Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настимир Ананиев: Граждани сигнализират за корупционни практики и незаконни дейности

3
Снимка: Свобода Атанасова



Сигнали за незаконно изсичане на гора в Странджа, както и за корупционни практики в населени места, чрез връзката кмет - главен архитект, бяха подадени от граждани към депутати от "Продължаваме промяната". Това стана по време на открита приемна в Бургас, на която бяха сезирани и по казус с имот, на мястото на изгорялата фрегата в Морската градина.  



За пореден път на изнесената приемна, не само в Бургас присъстват повече хора, отколкото са се записали. Общо 15 са приемните, в областните градове, предстои Варна. Настимир Ананиев председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление посочи вероятната причина за това:

"Имат притеснение от някакъв вид реваншизъм, от натиск, от тормоз. Бургас попада в същата категория като всички областни градове до момента, да идват в пъти повече хора, отколкото са се записали. Имаме сигнал за изсичане на гора в Странджа. Имаме сигнал за проблеми със санирането в Бургас, също и от Царево, общински съветници поискаха да се разгледа и да се приеме най-накрая Общият устройствен план (ОУП). Знаете, че той първо трябва да мине през Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Затова ще проверя как се придвижва този ОУП. Имаме оплаквания и от община Руен, хора които не са доволни от обслужването там, ще ни подадат сигнали и за злоупотреби с имоти, но всичко това ще трябва да се провери. Има и сигнали за връзката кмет - главен архитект, което трябва да се прекрати като практика. 

Почти всички общини, в които бяхме, хората ни сигнализират за едно срастване, което води до корупционни практики, както и до модели, в които главните архитекти се явяват едва ли не последна инстанция. Много от тях вместо да спазват нормативната уредба, налагат свои разбирания на законите. 

По Черноморието знаете, че има голям интерес към застрояването, а наш приоритет от "Продължаваме промяната" е борбата с корупцията и корупционните модели.

Някои от сигналите ще бъдат насочени към комисията за антикорупция в Народното събрание, а другите към МВР, КПКОНПИ. Имаме подадени и сигнали от миналата седмица и до главния прокурор, но до момента няма ответна реакция от прокуратурата. Надяваме се и това да се промени", допълни Ананиев.


Според Йордан Терзийски и Константин Бачийски:

"Бяхме сезирани за един конкретен казус, за имот в близост до морето в Бургас, става дума за "Фрегатата". Скандалното е, че е вдигнат от 0,5 на 5 кинта. Това са 10 пъти и ще проверим този сигнал също. 
Този имот е мястото, където изгоря старата фрегата по стечение на обстоятелствата.


Бяхме сезирани и за програмата за саниране. Има опасения, че голяма част от сдруженията на етажната собственост до голяма степен са нелегитимни, защото голяма част от тях не са провеждали общи събрания в последните 10 години. Това поставя под въпрос възможността за участие в програмите за саниране.

Обсъдени бяха и ролята на проектантските бюра, отговорностите на надзорните фирми, за да се получи качествен архитектурен продукт, като се намали административната тежест върху проектантите и инвеститорите. Има и идея за дигитализация на целия този процес, за да се спести време", каза още Йордан Терзийски 

Снимки: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата даде имот на община Созопол, свързан с ВиК проект

С решение на правителството Община Созопол получава собствеността върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в. м. „Синетудис“, гр. Созопол.  Той е с площ 9565 кв. м и ще бъде използван за изграждане на нова водна камера към съществуващ напорен водопровод „Каваци“. Обектът е част от проект „Интегриран воден проект на област Бургас“,..

публикувано на 24.07.24 в 16:39

Новата детска градина в сливенското село Сотиря ще е готова през септември

Сградата на новата детска градина в сливенското село Сотиря трябва да е готова през месец септември. Това стана ясно по време на посещението на кмета Стефан Радев на обекта. Той се запозна с напредъка на строителството и разговаря с управителя на фирмата-изпълнител Тодор Дечев. Изграждането на новата сграда започна през месец септември 2023..

публикувано на 24.07.24 в 16:08

Предлагат нови пешеходни пътеки в Бургас

Още пешеходни пътеки тип „зебра“ да бъдат очертани на натоварени участъци в Бургас, предлагат общинските съветници от коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България“. Адвокат Христина Хаджиатанасова и архитект Дилян Георгиев са посочили 4 района като са добавили и снимки, за да онагледят ситуацията. Отново беше повдигнат и въпроса..

публикувано на 24.07.24 в 15:57

Частично бедствено положение е в сила в 20 населени места в община Стралджа

Частично бедствено положение заради безводие е в сила в 20 населени места на община Стралджа. Крайната мярка се налага тъй като съществува опасност  за здравето на жителите, се казва в заповедта на кмета Атанас Киров. Към момента само в град Стралджа и село Зимница няма  проблеми с водоподаването, но и тук аварии на липсват, подчерта зам.-кметът..

публикувано на 24.07.24 в 14:31

Стартира подписване на договори за подмяна на старите печки с екоуреди по програма Лайф

Започва подписването на договори за подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и/или въглища с нови екологични отоплителни уреди по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ по Програма ЛАЙФ. Проектът по Програма ЛАЙФ обхваща: ЦГЧ, кв. „Възраждане“, к-с „Лазур“, к-с „Бр. Миладинови“,..

публикувано на 24.07.24 в 14:27

Благоустрояват квартал "Възела" в Слънчев бряг-запад

Приключи строителството на тротоари по една от основните улици в квартал „Възела“ в Слънчев бряг –запад.  С това се поставя началото на благоустрояване на района, което  ще стартират след приемане на окончателните промени в проекта за обновяване визията на квартала, съобщават от община Несебър. В хода на дейностите ще бъде изпълнен проект за ново..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Сливенският митрополит Арсений посети Воден, направи дарение

Новоизбраният Сливенски митрополит Арсений посети боляровското село Воден. Владиката бе посрещнат от кмета на общината Христо Христов. На терен ръководството на местната администрация запозна Негово Високопреосвещенство с трагедията, която сполетя крайграничната община. Владиката разговаря с жителите, останали без дом в селата Воден и Крайново,..

публикувано на 24.07.24 в 12:03