Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 17 декември

Снимка: Радио ВИДИН

“Смятам да махна служебните коли на всички ръководители на БДЖ и да ползват само обществен жп транспорт, каза днес в Русе новият министър на транспорта Николай Събев”, цитиран от Дневник. Но не знам дали новият министър знае какво си пожелава. Защото това е обвързано със закъснения. Не всеки път, ама почти всеки. Преди години баща ми чакал „непознато другарче“ от Русия, която тогава още била СССР. Като чул „влакът се движи с 800 минути закъснение“ и се отказал да я чака. Години по-късно, идва в Бургас след 11 часово пътуване от Плевен, със смяна на няколко влака и автобуси. Констатира, че няма особена промяна. В същия ден, тогавашният премиер беше обявил, че може да има влак, който ще стига от София до Шанхай за 35 часа. Разбира се, това беше само идея, която, разбира се, не се реализира, но звучеше интересно. Но, ако може да перифразирам онзи стар съветски виц: За какво ти е да ходиш до Шанхай, като за това време можеш три пъти да пътуваш по линията Бургас – Плевен. Въпреки че какво ще правите в Плевен – не знам.

Знам, че това е началото на предаването „Булевард Демокрация“. До 18 – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  В темата ни днес – растящите цени на хляба и други хранителни стоки – коментираме ги с бургазлии

-  Антикризисна мярка – намаляват наемите на общински обекти в Бургас

-  В коментарната ни рубрика – ще бъде ли помогнато и на бизнеса, след въведения мораториум за сметките на гражданите – депутатът Жечо Станков.

-  И още – община Бургас – с проект за разширение на училището в „Сарафово“

-  След 17 ч. – търсачи на съкровища популяризират Атанасовското езеро

-  И днес – време за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи, за премиерите от киноекрана.

-  Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Алекс Пенев е звукорежисьор днес, аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелената зона в Бургас няма да бъде активна през празничните дни

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

публикувано на 30.04.24 в 11:24

Информационно събитие-концерт в Бургас на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“

Бургас ще бъде домакин на заключително информационно събитие, представящо постиженията по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. Програмата е с бюджет от почти 3 млрд. лева и е една от десетте оперативни програми на Република България, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Общата цел на..

публикувано на 29.04.24 в 16:26

Консултации с парламентарно представените партии и коалиции в Болярово

В конструктивен диалог преминаха днес консултациите с парламентарно представените партии и коалиции за разпределението на местата в секционните избирателни секции на територията на община Болярово. Те бяха водени от заместник-кмета Нина Терзиева. Присъстващите постигнаха пълно единодушие, така, че предложението ще бъде изпратено в срок с имената на..

публикувано на 29.04.24 в 15:44
Бургас

Бургас е с втория най-голям ръст на населението в България през 2023 г.

Област Бургас е втората по ръст на населението през 2023 година след Кърджали, показват обявените днес данни на Националния статистически институт. То се е увеличило с 1,5%, или 5850 души. В Кърджали ръстът е с 2,8 на сто. В областта живеят над 384 хил. души, а в града - над 188 хиляди, което нарежда Бургас на четвъртото място по..

публикувано на 29.04.24 в 15:41

Новият резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“ ще е готов до януари

Започна изграждането на новия резервоар за питейна вода от язовир „Ясна Поляна“. Стартът беше даден със символична първа копка и водосвет. Строителните дейности по дългоочакваната реконструкция няма да попречат на нормалното водоподаване към общините по Южното Черноморие, увериха от фирмата изпълнител.  Проектът включва авариен ремонт на..

обновено на 29.04.24 в 15:11

Иван Костадинов: Най-много загинали при трудови злополуки има в строителството

Увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки през миналата година отчитат от синдикатите в България, включително и в Бургас. Това каза Иван Костадинов, председател на регионалния съюз на КТ „Подкрепа”. Поводът е днешният Международен ден в памет на загиналите служители при злополуки на работното място: „В национален мащаб информацията..

обновено на 29.04.24 в 13:56

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ със спектакъл в двора на Етно кафене и музей

Учениците от ОУ „Васил Априлов“ ще представят истински спектакъл в 18.00 ч. днес, в двора на Етно кафене и музей. Събитието е част от поредицата „Пролетна Етно палитра“. В него ще вземат участие учениците от 1 до 7 клас от бургаското училище, а програмата е изключително разнообразна. На сцената ще се изявят вокална група „Априлски звънчета“ и..

публикувано на 29.04.24 в 11:39