Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Бургас срещу агресията на Русия

| обновено на 26.02.22 в 17:18
4
Снимка: Даниела Костадинова

Над 200 украински граждани, руснаци и бургазлии протестират срещу агресията на Русия при нападението над Украйна. Те се събраха в центъра на Бургас при паметника "Альоша" с плакати "Спрете Путин", "Спрете войната", "Долу ръцете от Украйна". 

Много от протестиращите бяха тук с децата си. 


Всички украинци, някой с двойно гражданство (българско и украинско), се тревожат за близките си, които живеят в различни краища на Украйна. 

"Притесняваме се всеки ден и час за децата и за семействата ни", казаха те.

Протестиращите скандираха "Не на войната", "Слава на Украйна" и "Путин е лъжец". Издигнати бяха украински знамена. 

На протестния митинг говориха както украинци, така и руски граждани, които живеят в Слънчев бряг, Несебър и Поморие. Те също се обявиха срещу политиката на Путин. 

Близо час продължиха протестните действия. 

Сред украинските граждани е създадена организация за събиране на помощи за бежанците от войната. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Байчев: Конфликтът в БСП е междуличностен

Оставката на Корнелия Нинова е логичен ход предвид резултатите, които сме постигнали, коментира пред БНР Бургас областният председател на БСП в Бургас Тодор Байчев. Още във вечерта след изборите за радиото заявих, че не приемам това, което се случи с партията за нормално. Друг е въпросът дали тази оставка е навременна, закъсняла или изпреварила, уточни..

публикувано на 11.06.24 в 17:43
Димитър Найденов

Димитър Найденов: Няма индикации ПП-ДБ да се разпадне

Няма индикации коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се разпадне, са били думите на Христо Иванов, който подаде вчера оставка от лидерския пост на „Да, България“. Това каза за БНР Бургас Димитър Найденов, с анализ на резултатите от изборите за европейски и български парламент. „Оставката от вчера на Христо Иванов е личен..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно биха имали..

публикувано на 11.06.24 в 14:31
Емил Соколов

Бургас е в топ 5 на градовете с най-добро представяне на ПП-ДБ

Бургас е в топ 5 на градовете с най-добро представяне на ПП-ДБ на последните избори, въпреки, че за областта отливът от гласоподаватели е около 15 хил. Това отчете координаторът за региона на ПП - Емил Соколов. Според него оставката на Христо Иванов е била очаквана и тепърва ще се правят анализи.  Според него хората не са гласували заради..

публикувано на 11.06.24 в 12:34

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 08:28

При 100% протоколи: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямбол

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямболския избирателен район, показват резултатите при 100% обработени протоколи, като за тях са гласували малко над 23 процента. Втората позиция е за партия „Възраждане“ с 18 на сто от гласовете. Без изненада за избирателите в региона ГЕРБ-СДС зае първата позиция с резултат от 23,3 процента, което означава че за тях..

публикувано на 10.06.24 в 17:52

Какви ще са политиките на новия Европейски парламент?

Предварителните резултати от изборите за Европейски парламент показват тенденция, която се наблюдава през последните години. Крайнодесните формации увеличават влиянието си, което  най-вероятно ще се отрази и на бъдещите политики в Европа. За първи път победа отбеляза Австрийската крайнодясна Партия на свободата. В Германия консервативният..

публикувано на 10.06.24 в 17:23