НАП Бургас

Над 14 хиляди души през миналата година са поискали и получили своя персонален идентификационен код от бургаския клон на  Националната агенция за приходите. Чрез него те могат да се възползват от електронните й услуги,  каза говорителят на местния офис Христо Узунов  „ Все повече бургазлии предпочитат дистанционно да изпълняват своите..

публикувано на 16.01.22 в 16:52
Подкасти от БНР