Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът на зелениката е този уикенд в Странджа (програма)

Домакин ще е царевското село Бродилово

Тазгодишното издание на фестивала на странджанската зеленика ще бъде в село Бродилово. Любимият на стотици природолюбители фест ще се състои на 14 и 15 май. Това ще е неговото 18 – то издание. Организатор е Дирекцията на природен парк Странджа.

"Празникът ще е в местността "Харманята" край царевското село. От мястото може да се види прекрасна гледка към околността, а има и цъфнала зеленика, която е символ на фестивала. Очакваме много туристи от цялата страна, защото това е най-големият празник в Странджа за природолюбители  и приятели на планината“, съобщи директорът на Природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова.

Странджанската зеленика цъфти обичайно през месец май. Растението обича дъжд и сянка и се среща на труднодостъпни места. Считано е за символа на Странджа планина.

"Посетителите ще могат да да се включат в преминаването на 4 маршрута, като първите два ще са по – лесни, а другите с малко по голяма трудност. Предвидили сме и богата програма с кулинарни предизвикателства, песни и игри", разказа още инж. Цвяткова.

Фестивалът ще бъде открит с изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“, след това ще се проведе фолклорна броеница, информационен маратон организиран от сдружение „Зелени Балкани“ и Природен парк Странджа, както и занаятчийски работилници.

Новото тази година е, че са поканени и останалите природни паркове в България да покажат своите забележителности. Поканата засега е приета от парк "Сините камъни" и парк "Терасина" . Преди тръгването по маршрутите БЧК – Бургас ще направи демонстрации за долекарска помощ в гората. Вечерта край фестивалния огън ще има раздумка, хора  и песни.  

Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Изпълнителната агенция по горите, Община Малко Търново, Община Царево и Югоизточното държавно предприятие – Сливен.

повече може да чуете в звуковия файл:

Фестивалната програма започва на 14 май, събота, в местността „Харамията“ край Бродилово. Началният час е 10,00.

Ето и останалите събития през двата фестивални дни:

Ден Първи (14 май 2022 г., събота)
10.00 ч. Официално откриване на 18-тото издание на Фестивала на зелениката. Изпълнение на химна на Странджа „Ясен месец“ от фолклорни групи на територията на ПП "Странджа"
10.05 ч. Изпълнение на стихотворение за Странджа от актьора Юри Ангелов
10.10 ч. Изпълнение на песента „Хубава си, моя горо” от фолклорни групи на територията на ПП "Странджа"
10.15 ч. Откриване на Фестивала, Поздравителни слова
10.40 ч. Връчване на плакети за особени заслуги към ПП "Странджа"
10.45 ч. Даване старт на кулинарен конкурс – ястие със зелентии
10.50 ч. Даване на старт на фолклорна броеница
11.00 ч. Започва информационен маратон в читалище "Екзарх Антим I" - с. Бродилово, организиран от СНЦ "Зелени Балкани" и ДПП "Странджа"
11.05 ч. Да видим какво има по масите на занаятчиите…
11.10 ч. Демонстрация на Първа долекарска помощ в гората – експерти от БЧК-Бургас
11.30 ч. Начало на туристически маршрути
На добре подготвените, мотивирани туристи и природолюбители отправяме няколко различни предизвикателства:

• Маршрут: Нагоре до Милекоп
Продължителност – около 3 часа за достигане до м. Милекоп
с. Бродилово – м. Харманята – м. Милекоп, в подножието на връх Ходжата

• Маршрут: Харманята – Габърът – Царското кладенче... Около 8 км по коларски път по протежение на десния бряг на река Велека... Край м. Царското кладенче има чешма със студена букова вода.

• Маршрут: Блей баирите – От информационната точка за ДПП "Странджа" до читалището и църквата Свети Пантелеймон - местността Гьолът и чешмата Хайдушкото кладенче... От местността Гьолът - до гледката в м. Блей баирите със заслон Папия - параклис Свети Пантелеймон в непосредствена близост до село Бродилово където маршрутът приключва
• Продължителност: около 7 часа.

*Най-лек маршрут, подходящ за майки с малки деца, и възрастни хора... Обща продължителност отиване и връщане около 2,5 километра
Маршрутът се движи по стабилизиран път в горска обстановка, с малка денивелация (около 50 м). По маршрута могат да се видят вековно орехово дърво край поречието на река Велека; корията с вековните габърови дървета с причудливи стволове; големи и представителни масиви от странджанска зеленика от двете страни на пътя до местността Кукула. След почивка в крайната точка, маршрутът предлага възможността всеки един от посетителите сам да избере своето темпо за прибиране и времето, което да отдели за разглеждане (или заснемане (smiley) ) на природните образци. Лек маршрут, без значителни натоварвания, с максимална продължителност около час и половина до два часа...

