Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: Граждани сигнализират за корупционни практики и незаконни дейности

3
Снимка: Свобода Атанасова



Сигнали за незаконно изсичане на гора в Странджа, както и за корупционни практики в населени места, чрез връзката кмет - главен архитект, бяха подадени от граждани към депутати от "Продължаваме промяната". Това стана по време на открита приемна в Бургас, на която бяха сезирани и по казус с имот, на мястото на изгорялата фрегата в Морската градина.  



За пореден път на изнесената приемна, не само в Бургас присъстват повече хора, отколкото са се записали. Общо 15 са приемните, в областните градове, предстои Варна. Настимир Ананиев председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление посочи вероятната причина за това:

"Имат притеснение от някакъв вид реваншизъм, от натиск, от тормоз. Бургас попада в същата категория като всички областни градове до момента, да идват в пъти повече хора, отколкото са се записали. Имаме сигнал за изсичане на гора в Странджа. Имаме сигнал за проблеми със санирането в Бургас, също и от Царево, общински съветници поискаха да се разгледа и да се приеме най-накрая Общият устройствен план (ОУП). Знаете, че той първо трябва да мине през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Затова ще проверя как се придвижва този ОУП. Имаме оплаквания и от община Руен, хора които не са доволни от обслужването там, ще ни подадат сигнали и за злоупотреби с имоти, но всичко това ще трябва да се провери. Има и сигнали за връзката кмет - главен архитект, което трябва да се прекрати като практика. 

Почти всички общини, в които бяхме, хората ни сигнализират за едно срастване, което води до корупционни практики, както и до модели, в които главните архитекти се явяват едва ли не последна инстанция. Много от тях вместо да спазват нормативната уредба, налагат свои разбирания на законите. 

По Черноморието знаете, че има голям интерес към застрояването, а наш приоритет от "Продължаваме промяната" е борбата с корупцията и корупционните модели.

Някои от сигналите ще бъдат насочени към комисията за антикорупция в Народното събрание, а другите към МВР, КПКОНПИ. Имаме подадени и сигнали от миналата седмица и до главния прокурор, но до момента няма ответна реакция от прокуратурата. Надяваме се и това да се промени", допълни Ананиев.


Според Йордан Терзийски и Константин Бачийски:

"Бяхме сезирани за един конкретен казус, за имот в близост до морето в Бургас, става дума за "Фрегатата". Скандалното е, че е вдигнат от 0,5 на 5 кинта. Това са 10 пъти и ще проверим този сигнал също. 
Този имот е мястото, където изгоря старата фрегата по стечение на обстоятелствата.


Бяхме сезирани и за програмата за саниране. Има опасения, че голяма част от сдруженията на етажната собственост до голяма степен са нелегитимни, защото голяма част от тях не са провеждали общи събрания в последните 10 години. Това поставя под въпрос възможността за участие в програмите за саниране.

Обсъдени бяха и ролята на проектантските бюра, отговорностите на надзорните фирми, за да се получи качествен архитектурен продукт, като се намали административната тежест върху проектантите и инвеститорите. Има и идея за дигитализация на целия този процес, за да се спести време", каза още Йордан Терзийски 

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33