Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съветници оспорват последната сесия в Бургас пред областния (обновена)

| обновено на 27.01.22 в 15:30
Стоян Грозев
Снимка: Фейсбук


Общински съветници от две партии оспорват взетите решения на последната сесия на общинския съвет в Бургас. Причината са сериозни технически проблеми по време на дискусията и гласуванията по време на заседанието, което се проведе онлайн. Жалбата на Стоян Грозев е подкрепена от неговите съпартийци от Движение „България на гражданите“ и „Средна европейска класа“, а пред БНР-Бургас Грозев коментира:

„Гласуванията по някои от точките, които лично аз съм извършил, са следствие на неинформиран избор или на грешна преценка. Тъй като върви дебат по една точка, на мен ми се предоставя да гласувам по друга, която още не е „отворена“. Получих няколко обаждания от колеги и ми казват „Вие наистина ли искате сега да го оспорите и да анулирате сесията?“ Казвам им „Да, защото това е правилното“. В крайна сметка, вотът, който ние дадохме на тази сесия, решенията, които взехме, в голямата си част бяха в следствие на подвеждаща информация във връзка с това лошо обезпечаване и не мога да ги счета за легитимни“, посочи Стоян Грозев.

Ако областният управител сметне взетите решения за незаконосъобразни, той може да ги върне за ново гласуване или да ги атакува пред административния съд. Жалба относно лошото техническо обезпечаване на онлайн-сесията е подадена и от Даниела Божинова от „Демократична България“.

Междувременно, от ВМРО също настояват за проверка, с писмо до кмета Димитър Николов. Те сигнализират за скандални несъответствия между проведени гласувания и отчетения от системата резултат от тях. Ето част от тяхното писмо:

“Това установихме при проверка на произволен въпрос, а именно т.9 от дневния ред. 

Това е докладна записка 08 - 00 12395/17.01.2022 г. от кмета на община Бургас относно “Отдаване под наем на недвижим имот - общинска собственост, представляващ арт-кафе, ситуирано в югоизточния край на ул. "Алеко Константинов" на ъгъла с ул. "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Бургас, за срок от пет години, чрез провеждане на публичен търг с тайно наддаване.“

В приложената от нас разпечатка от системата с резултат от гласуването, е отбелязано, че по докладната са гласували 36 души, от които 33 гласа „за“, 1 „въздържал се“ и 2 „против“, като е отбелязано поименно кой как е гласувал. Съвсем различен обаче, е реалният резултат от гласуването, в което всеки може да се убеди от видеозаписа от заседанието. Гласуването по т.9 започва от 1:51:50 ч. и продължава около минута, като председателстващият г-н Д. Грудев обявява като резултат 26 гласа „за“, 1 „против“ и 7 „въздържали се“. Тъй като, по същото време на екрана се вижда и кой от съветниците как е гласувал, установихме следните фрапиращи разлики между видеозаписа и отчетения от системата за електронно гласуване резултат:

Съветниците А. Душепеев, В. Пренеров, С. Сотиров, Д. Георгиев и И. Вагенщайн не са участвали в гласуването, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

Съветниците К. Андонов, К. Калудов и Хр. Секлемова са гласували  „въздържали се“, но в системата е отбелязано, че са гласували „ЗА“;

Самите ние (Г. Дракалиев и Николай Стоянов) сме гласували „въздържали се“, но системата е отбелязала, че изобщо не сме гласували.

Г-н кмете, изнесените данни действително говорят за едно опорочаване на процеса на вземане на решения, които при това засягат града и общината, и всява сериозни съмнения в законосъобразността им.

Ето защо, настояваме да възложите спешна вътрешна проверка на системата и на резултатите, не само от гласуването по споменатата т.9, а и от всички точки от проведеното заседание на общинския съвет. В случай, че бъде установена незаконосъобразност при приемането на някои от тях, настояваме да изпълните дадените ви правомощия, съгласно чл.45 ал.5 от ЗМСМА, и да ги върнете на Общинския съвет за ново обсъждане!", пише в писмото на ВМРО. 

Повече чуйте в звуковия файл.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йотова: Притеснена съм относно преместването на бежанците

Имаме притеснения относно ситуацията с украинските бежанци, коментира в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова. Получаваме жалби от граждани, които искат да ползват базите за почивка, добави тя. Президентът ще реши дали да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради Северна Македония. Така коментира призива на премиера в тази..

публикувано на 21.05.22 в 16:01
Георги Георгиев

Нов съветник положи клетва в Общинския съвет в Бургас (обновена)

Нов общински съветник положи клетва днес. Георги Георгиев е от квотата на БСП за България. Той зае мястото на напусналия Йордан Георгиев, който влезе в управителния съвет на Югоизточно държавно предприятие - Сливен. До момента общинските съветници приеха новите преференциални цени на стикери за платено паркиране в синята и зелена зона в града..

обновено на 17.05.22 в 12:17

Петър Москов: Незабавно да започне проучване на собствените ни залежи от природен газ

В контекста на войната с Украйна България първо трябва да се осигури енергийната сигурност  на страната чрез внос на енергоносители, различни от сегашния внос от Русия и то по стабилен и прогнозируем начин. Незабавно да се започне проучване и експлоатация на собствените залежи от природен газ, които според международните проучвания при настоящото..

публикувано на 15.05.22 в 15:01

Петър Кънев: Пада акцизът върху някои от горивата, вдига се върху цигарите

"Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да..

обновено на 15.05.22 в 13:13

Кирил Петков: Договорени са газови доставки за страната ни

В рамките на посещението си в САЩ премиерът Кирил Петков се е срещнал и разговарял с вицепрезидента Камала Харис. "Потвърдихме стратегическо партньорство между България и САЩ и ангажимента си за диверсификация на енергийните доставки. Ще работим за задълбочаване на сътрудничеството в интерес на двете страни- за постигане на газова независимост за..

публикувано на 11.05.22 в 09:46

„Възраждане“ – на протест срещу решението за помощ на Украйна

Активисти и симпатизанти на „Възраждане“ излязоха на импровизиран протест пред сградата на областната администрация в Бургас. Около 30-ина души се обявиха против днешното решение на парламента за оказване на помощ на Украйна. България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание Звезделина Каравелова посочи, че..

публикувано на 04.05.22 в 18:48

Народното събрание ще обсъжда дали да предоставим военна помощ на Украйна

Започва новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите. Очаква се народните представители да проведат две заседания редовно от 9 часа и извънредно от 15.30 часа, като във второто са предвидени обсъждания по темите за спрените газови доставки за България от Русия и предоставянето на военна помощ за Украйна. Новата сесия на..

публикувано на 04.05.22 в 08:31