20.30 ч. Запалване на фестивалния огън – раздумка, хора, песни, ръченици …
Във фестивала ще вземат участие:
• Фолклорни състави от населените места на територията на общините Царево и Малко Търново
• ЦОП "Цветница" – Малко Търново, към Сдружение Каритас – България
• СНЦ "Зелени Балкани"
• БЧК - Бургас
• Занаятчии и производители на местни и млечни продукти, пчелари и хора, които творят с ръцете си красота, продукти за здравето, изделия за дома
• Природните паркове в България ще се представят със свои щандове

За втория ден, 15.05. (неделя):

От площада на село Бродилово, с посещение на Читалището и стаята с информационната точка на ДПП Странджа... Покрай църквата на село Бродилово "Свети Пантелеймон", паметник на културата, се отива покрай чешма с питейна вода – до съвсем близкото до селото манастирче (параклисче) със същото име – Свети Пантелеймон.
От Св. Пантелеймон маршрутът тръгва нагоре по поречието на малка река с живописни канари и малки водопадчета, като се достига до подножието на връх Папия, откъдето покрай храсти със зеленика, маршрутът прави обиколка на самия връх и достига до една от най-забележителните гледки в Природния парк така наречената гледка "Блей баирите", известна и със своя заслон Папия.

Заслон Папия е обграден с едни от най-представителните съобщества на средиземноморския вечнозелен храст грипа. От заслон Папия, като се следват стари коларски пътища, маршрутът се спуска към село Бродилово.
Продължителност: цял ден, 10 часа.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Визията на Центъра по проект

Готов е новият експозиционен център в Акве Калиде

Туристически комплекс „Акве калиде“ скоро ще приема посетители в новия си експозиционен и демонстрационен център. В момента се извършват довършителните дейности, каза Весела Христова,  ръководител на отдел „Туристически обекти“ в Община Бургас:   Туристически комплекс Акве Калиде става уникално място за посещения по Черноморието "..

публикувано на 22.05.22 в 11:00

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство

Бургас и Поморие ще получат средства по новата Програма за морско дело и рибарство. Договорите с двете общини вече бяха подписани. Лодкостоянка за нуждите на рибарите от дребномащабния крайбрежен риболов ще изгражда община Бургас със средства по тази програма. Безвъзмездната финансова помощ е почти 800 000 лв., а съоръжението ще е разположено..

публикувано на 21.05.22 в 08:38

Кметът на Синеморец: Сезонът няма да е по-добър от миналата година

Над 3 хиляди са местата за настаняване в Синеморец. Това информира кметът на курортното селище Костадин Димитров. Според него сезонът няма да е по-добър от миналата година.  „Факторите, поради които не очакваме много силен сезон се знаят. Най-вече Гърция - отвориха границите си. Голяма част от софиянци ще предпочетат южната ни съседка. Друг..

публикувано на 20.05.22 в 09:54

Хлебопроизводители: 0% ДДС няма да намали цената на хляба

Нулевата ДДС-ставка за хляба няма да доведе до намаляване на цената на продукта за крайния потребител, смятат производители. Заради инфлацията, не може да се гарантира дори и че тя няма да се повиши. Не може да се прогнозира как ще се повлияе цената на хляба, ако ДДС – ставката стане 0%, коментира производителят Красен Хлебаров. Ако..

публикувано на 19.05.22 в 15:42

В БХРА ще обсъждат действия заради връщането на 20% ДДС за бирата и виното

Членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се събират в началото на следващата седмица в курортния комплекс Слънчев бряг, за да обсъдят какви действия ще предприемат относно анонсираното връщане на 20-процентната ДДС ставка за бирата и виното, намалена на 9 на сто по време на Covid кризата. Заместник-председателят на организацията..

публикувано на 19.05.22 в 14:03
Стефан Радев, кмет на Сливен

Сливен с бюджетна прогноза за три години напред

Общинският съвет в Сливен прие актуализацията на бюджета и гласува бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Приети бяха годишните финансови отчети на общинските предприятия и на търговските дружества с общинско участие за миналата година.  Според кметът Радев актуализацията..

публикувано на 19.05.22 в 13:52

Собственици на малки бензиностанции са притеснени как ще се прилага антикризисната мярка за горивата

Собствениците на малките бензиностанции са притеснени как ще се прилага антикризисната мярка, свързана с горивата, която беше обявена от правителството. Според нея търговците трябва да правят отстъпка от 25 стотинки на литър при зареждане на бензин или дизел. Това ще ни натовари и финансово и като време обясни Росинка Бъчварова от Сдружението..

публикувано на 19.05.22 в 13:36