Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По инициатива на кмета Иван Жабов:

За първи път изпратиха официално абитуриентите на Средец

Тримата зрелостници с най-висок успех получиха значка от градоначалникаЗа първи път Средец официално изпрати абитуриентите си. Церемонията по инициатива на общината се състоя в Трансграничния културен център за деца в града. 

Кметът инженер Иван Жабов пожела „на добър час“ на зрелостниците от  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство и електроника „Никола Вапцаров“. Той даде ценни напътствия на младежите:

"Останаха най-важните стъпки, които предстоят-трябва да се явите на матурите и да ги вземете, образованието да приключи успешно. Искам да ви пожелая попътен вятър по магистралата на живота, да сбъднете мечтите си и най-важното никога не забравяйте своя роден край. Може би някой ще намерят своето поприще в чужбина, някой от вас ще се ориентира към висшето образование, някой ще излезе зад граница, за да спечели повече средства, не забравяйте откъде сте тръгнали, не забравяйте вашите учители и родители!"

Тримата абитуриенти с най-висок успех бяха отличени от градоначалника със значка и парична сума. 


Георги Момчев от село Дебелт е най-малкият от 6 деца, мотивацията му да учи е да помага на семейството си. Любимият му предмет в училище е българският език и литература. Голямото му желание е да стане военен и служи на страната си.  Йордан Илиев от село Ливада ще продължи образованието си, за да стане мениджър. Сред отличниците е и спортната гордост на Средец бореца Атанас Магазянов:

"Дипломата ще ми послужи да кандидатствам задочно в НСА, за да стана учител по физическо или треньор по борба. От 10 години тренирам и това ми е най-голямата мечта. Аз се издържам сам и може би ще замина първо да работя в чужбина. Моята класна ме мотивира, тя ми помогна страшно много. Благодаря и на моя треньор Симеон Стаев."


Класен ръководител на Георги и Атанас е Живка Айрянова. Преподавателят по философия от  ПГМССЕ споделя:

"Истинска гордост е, че имам такива деца в класа си. Щастлива съм, че успях да доведа до финал всички 20 деца, с които започнах. Тайната е любов-да обичаш първо професията си, след това децата, да им показваш всеки ден, че животът е прекрасен и ако в училище е трудно, то в живота има много по-трудни неща." 

Дванадесетокласниците  от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ също изненадаха кмета Иван Жабов. Те му връчиха събрани от тях 200 лева по повод 24 май за учителите ветерани от Средец.  

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвърта студентска научна конференция се състоя в Бургас

С представяне на доклади по актуални теми, на много високо равнище, премина Четвъртата студентска научна конференция на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Организатори на форума са Факултет по обществено здраве и здравни грижи, Медицински факултет и Медицински колеж към бургаския ВУЗ. В рамките на ден бяха представени 28 доклада, по които са..

публикувано на 21.05.22 в 13:24

В Ямбол записват украински деца за градини и училища

От началото на следващата учебна година в  ямболските училища и детски градини ще могат да бъдат записани украинските деца, чиито родители са подали заявления в Регионалното управление на образованието. До септември на децата  ще бъде завършено и поставянето на задължителните  по българския имунизационен календар ваксини. Родителите на седем..

публикувано на 21.05.22 в 08:45
Архив

Без сигнали за нарушения на матурата днес в Ямболско

Без сигнали за нарушения премина полагането и на втория държавен зрелостен изпит в Ямболска област. Само трима от допуснатите ученици днес не са се явили на матура.  Директорите на всички училища са предали материалите до 14 часа, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Стойко Стойков.  " Общо 10 предмети са били..

публикувано на 20.05.22 в 16:22

Над 45 000 ученици се явяват на втора задължителна матура

2 888 зрелостници от област Бургас  се очаква да се явят на днешната втора задължителна матура. Общо за цялата страна те са 45 224. За учениците от профилираните гимназии тя е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за..

публикувано на 20.05.22 в 08:19

Бургазлията Лъчезар Томов е сред най-талантливите деца на България

За дванадесета поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обяви финалистите от проекта си „Награди, стипендии и отличия“. Седем талантливи млади българи от цялата страна получават финансови награди за постиженията си в национални и международни турнири, конкурси, състезания, олимпиади в областта на математиката и информационните..

публикувано на 19.05.22 в 09:42

Без инциденти и при добра организация премина първата матура в област Бургас

Без инциденти и при много добра организация премина първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас. Това каза пред БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. 2 914ученици бяха допуснати като 90 не се явиха. „Директорите на всички 39 училища създадоха много добра..

публикувано на 18.05.22 в 15:31

Нормално е започнал първият задължителен зрелостен изпит в област Бургас

В област Бургас са подадени 3049 заявления от зрелостници за явяването им на изпита по български език и литература.  Допуснати са 2914, каза за БНР Бургас временно изпълняващата длъжността началник на Регионалното управление на образованието Лиляна Иванова. В общо 47 училища в областта има завършващи 12 клас зрелостници. Днешният изпит се провежда в..

публикувано на 18.05.22 в 09:50