Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологични организации – против соларен парк в защитена зона

снимката е илюстративна
Снимка: Светла Бондова

Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната "Натура". За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка. 

Подкрепяме подобен начин на добиване на електроенергия, но не и в такива важни за опазване територии, посочва Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“:

„Конфликтът тук е, че се засягат много големи площи от наистина ценни природни територии. И неслучайно, до началото на миналата година, изграждането на подобни фотоволтаични инсталации, в защитени зони от "Натура" 2000 по хабитати, беше забранено. Това е във връзка с един национален план за развитие на тази енергия. Но тъй като 2021 г., януари месец, тези документи изтекоха като действие, това беше използвано от инвеститорите да прокарат набързо такива инвестиционни предложения“, добави екологът.

"В сайта на екоинспекцията, докладът по екологичната оценка се появява за обществен достъп на 6 януари", посочи Спас Узунов.

"Ние ще изпратим нашето отрицателно становище до 6 февруари", поясни той.

Първоначалното уведомление за фотоволтаична електрическа централа е внесено от „Лъка Гейм“ АД, в последствие фирмата „Състейнабъл Енерджи“ ЕАД придобива правата върху единият от терените. Въпросният доклад е изготвен за местност в землището на поморийското село Лъка. С решение от 31 март 2021 г., РИОСВ – Бургас е преценила, че за подробния устройствен план е необходимо да се извърши екологична оценка. Планът се базира и на взето от общинския съвет на Поморие решение. Имотите, на които се трябва да се изгради централата са извън регулация, както и не попадат в зони А и Б на Черноморското крайбрежие.

Каква е хронологията?

С писмо от 21 май м.г., тогавашният директор на екоинспекцията дава положителна оценка върху внесения втори Доклад за оценка степента на въздействие върху защитените зони и е престъпено към следващия етап по закон, а именно - публикуване на интернет-страницата на инспекцията съобщение за плана, карти и самия доклад за срок от 30 дни. От Българската фондация „Биоразнообразие“ изпращат становище, с копие до министъра, в което изрязяват несъгласие по процедурата и качеството на доклада.

През юли, от МОСВ информират, че при тях се провеждат процедури по задължителна екологична оценка и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на защитените зони за проект на Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 г. и Проект за Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата на Република България до 2030 г. И се посочва, в кореспонденцията между министерството и регионалната структура, че в предвижданията на тези документи има възможност да бъдат наложени забрани или ограничения.

Така на 13 август, директорът на екоинспекцията тогава спира производството по екологичната оценка до произнасяне на министерството. Решението се обжалва в съда, но междувремено, директорът на РИОСВ отново се сменя и на поста сяда Павел Маринов. По-малко от месец след това, единият от инвеститорите внася заявление с искане за преразглеждане на спирането на процедурата.

Така, в края на ноември, Маринов отменя решението на своя предшественик и възобновява дейностите. Сред мотивите му са, че забраната за нови инсталации вече е изтекла, както и че част от целите на евродирективите препоръчват мерки за зелена енергия.

Минимален ефект върху местообитанията ще има изграждането на фотоволтаична централа в защитената зона "Айтоска планина". Това коментира Йордан Костадинов, изпълнителен директор на фирмата, изготвила екологичната оценка за проекта. "Това е доказано за всеки един вид в местността от едни от най-добрите експерти", посочи той:

„И са доказали, съгласно всички нормативни документи, най-вече директивата на ЕС, че ако това въздействие е под 1%, това въздействие се приема за незначително и това мероприятие може да бъде реализирано. В доклада им, който е около 180 страници, по отношение на всеки елемент, този процент е изчислен. И почти по всички, той е под 1%. Така че, това е основната гаранция, че реализирането на обекта, няма да въздейства върху статута и целите и задачите на защитената зона“, добави той.

"В документите е приложен германски опит", поясни Йордан Костадинов. Той не можа да конкретизира дали има подобни инсталации в защитени зони.

Към момента докладът по екологичната оценка е качен на страницата на РИОСВ – Бургас за коментари и становища. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето  от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти. Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по..

обновено на 16.07.24 в 09:52

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:56

Тридневен поход-поклонение стартира от днес в Сливен

За десета поредна година от Сливен тръгна тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. В събитието тази година, което ще се проведе от 16 до 18 юли, се включат около 60 родолюбци от цялата страна. Най-младият участник е на 8 години, който ще премине по стъпките на четата на Хаджи Димитър и..

публикувано на 16.07.24 в 08:39

Червен код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 16.07.24 в 07:32

Без ток в няколко бургаски села

Без електрозахранване до 11:30 часа ще бъдат селата Димчево, Присад, Зидарово, Габър и местност Батака. Причината е планови дейности по съоръженията.

публикувано на 16.07.24 в 07:16
Снимката е илюстративна

Ограничено ще е движението от Бургас за кв. "Сарафово"

От 9:30 ч. до 15:30 ч. движението ще се осъществява в една лента по път І-9 Варна – Бургас в участъка Бургас – "Сарафово" в платното за кв. "Сарафово", поради изграждането на улично осветление от пътен възел „Тромпета” на Северния обход до гробищния парк на гр. Бургас. Ще се ограничи преминаването по лявата лента на платното в посока кв. "Сарафово"..

публикувано на 16.07.24 в 07:11