Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Занаятчии и художници с базар на ул. „Алеко Константинов“

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка.

В зоната ще бъдат включени и най-добрите практики от инициативата БулевАРТ, която преобрази и оживи пространства по бул. „Богориди“ и съседните улички.

Идеята е да се формира среда за партньорство между творци и производители от различни области, което ще допринесе за създаване на нови проекти и общ продукт. Общината предвижда още организиране на обучителни семинари, в които занаятчии, художници, преподаватели да представят демонстрации на интересни и автентични техники. Бургас е изградил отлично сътрудничество с посолства и институти, които също ще могат да гостуват тук.

Неразделна част от развитието на зоната е новото арт кафе, ситуирано в края на ул. „Алеко Константинов“ до ул. „Св.Св. Кирил и Методий“. На януарското си заседание Общинският съвет на Бургас прие решение то да бъде отдадено под наем чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване с изричното условие, че в договора ще бъде вписано задължение на наемателя всяка седмица за определен период кафето и откритото пространство към него да се ползват безвъзмездно от творческите общности.

Подробности може да видите тук: https://bnr.bg/burgas/post/101591282

Идеята ул. „Алеко Константинов“ да се превърне активно градско пространство включва и гражданите, които имат имоти и бизнес на нея. С тях бе проведена обща среща, както и индивидуални разговори. Те също ще се възползват от облекченията, предвидени в приоритетната зона.

Зоната ще е една от новите локации в културния календар на града. Освен ежеседмичните базари, тук се предвиждат и серия от разнообразни събития в периода 11- 24 май.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти май

Темите в предаването днес: Синдикалната федерация на служителите в системата на МВР  подновява протестите в началото на следващия месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Подробности  от  Генади Тенев от бургаската синдикална  структура. Регионалната екоинспекция в..

публикувано на 26.05.22 в 14:32

През юни ще има нови полицейски протести

Синдикалната федерация на служителите в МВР  подновява протестите в началото на юни месец. В момента се водят и съвместни разговори с представители на синдикатите на служителите в затворите за общи действия. Фиксирани са две дати, каза за БНР Бургас Генади Тенев от регионалната синдикална  структура: „Бяхме принудени за пореден..

публикувано на 26.05.22 в 14:28
архив

Морската гара в Бургас става буферна зона за украинци

Сградата на Морската гара в Бургас ще бъде пригодена за дневна буферна зона, реши на свое заседание Областният кризисен щаб. В нея украинците ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Досега гарата  беше използвана за Областен кризисен център. На Областния кризисен щаб са обсъдени транспортни схеми за..

публикувано на 26.05.22 в 13:57
Гинка Герова със снимка на нейнитя баба и дядо

100-годишното Сарафово, създадено с мъката на бежанците, празнува юбилей

Преди 100 години, след месеци и години лутания, част от бежанците от Одринска Тракия започват да се заселват в днешното Сарафово. Първо това правят 56 семейства, разказва Гинка Герова, която е родственик на първите заселници и е част от организационния комитет по честването: „Първите семейства се заселват тук, в местността „Соката“. До..

публикувано на 26.05.22 в 13:12

Бюрото по труда предлага безплатни обучения в 12 специалности

Дирекция „Бюро по труда” Бургас стартира организирането на обучения по няколко специалности. Сред тях са „финансов отчетник”, „офис-мениджър”, „работник обслужване в заведения за хранене и развлечения”, ”снабдител”, „работник в хранително вкусовата промишленост”, „маникюр, педикюр и ноктопластика”, „ресторантьор” „хлебар-сладкар”, „заварчик”,..

публикувано на 26.05.22 в 13:05

ЕВН обезопасява ел.мрежа срещу аварии, след удари на птици в жиците

Вече са започнали предпроектните проучвания за обезопасяване и вкопаване в земята на електропроводи в района на бургаските езера, съобщиха от ЕВН. Целта е да се минимизират авариите, след удари на птици в жиците. Дейностите се извършват по проект  „Безопасна мрежа за Бургаските езера” на Електроразпределение Юг и Българското дружество..

публикувано на 26.05.22 в 12:56

Бургаската библиотека с номинация за зелени награди

Регионална библиотека „Пейо Яворов” е номинирана за наградите IFLA Green Library Award 2022. Инициативата е спонсорирана от De Gruyter Publishing – немско издателство с близо 300-годишна история, с афинитет към научната литература. Библиотеката е единствената от Югоизточна Европа Първоначално беше обявена дълга номинация, включваща 31 библиотеки от..

публикувано на 26.05.22 в 12:34