Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Василев: Няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение в Алепу

Официално становище изпрати Стоян Василев, инвеститор на строежа на Алепу известен като "подпорната стена". Преди ден Дирекцията за национален строителен контрол възложи на Центъра за научни изследвания и проектиране (ЦНИП) към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), да изготви техническа експертиза за премахване на незаконния строеж в местността „Алепу“.

Инвеститорът на проекта уточнява, че към настоящия момент не е била получавана официална или неофициална информация, свързана с реализирания първи етап на „Курортен комплекс „Алепу Вилидж“ - „Укрепване на свлачище“. 


Публикуваме текста без редакция.

"За пореден път нямаме информация и не бихме могли даже и да предполагаме защо държавни институции разпространяват информация без да са налице официални документи, за които да сме информирани като инвеститор в проекта.

Фактите са следните:

·  до 15 март 2022г. няма заповед за премахване на укрепителното съоръжение;

·  до 15 март 2022г. не сме били уведомявани за започнало каквото и да е производство за установяване на незаконен строеж;

·  укрепителното съоръжение е въведено в експлоатация с Разрешение за ползване № СТ-05-118 / 13.02.2020 г., издадено от самите органи на ДНСК;

·  решението на ВАС № 11591 от 16.11.2021 г. по административно дело № 4725 / 2021 г. на ВАС няма общо с преценяване на „законността“ на строежа, тъй като този въпрос е вън от предмета на делото. С това си решение съдът нито е обявил, че завършеният първи етап е „незаконен строеж“, нито е разглеждал заповед за премахването му.

·  строежът не може да се квалифицира като незаконен, защото няма нито един акт на която и да е институция в тази посока;

·  официално не сме получавали никаква документация, нито сме уведомявани за започване на каквато и да е процедура по обявяване на укрепителното съоръжение за незаконно.

Както всички специалисти знаят, съоръжението не е „скрит“ хотел, а е укрепително съоръжение, което със своите контрафорси възпира активно свлачище. Също така за пореден път подчертаваме, че желанието да се запази съоръжението, като се махнат някои контрафорси е невъзможно, без да се компрометира цялата конструкция, както е видно и от становища на Геозащита и МРРБ от 2020 г.

Изказваме недоумението си, че макар и укрепителното съоръжение да е законосъобразно, по причини, не намиращи опора в закона, държавата има намерение да налага провеждане на мероприятия в частен имот, за който собственикът има всички необходими разрешения за осъществяване на легитимно инвестиционно намерение. Както и не можем да приемем представител на властa, независимо дали централна или местна, да квалифицира на своя глава законно съоръжение като незаконно, без да предостави документ или друга информация по темата.

Днес подаваме искания до всички отговорни институции, за да ни бъде предоставена официална информация във връзка с предприетите действия и да ни бъдат връчени административните актове, въз основа на които органите на ДНСК възлагат експертиза за премахване на изграденото законно противосвлачищно съоръжение.

Разчитаме на желанието на правителството да се бори с корупцията и да действа законосъобразно. Вярваме, че няма да действа незаконно и целенасочено, без да се вникне в конкретния казус и проблем. Отворени сме за диалог и сме готови да съдействаме, за да може да се изяснят всички детайли по този проект и да се предприемат необходимите законови действия. До този момент сме отправяли молби за срещи с министерства и други заинтересовани страни, за да ги запознаем с пълната фактология по случая, но такива срещи все още не са осъществени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Паднали клони и наводнени улици след дъжда в Бургас (ВИДЕО)

Интензивният дъжд, който за 40 минути се изсипа над Бургас, наводни улици и затрудни трафика в града.  Наводнено е кръговото кръстовище на "Трапезица" и подземната улица.  Има изтръгнати дървета, а паднали клони нанесоха материални щети върху автомобили. Екипи на пожрната и общинските фирми режат и отстраняват дървета из целия град...

публикувано на 22.07.24 в 18:48

Към момента пожарът в община Болярово е овладян и локализиран

Към момента пожарът в крайграничната община Болярово е овладян и локализиран. На място остават десетки дежурни екипи, които ще следят за обстановката. Вече са монтирани и първите фургони за хората, останали без домове. За трайното решение на жилищния проблем  местната власт ще настоява за отпускане на  средства  от държавния бюджет.   Пожарът, който..

публикувано на 22.07.24 в 17:33

В сряда тръгва от Бургас нов бус с дарения за Воден

Бургазлии продължават да събират храна, вода и техника за пострадалите във Воден. В сряда ще тръгне нов бус към боляровското село, обясни за БНР Бургас  Делчо Карабялов, който е израснал  във Воден и познава тези, които са пострадали. В неделния ден той лично занесе първите дарения. Към момента хората имат достатъчно храна, поясни той. Имат нужда..

обновено на 22.07.24 в 16:43

Удължават до края на годината проекта "Грижа в дома в община Болярово"

С още пет месеца се удължава проектът „Грижа в дома в община Болярово”.  Предоставянето на здравно-социални услуги на включените потребители  ще продължи до 1 януари 2025г.  Запазват се и осигурените 16 работни места за лични асистенти и специалисти, информират от общината.  Проектът се финансира от Европейския социален фонд+ чрез Програма..

публикувано на 22.07.24 в 15:32

АПИ: Устройствени и екологични процедури бавят ремонта на надлеза на Черноморец

За ремонт на надлеза на пътния възел Черноморец настояват от местната власт. За обекта има изготвен технически проект от април 2022 година, който предвижда основна реконструкция на пътя и ново мостово съоръжение. Предвидените дейности са част от рехабилитация на 53 км от второкласния път Бургас - Созопол – Царево. От 2018 насам се срещнахме..

публикувано на 22.07.24 в 15:26

Задръстване по АМ "Тракия" край Карнобат

За задръстване на автомагистрала „Тракия“ съобщават от полицията. Причината е разсипан чакъл в района на 343 км., в посока Бургас. Колоната от автомобили е около 2 км. След съгласуване с Областно пътно управление от пътен възел Карнобат движението към Бургас ще бъде пренасочено по главен път I-6 Карнобат – Бургас. 

публикувано на 22.07.24 в 10:19
Село Воден след пожара.

Организира се още една кампания в помощ на пострадалите от пожара във Воден

Екипът на Сдружение „Усмивка“ организира кампания за набиране на различни продукти, които биха помогнали на пострадалите в село Воден. Сред тях са дрехи, бельо, чаршафи,  хавлии,  домашни потреби, посуда, обувки, пакетирани хранителни продукти, лекарства,  минерална вода и парични средства. Акцията по събиране на средствата и продуктите..

публикувано на 22.07.24 в 09:56