Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Флората в Бургас:

Мери, Тони Димитрова и RIA представиха клипа на "Остани"

| обновено на 30.04.22 в 10:15
7
Тони, Мери и RIA изпяха "Остани" и разказаха за съвместния си проект


За първи път в Бургас бе изпълнена пред публика песента „Остани“ на Мери Мутафчиева, Тони Димитрова и RIA и представен клипът към нея.  Музикалното събитие даде началото на Националната изложба за цветя „Флора Бургас“ в Морската градина. 

Емоционалната среща се състоя пред експозиционния център „Флора“. Трите дами пяха под съпровода на китарата на Мирослав Мутафчиев и разказаха за съвместния си проект.  Автор на текста и музиката е Мария Мутафчиева. Нейна е и идеята за локациите: 

"Рибарското селище е друга вселена. Там животът тече по друг начин, с други правила. Рибарите познават света и природата. В текста се говори затова, че в последните две години бяхме объркани, на прав път ли сме, какво се случва с нас. Исках такъв контраст между търсенето в текста и абсолютно недвусмисления категоричен живот, който водят тези рибари. Непринудената, жива и чиста красота на селището ме грабна. Впечатли ме начина, по който рибарите и хората, които се грижат за рибарското селище посрещнаха Тони, цветя хвърчаха от всякъде." 


Като те опознаят и теб ще посрещат така, отбелязва скромно Тони Димитрова:

"Винаги сме имали уважение една към друга, но по-малко се познавахме. Аз съм я кръстила "дълбоководница", тя търси екзистенциалния смисъл. Животът е и тъга, и сълза, и усмивка. Когато няма кой да ти каже "остани" и ти няма на кой да кажеш, тогава си е тъга.  Аз вярвам в чистата и светла тъга, но повече вярвам в усмивката."

Кадрите с Тони Димитрова са снимани в рибарското селище Ченгене скеле. Певицата издаде-въпреки че е била подготвена със специални тоалети, режисьорите са се спрели на спортния екип, с който се появила на снимките. С него разхожда из Морската градина любимото куче Рая, което също е увековечено във видеото. Мери избира емблематични места в Бургас като казиното, плажа и главната улица, а сюжет с писмо в бутилка стига до Манчестър, където наистина учи RIA. Тя участва в песента с вокали:

"Става въпрос за разбирането между хората, за отношенията, за това колко е хубаво да имаш човек до себе си, на кой да кажеш "остани", кой да те подкрепя. Аз се виждам като по-младо попълнение сред вече изявилите се музиканти като Мери и Тони Димитрова, усещам го като да представям гласа на младото поколение. И ние също имаме нужда някой да ни каже "остани"." 

Емоционалната среща с бургаската публика бе пред

Видеото е дело на творческия тандем Васил Стефанов и Стефка Николова с финансовата подкрепа на Община Бургас чрез нейния Фонд "Култура". Мери Мутафчиева призова всички музиканти и творци да не се колебаят и да представят своите идеи пред фонда. "Ако общината види потенциал, със сигурност ще ги подкрепи", добави певицата.  За фонда говори заместник-кмета с ресор "Култура" Диана Саватева, която анонсира видео към песента "Остани" така: 

"Това е клип с двойна употреба. В него звучат три красиви женски гласа, но заедно с това е една невероятна реклама на Бургас." 

Повече чуйте в интервюто с Мери Мутафчиева, Тони Димитрова и RIA в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът "Бургас и морето" за 41-и път на Летния театър

Националният конкурс за песен „Бургас и морето“ е тази вечер на Летния театър. Музикалното събитие е от 20 часа. 10 песни достигнаха до финала на 41-то издание на конкурса. Представят ги предимно млади изпълнители, които познаваме от музикалните формати като Симеон Славев, Яница Кънева, Георги Костадинов, Огнян Георгиев. Зад тях обаче като..

обновено на 28.07.24 в 09:11
Победителката в конкурса за млади изпълнители

16-годишната Теодора Велева спечели първото младежко издание на "Бургас и морето"

Теодора Велева спечели първото издание за млади изпълнители в конкурса "Бургас и морето". Във финалната вечер снощи 16-годишната софиянка преодоля конкуренцията на седем индивидуални изпълнители и две групи с кавъра на "Завръщане" и авторската си Losing my mind. Освен статуетка, Т еодора печели 10 хил. лева.  В рамките на тази сума тя ще получи..

публикувано на 28.07.24 в 07:53

Модерно звучене с песни на български и английски в "Бургас и морето" за млади изпълнители

Десет млади изпълнители ще влязат в надпреварата на най-новия формат за българска авторска музика "Бургас и морето". Те ще бъдат оценявани от международно жури, което включва някои от най-големите имена на Италия в музикалната индустрия. Целта ни е да открием поне един артист, който да се хареса на младите, коментира доцент Дарияна Куманова, която..

обновено на 27.07.24 в 09:46

Любовни мелодии ще звучат в експоцентър "Флора"

От 20:00 часа Експозиционен център "Флора“ ще е домакин на поредната вълнуваща камерна проява от лятната програма на Държавна опера – Бургас – след успеха на „Я жду тебя“, Концерт на пианистите на Държавна опера – Бургас и „Summertime”. В концерта "Un amore grande” ще прозвучат прекрасни мелодии, познати и обичани, възпяващи любовта – като стимул,..

публикувано на 27.07.24 в 08:30

Меги Димчева с премиера на "Чудесата в нас" в Бургас

Нов проект, който обединява български песни, йога и медитация представя днес в Бургас популярната телевизионна водеща от предаването „Търси се“ – Меги Димчева. Спектакълът е озаглавен „Чудесата в нас“ и ще бъде представен от 20:30 часа в Експозиционен център ФЛОРА Бургас. Подобно представление се реализира за първи път в България. Той е едно..

публикувано на 26.07.24 в 14:21

Гого Милтиядов и Плевенска филхармония ни канят на "Среща в Бургас"

На „Среща в Бургас“ ни кани  талантливият диригент и композитор Георги Милтиядов. Така е озаглавен концерт-спектакълът, посветен на 25-та годишнина на младия бургазлия. Публиката ще се потопи в море от музика с оркестъра на Плевенска филхармония, ще се докосне до стихове на бургаски поети и картини на бургаски художници. Изкуствата в спортната..

публикувано на 26.07.24 в 14:06

Песента "Булевардът", посветена на бургаския "Богориди"

Песента „Булевардът” в изпълнение на Симеон Славев е сред 10-те финалисти на конкурса „Бургас и морето”. Идеята идва на Румен Руменов, който прави аранжимента по нея, след като прочита стихотворение  на Румен Николов, посветено на един от знаковите бургаски булеварди – „Богориди“. "Когато прочетох това стихотворение ми направи силно..

публикувано на 26.07.24 в 13:56