Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрокрацията по пътя на общините към зелената енергия:

Кметът Димитър Николов призова за опростени правила за фотоволтаиците

Необходими са ни не за да печелим от тях, а да захранваме социални домове и градската инфраструктура, подчерта градоначалникът

Снимка: БНР/А

8 милиона лева са необходими, за да бъде компенсирана повишената цена на тока и горивата само за община Бургас, ако бъдат включени и общинските търговски дружества, сумата набъбва до 13 милиона лева. Продължава масовата смяна на осветителни тела с енергоспестяващи като за тази година за това са отделени 450 000 лева, стана ясно при представянето на проекта за бюджет на Община Бургас за тази година. Той предстои да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет на 7 април. В ход е и изграждането на пилотната за страната ни анаеробна инсталация. Третият аспект, на който се залага, са фотоволтаиците. 

Районът около "Меден Рудник" е подходящ за изграждането на фотоволтаици, защото наблизо има електрическа подстанция. Оглеждат се още няколко терена в промишлената зона в Българово, кварталите „Черно море“, „Рудник“ и Индустриалните зони. 

Нормативната уредба обаче е изключително бюрократична, подчерта кметът Димитър Николов:

"Сблъскахме се с много препятствия Община Бургас да стигне до финал за получаването на разрешително за изграждането на такива инсталации. Има безконечни екологични оценки, процедури по предварителни съгласувания с EVN, с ЕСО. След това се оказва, че тези съгласувания са напразни, тъй като, примерно, електроразпределителното дружество дава точка на присъединяване на няколко километра от тази наша инвестиция. И тези няколко километра струват повече, отколкото да изградим самата фотоволтаична инсталация. Примерно, за да свържем една фотоволтаична инсталация в "Меден рудник" точката на присъединяване се дава на 4 км. Представете си как Община Бургас ще изгради 4 км довеждаща инфраструктура-през колко парцела, отчуждавания и съгласувания трябва да се мине и колко ще струва това тази фотоволтаична централа да задейства." 

Николов призовава за опростени процедури и съкратени срокове за местните общности и общините, които имат желанието и енергията да реализират подобни проекти за зелена енергия. Тези инсталации са ни необходими не за да печелим от тях, а да захранваме социални домове, образователни обекти и градската инфраструктура, подчерта градоначалникът. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изплащането на пенсиите започва на 7 юни

Изплащането на пенсиите през юни т.г. чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък).  Това съобщи националният осигурителен институт. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени също на 7 юни. Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 13:35

От 1-ви юли ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 12:23

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на вътрешните..

публикувано на 03.06.24 в 08:34

Поморие остава без вода утре

Без водоподаване ще бъдат жителите на Поморие на 3 юни, понеделник.  Причина за спирането на водата е авария на довеждащия водопровод, съобщават от ВиК - Бургас.   Спирането ще е в 8.30 ч. до отстраняването на проблема.  От дружеството се извиняват на клиентите си за причиненото неудобство! 

публикувано на 02.06.24 в 19:49

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той, високопреосвещенства от цялата страна и бургаското духовенство приветстваха в морския град новия сливенски митрополит Арсений. Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията..

публикувано на 02.06.24 в 18:28

"Операция: Плюшено мече" търси ментори за младежи в неравностойно положение

Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция: Плюшено Мече" търси 15 ментори за 15 младежи в неравностойно положение.  Три от децата са от Малко Търново, Сливен и Елхово.  От 2017 г. тази програма  дава шанс за професионална реализация на даровити момичета и момчета, лишени от родителска грижа или живеещи в рискова среда. Тя осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 16:00

Бургас почете паметта на Христо Ботев

Бургас почете паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Церемонията започна с минута мълчание пред паметника на революционера в морската градина на града.  Участие взеха представителни войскови части от Военното формирование и Бургаския духов оркестър.  Заупокойна молитва в памет на Ботев и всички герои, пожертвали..

публикувано на 02.06.24 в 12:48