Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Флората в Бургас:

Мери, Тони Димитрова и RIA представиха клипа на "Остани"

| обновено на 30.04.22 в 10:15
7
Тони, Мери и RIA изпяха "Остани" и разказаха за съвместния си проект


За първи път в Бургас бе изпълнена пред публика песента „Остани“ на Мери Мутафчиева, Тони Димитрова и RIA и представен клипът към нея.  Музикалното събитие даде началото на Националната изложба за цветя „Флора Бургас“ в Морската градина. 

Емоционалната среща се състоя пред експозиционния център „Флора“. Трите дами пяха под съпровода на китарата на Мирослав Мутафчиев и разказаха за съвместния си проект.  Автор на текста и музиката е Мария Мутафчиева. Нейна е и идеята за локациите: 

"Рибарското селище е друга вселена. Там животът тече по друг начин, с други правила. Рибарите познават света и природата. В текста се говори затова, че в последните две години бяхме объркани, на прав път ли сме, какво се случва с нас. Исках такъв контраст между търсенето в текста и абсолютно недвусмисления категоричен живот, който водят тези рибари. Непринудената, жива и чиста красота на селището ме грабна. Впечатли ме начина, по който рибарите и хората, които се грижат за рибарското селище посрещнаха Тони, цветя хвърчаха от всякъде." 


Като те опознаят и теб ще посрещат така, отбелязва скромно Тони Димитрова:

"Винаги сме имали уважение една към друга, но по-малко се познавахме. Аз съм я кръстила "дълбоководница", тя търси екзистенциалния смисъл. Животът е и тъга, и сълза, и усмивка. Когато няма кой да ти каже "остани" и ти няма на кой да кажеш, тогава си е тъга.  Аз вярвам в чистата и светла тъга, но повече вярвам в усмивката."

Кадрите с Тони Димитрова са снимани в рибарското селище Ченгене скеле. Певицата издаде-въпреки че е била подготвена със специални тоалети, режисьорите са се спрели на спортния екип, с който се появила на снимките. С него разхожда из Морската градина любимото куче Рая, което също е увековечено във видеото. Мери избира емблематични места в Бургас като казиното, плажа и главната улица, а сюжет с писмо в бутилка стига до Манчестър, където наистина учи RIA. Тя участва в песента с вокали:

"Става въпрос за разбирането между хората, за отношенията, за това колко е хубаво да имаш човек до себе си, на кой да кажеш "остани", кой да те подкрепя. Аз се виждам като по-младо попълнение сред вече изявилите се музиканти като Мери и Тони Димитрова, усещам го като да представям гласа на младото поколение. И ние също имаме нужда някой да ни каже "остани"." 

Емоционалната среща с бургаската публика бе пред

Видеото е дело на творческия тандем Васил Стефанов и Стефка Николова с финансовата подкрепа на Община Бургас чрез нейния Фонд "Култура". Мери Мутафчиева призова всички музиканти и творци да не се колебаят и да представят своите идеи пред фонда. "Ако общината види потенциал, със сигурност ще ги подкрепи", добави певицата.  За фонда говори заместник-кмета с ресор "Култура" Диана Саватева, която анонсира видео към песента "Остани" така: 

"Това е клип с двойна употреба. В него звучат три красиви женски гласа, но заедно с това е една невероятна реклама на Бургас." 

Повече чуйте в интервюто с Мери Мутафчиева, Тони Димитрова и RIA в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и..

обновено на 07.06.24 в 11:32

Мария Сапунджиева и Владимир Зомбори играят в Бургас „Премахни от приятели“

Театралната комедия от Стивън Мофат „Премахни от приятели“ ще бъде представена от 19.00 часа, в Културен дом НХК. Пиесата събира актьорите Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори, Анелия Луцинова, Деян Ангелов и Катя Иванова, а режисьор е Валентин Ганев. „Премахни от приятели” е най-новият хит в лондонския „Уест Енд“ и хвърля забавен и сатиричен поглед..

публикувано на 07.06.24 в 10:32

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. Днес от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас  Зрителите ще се..

обновено на 07.06.24 в 10:11

Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Бургас, за да представи премиера на най-мащабния си революционен концерт. Бургас отново е част от националното турне на ансамбъла и през 2024 година. Днес от 20.00 часа, на сцената на летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. След..

публикувано на 07.06.24 в 09:37

Танцовият фестивал „Велека фест“ днес и утре на "Охлюва"

Международният музикално танцов фестивал „Велека фест“ ще проведе своето пето издание в Бургас . Над 150 деца на възраст от 4 до 15 години ще покажат своите таланти днес и утре от 18.00 часа на сцена „Охлюва”.  В продължение на два дни на откритата сцена около 10 групи, с над 200 деца ще представят своите умения и талант. Детският интерфорум е..

публикувано на 07.06.24 в 09:20

Първото издание на Черноморски международен литературен фестивал започва в Бургас

Бургас е домакин на Черноморски международен литературен фестивал от днес до 9 юни. Община Бургас е организатор, а домакин на професионалната програма е Център за съвременно изкуство с библиотека „Пейо Яворов”. Официално откриване е от 19 часа в двора на библиотеката с четене на стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев. Над 50 писатели,..

обновено на 06.06.24 в 16:47

С премиерни заглавия и международно жури идва в Бургас BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас се е превърнал в истински ĸyлтypeн фeнoмeн за своите девет издания. И това лято от 19 до 25 юли морският град ще се превърне в сцена за световното артхаус кино.  Шест премиерни заглавия за България влизат в секцията на пълнометражни филми. Това са: - “Сладки сънища” (Sweet Dreams), реж. Ена Сендижаревич, Нидерландия;..

публикувано на 06.06.24 в 12:18