Нов кулинарен канал „споделя“ рецепти и трикове в кухнята. Автор на „Тихото готвене с Деси“ е бургаската журналистка Десислава Георгиева. Дългогодишен кадър на вестник „Морски труд“, в момента собственик на сайта Сhernomorie-bg.com, Георгиева има зад гърба си и две книги-стихосбирката „Момичето с къдриците“ и "Време без думи" с кратки стихове и миниатюри. Защо сега кулинарен канал?
Приятелите на Десислава Георгиева във фейсбук споделят често вечерята й. Повече от 4 години албумът със снимки „Когато готвя“ е надлежно попълван с вкусотии. От дума на дума, с приятелско побутване снимките прерастват във видеа. Важна роля за тази крачка се пада на дизайнера Христо Петров, който монтира клиповете. Десислава разказа за предаването „Ева в неделя“:
„Искаме да помогнем на хората, които се чудят какво да сготвят като им дадем интересна идея. Всички рецепти могат да бъдат комбинирани с различни съставки според това какво ви е предпочитанието. Предлагам ги по начина, по който ги правя. Това са рецепти, които знам от майка ми, от баба ми, съвременни рецепти, които съм гледала или опитвала-правя си мои варианти. Използвам подправки, които на мен ми харесват. Убедила съм се, че кулинарията наистина е изкуство, но всеки може да готви стига да следва основни стъпки!“
Първото видео се появява навръх Бъдни вечер и е за приготвянето на содена питка. Окончателно идеята за you tube канал се оформя по време на приготвянето на коледен щолен. Братовчед й я провокира да обяснява какво прави, но тя му отговаря с пълно мълчание. Оттам идва и името на канала. „Тихото готвене с Деси“ набира скорост и вече има 10 видеа, засега основно с традиционни български рецепти, испански ястия и други по-малко познати по нашите географски ширини храни:
„Ще покажа всичко, което аз обичам, което съм опитвала някъде, което искам да направя, експериментирам и успоредно с това ще направя рецепти, провокирана от мои приятели-сред тях има и вегетарианци, и вегани. Ще има изненади!“
Журналистът избира подхода в кадър да бъдат само продуктите и свещенодействието по приготвянето на храната. Златните правила, които препоръчва, са: детайлно запознаване с рецептата, преценка какво в нея да се промени според личния вкус и подготовка на всички нужни продукти преди да започне същинското готвене.
Интериорът, в които се снимат рецептите, също е различен. Например, традиционният бял хляб намира своето точно място в кухнята на Мона Чобан в магичния „Артел 13“ в сърцето на Родопите. Деси Георгиева издава-тази седмица ще бъде качена рецепта за тиролски сладки.
Варненките Милена Кючукова и Галя Николова са приятелки от студентските си години и имат общо занимание, създали са тъкачница и работят в нея заедно. Двете дами черпят вдъхновението си основно от изкуството и от природата. Преди са работили в компютърния бранш, но работата им намаляла и решили да започнат нещо ново. Купили си стан,..
Празник на дамгата "Сладката тайна на Созопол" се проведе за първи път в морския град днес. Сладкишът е запазената кулинарна емблема на Созопол. Събитието е част от програмата на месеца на културата „Антеа арт“, организиран от общината. Наричат дамгата "сладкото чудо на Созопол". То съпътства живота на местните хора в най-хубавите..
Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024” организира СНЦ "Историческо наследство"- с. Хлябово, Тополовград на 29 септември в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас. В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, Акустична формация „Фрея“ от Пловдив и Сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр.Беклян, Румъния...
Сръбският тенисист Новак Джокович публикува в социалните мрежи снимки от посещението си в България. На една от тях наблюдателни забелязаха, че се е снимал до кадър на сградата на Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“. Паното е част от изложба, която показва в столицата красиви български места. Само за няколко часа постът му има..
Множество цели и фрагментирани амфори и желязна котва откриха археолози при подводната експедиция на Националния исторически музей. Тя се е провела през първата половина на месец септември в западната част на Созополския залив. Работил е екип от 5 водолази, в 4 обособени зони в южната и югозападна акватория на полуостров..
Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..
„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..