Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на осолената риба събра стотици в Созопол (галерия)

| обновено на 05.12.21 в 14:20

Созопол стана домакин на първи по рода си празник на осолената риба. Стотици граждани и гости на града опитаха от различните специалитети, приготвени от професионалисти и аматьори.

Паламуд, чернокоп, скумрия и още много най-различни видове и рецепти демонстрираха местни жители, като Евтим Стоянов – любител-творец:

“Започваме с моряшка наздравичка – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер“, представи произведението си той.

Конкурсът имаше и международно участие - нидерландецът Боб Амстердам от Черноморец:

„Малко паламуд с каперси и праз“, каза Амстердам и поясни, че най-обича подобни мезета с домашна ракия.

Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов:

„Скумрия – веяна. 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие – и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви. Аз само с ракия я консумирам“, представи Хрусов.

Празникът беше организиран от Ротари клуб и Община Созопол, а за доброто настроение на хората се погрижиха водещите на предаването „И рибар съм, и ловец съм“ по програма Христо Ботев Росен Мирчев и Асен Масларски

Очаквайте подробности!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Бургас подготвя Летен Никулден

Първото издание на Летен Никулден ще бъде на 9 май. На този ден православната църква отбелязва пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски Чудотворец в италианския град Бари. Народът нарича този празник Летен Никулден или Летни св. Николай. Събитието ще е и своеобразен старт на туристическия сезон. Зимният Никулден на 06 декември -..

публикувано на 27.03.24 в 13:49

Албена Стефанова пише стихове и прави изделия от рециклирани материали

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 24.03.24 в 17:30

Мира Добрева: Аз съм щастлив човек, радвам се на малките неща в живота

Популярната тв водеща Мира Добрева е на турне в страната за да представя новата си книга „Светулки зад решетките“. Това е  психологически роман за борбата на човека с алкохола и дрогата, всъщност за борбата на човека със себе си. Той разглежда съдбите на две жени, белязани от алкохолна зависимост. Светът на тази книга е пределно..

публикувано на 24.03.24 в 14:00

Пясъчен поздрав за Тодоровден на плажа в Бургас

"Посвещаваме това парче на дядовците и всички силни мъже и техните коне" - написа Реми Хогард във фейсбук. Тя и половинката ѝ Пол създадоха поредното си пясъчно произведение на плажната ивица край Бургас. Този път красивата им творба е вдъхновена от празника, в който главни герои са конете. Англичанин и нидерландка, Пол и Реми са тандем в изкуството и в..

публикувано на 23.03.24 в 10:05

Безплатни демо работилници за видео игри ще се проведат в Бургас

Две безплатни демо работилници – „Майнкрафт програмиране“ и „Направи сам видео игра“ ще се проведат на 23 и 24 март, съобщават от община Бургас. Организатор е образователен център "РобоКидс".  Желаещите могат да се запишат предварително.  Децата ще имат шанс да научат програмирането на една от най-популярните игри, а във втория час ще могат да..

публикувано на 21.03.24 в 10:54

платена публикация
ПРОЛЕТНИ ПРОМОЦИИ ЗА СПА И МАСАЖ В ABILITY SPA В БУРГАС

Месеците Mарт и Aприл ни предлагат много възможности за почивка и време за кратко бягство от забързаното ежедневие. В сърцето на град Бургас, в Ability SPA ще намерите любимото си място за релакс. Подарете си невероятно SPA преживяване, наслаждавайки се на многообразието ни от услуги, които ще ви помогнат да се почувствате свежи, красиви и заредени с..

публикувано на 21.03.24 в 07:30

Празнични кушии в Бургас за Тодоровден

За поредна година на Тодоровден ще се съберат елитни коне и състезатели от Клуба по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии. Празничните надскачания ще започнат в събота - 23 март, от 11:00 ч. на конна база парк Езеро в Бургас.  Всички любители на конния спорт, жители и гости на морския град могат да се насладят на..

публикувано на 19.03.24 в 09:35