Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Моргата в Бургас препълнена, прокуратурата обяви спешни мерки  

Снимка: Радио Бургас


Отделението по съдебна медицина в Бургас е препълнено и заплаши да спре работа, ако не бъдат взети мерки. В момента там има над 45 трупа, някои от които са там от 2016 и 2017 година, съхраняват се и тела на около 12 мигранти. След спешна среща от прокуратурата в града предприемат незабавни мерки. 

Проблемите идват от трудното установяване на самоличността, когато става въпрос за мигранти. Има и забавяне на прокурорски постановления за служебни погребения по приключили вече досъдебни производства, посочва съдебния лекар д-р Галя Милева.
"Капацитетът на едната камера е 9 души, в нея има 18. Отвън в едната зала има 5, които няма къде да ги прибера просто. И в така наречената хладилна стая има 25. Докарват и нови. Аз наистина нямам капацитет да ги съхранявам, няма как да оставя отделението да работи, в тази мръсотия и тази миризма, която ще бъде, ако ги оставим отвън. Те ще започнат да се разлагат. При тази ситуация наистина ще затвори отделението, ще пусна цялото отделение в отпуска

В момента в моргата се съхраняват телата на 10 бежанци и две украинки, идват и нови, допълва д-р Милева. Тя недоумява защо се бавят постановленията за служебни погребения по приключили досъдебни производства.  

Спешна работна среща събра държавни обвинители в окръжната прокуратура в Бургас във връзка с препълненото с трупове отделение по съдебна медицина. От там обявиха, че ще използват с нужното темпо всички форми на международно сътрудничество с цел установяване самоличността на починалите.

„В оперативен порядък да бъдат използвани и динамизирани всички форми на международно правно сътрудничество с цел установяване на самоличността на трупове, когато такава не е установена.  Имам предвид  европейска заповед за разследване, молба за международна правна помощ. Взето е и решение да използваме  сътрудничество, взаимодействие, помощ и от съответните дипломатически и консулски представителства, когато гражданството или поданството на лицата е установено", заяви за БНР Бургас председателят на Окръжна прокуратура Георги Чинев.

По отношение на трупове с установена самоличност е ангажиран началника на отдел  „Разследване“ при ОД на МВР с искане незабавно да бъдат изготвени предложения до съответните наблюдаващи прокурори в случаите, в които  разследващите органи считат, че са налице законови предпоставки труп с установена самоличност да бъде върнат на близките или да се пристъпи към служебно погребение.

Когато е установена самоличността процедурите по принцип са по-лесни, признава прокурор Чинев. Той предполага, че в голяма част от случаите се касае за забавяне на експертизи, които препятстват произнасянето на прокурора в посока разпореждането с трупа, който в общия случай е приобщен като веществено доказателство по дадено досъдебно производство

Само в рамките на ден са издадени няколко постановления за погребения на лица, извън мигрантския поток, посочиха още от прокуратурата. 

Повече чуйте в звуковите файлове: 
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват биопроизводителите, свиват се площите с биологично земеделие

Има спад в броя на биологичните производители, намаляват и площите за биоземеделие у нас. Сега биопроизводителите са 4841. Тенденцията върви надолу, а причините са бюрократични. Това обясни пред БНР Албена Симеонова от Българската асоциация "Биопродукти". Вместо подкрепа от Министерството на земеделието, биологичните производители все повече са..

публикувано на 03.10.23 в 08:33

Агенцията по заетостта с нов проект ще помогне на младежи да започнат работа

15 200 неактивни или безработни младежи ще бъдат подпомогнати за включване на пазара на труда чрез дейностите по проект  „Младежка заетост +” на Програма „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021 – 2027, съобщи Агенцията по заетостта.  Проектът е своеобразно продължение на предходния проект „Нова възможност за младежка заетост”, изпълняван от Агенция..

публикувано на 03.10.23 в 07:15

Камен Симеонов: След пожара в „Меден рудник“, в който загина възрастна жена има нужда от строителни материали за 9 апартамента с щети (СНИМКИ)

Нужни са строителни материали и всякаква друга помощ е добре дошла, за да се покрият щетите от пожара, който възникна в „Меден рудник“, вчера сутринта, в блок 308, вх.А, в жилище на 5 етаж, обитавано от самотно живеещата Станка, която е била около 78-годишна. За съжаление жената е загинала в пожара, задушавайки се от гъстия дим. Това разказа..

публикувано на 02.10.23 в 17:29

ПАЧИС обсъжда в Бургас защитата на децата

Защитата на децата трябва да бъде първостепенен приоритет на всеки политик, на всяка институция и на цялото общество. Това е тема, по която политическите сили, институциите и неправителствените организации могат и трябва да говорят в един глас, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред участниците в 61-ото заседание на Комитета по..

публикувано на 02.10.23 в 15:27
снимката е илюстративна

Служителите на "Топлофикация"-Сливен също излязоха на протест

Служителите на "Топлофикация"-Сливен излязоха на протест в подкрепа на колегите си от „Марица Изток“. За кратко те затвориха булевард „Банско шосе“ и част от кръговото кръстовище и направиха заявка утре да затворят подбалканския път София- Бургас в района на село Тополчане в ранния следобед.  Енергетиците предупредиха, че ако сливенската..

публикувано на 02.10.23 в 13:54

Изплащането на пенсиите ще започне на 9 октомври

Изплащането на пенсиите през октомври чрез пощенските станции ще започне на 9 октомври,понеделник, и ще завърши на 20 октомври, петък. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 9-и. На 3 октомври, вторник, на всички правоимащи ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 02.10.23 в 10:42
Снимката е илюстративна

Тестват Националната система за ранно предупреждение и оповестяване в 11 часа

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване  ще се проведе днес  от 11 часа. Ще бъдат задействани сирените в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив,  Русе, Смолян, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла, в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“,..

публикувано на 02.10.23 в 08:57