Созопол стана домакин на първи по рода си празник на осолената риба. Стотици граждани и гости на града опитаха от различните специалитети, приготвени от професионалисти и аматьори.
Паламуд, чернокоп, скумрия и още много най-различни видове и рецепти демонстрираха местни жители, като Евтим Стоянов – любител-творец:
“Започваме с моряшка наздравичка – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер“, представи произведението си той.
Конкурсът имаше и международно участие - нидерландецът Боб Амстердам от Черноморец:
„Малко паламуд с каперси и праз“, каза Амстердам и поясни, че най-обича подобни мезета с домашна ракия.
Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов:
„Скумрия – веяна. 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие – и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви. Аз само с ракия я консумирам“, представи Хрусов.
Празникът беше организиран от Ротари клуб и Община Созопол, а за доброто настроение на хората се погрижиха водещите на предаването „И рибар съм, и ловец съм“ по програма Христо Ботев Росен Мирчев и Асен Масларски
Очаквайте подробности!
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
С изложба и кулинарна демонстрация Унгария представи своята кухня и традиции в Етнографския музей в Бургас. Пълномощният й посланик Миклош Борош откри експозицията „Сладки посланици“. В посещението си той беше придружаван от директора на Институт Лист - Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди. Проявата е част от..
Една бъдеща звезда на модната индустрия представихме в предаването "Ева в неделя". Фатме Хасан е трети курс специалност "Мода" във филиала на НХА в Бургас. Наскоро тя се нареди сред победителите в международния конкурс "CROPS" на Feeric Hub. Тази година конкурсът събра 204 модни илюстрации на 34 студенти от 16 университета и 8 държави...