Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От сряда и полицаи ще съдействат за документите на бежанците в Бургаска област (обновена)

| обновено на 17.03.22 в 13:10
Стойко Танков
Снимка: БНР-Бургас

Полицейските управления в област Бургас ще започнат да обработват документи за статут на временна закрила на бежанците. Тази тема е обсъдена на кризисния щаб, ръководен от Стойко Танков. Търси се решение и за приема на деца в детските градини.

От днес започва обучението на полицейските служители да обработват документи, посочи областният управител Стойко Танков:

„Във всички общини ще бъдат разкрити такива центрове, които ще дават статут на временна закрила. Това ще се случва от полицейски служители, а не от агенцията. 4 пункта ще има на Морска гара, където е кризисният център и още 4 на територията на община Бургас. Всъщност – в районните управления МВР. И още 12 във всяка една община“, коментира областният управител.

От сряда се очаква това да се случи, добави Танков. Междуведомствена комисия между здравната инспекция и образователния инспекторат ще работи по въпроса с приема на децата в детски градини и училища, поясни той:

„Трябва да имат имунизационен паспорт, а тези, които нямат, трябва да бъдат реимунизирани. Проблемът е, че в община Бургас споделиха, че има затруднение с капацитета на детските градини и на училищата. Но имаме уверението на г-жа Ананиева (заместник-кмет с ресор образование – б.а.), че този въпрос ще бъде решен в най-кратко време с допълнителни възможности за обучението на децата“, посочи той.

Коментиран е и въпросът с обучението на български на бежанци, тук ще помагат и НПО, коментира Стойко Танков. По-голям интерес към момента е към временната закрила, добави Танков. Този статут ще действа и със задна дата – 24 февруари, когато започна войната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер /ОБНОВЕНА/

Не са отчетени превишения в концентрацията на вредни вещества във въздуха, отчитат от РИОСВ-Бургас. Експерти извършиха проверка след постъпилите вчера сигнали на граждани във времето  от 15:30 ч. до 16:30 ч. за силни миризми на нефтопродукти. Установено е, че към периода на подаване на сигналите, на рейда на пристанище Бургас се извършва операция по..

обновено на 16.07.24 в 09:52

Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ. И малката Юлия била между пленниците. Купил я някой търговец езичник в Сирия. Много настоявал..

публикувано на 16.07.24 в 08:56

Тридневен поход-поклонение стартира от днес в Сливен

За десета поредна година от Сливен тръгна тридневен поход-поклонение „По бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа от 1868 година“. В събитието тази година, което ще се проведе от 16 до 18 юли, се включат около 60 родолюбци от цялата страна. Най-младият участник е на 8 години, който ще премине по стъпките на четата на Хаджи Димитър и..

публикувано на 16.07.24 в 08:39

Червен код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 16.07.24 в 07:32

Без ток в няколко бургаски села

Без електрозахранване до 11:30 часа ще бъдат селата Димчево, Присад, Зидарово, Габър и местност Батака. Причината е планови дейности по съоръженията.

публикувано на 16.07.24 в 07:16
Снимката е илюстративна

Ограничено ще е движението от Бургас за кв. "Сарафово"

От 9:30 ч. до 15:30 ч. движението ще се осъществява в една лента по път І-9 Варна – Бургас в участъка Бургас – "Сарафово" в платното за кв. "Сарафово", поради изграждането на улично осветление от пътен възел „Тромпета” на Северния обход до гробищния парк на гр. Бургас. Ще се ограничи преминаването по лявата лента на платното в посока кв. "Сарафово"..

публикувано на 16.07.24 в 07:11

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01