Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен с бюджетна прогноза за три години напред

Стефан Радев, кмет на Сливен
Снимка: Стоян Радев

Общинският съвет в Сливен прие актуализацията на бюджета и гласува бюджетната прогноза за периода 2023-2025 г. на постъпленията от местни приходи и на разходите за местни дейности. Приети бяха годишните финансови отчети на общинските предприятия и на търговските дружества с общинско участие за миналата година. 

Според кметът Радев актуализацията на бюджета е по-скоро пренареждане на позиции вътре в него.  

"Не се изменят приходите или разходите, т.е. това е по-скоро оперативно действие по изпълнение на бюджета."  

Бюджетната прогноза на общината за следващите три години е максимално консервативна.  

"Тоест, не предприемаме някакво оптимистично планиране. Трябва да съхраним финансовата стабилност на общината и възможността и да извършва цялата своя дейност, всички свои услуги."  

Кметът Радев изрази задоволство от финансовите отчети на общинските дружества, като изключение прави „Обреден комплекс“, който той ще настоява да бъде закрит заради ниския пазарен дял. „Пътнически превози“ ще продължи да се дотира с общински средства. 

"Така че да може да осигуряваме транспорт на достъпна цена за нашите съграждани."  

Общинските съветници отпуснаха 30 хиляди лева за проектът „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев и бе дадено съгласие за откриване на астрономическа обсерватория.  


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едва между 20 и 30% от завършващите бургаската Гимназия по туризъм работят в сектора

Всяка година бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" завършват 7 паралелки средно с по 24 ученика. По-голямата част от тях обаче не се насочват към туристическия бранш, съобщи директорът на училището Фотинка Въргова: "Това е една стабилна цифра подготвени кадри в различните туристически професии-готвачи, сервитьори,..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Сливен представи концепция за интегрирани инвестиции за 100 млн лева

Община Сливен представи концепцията за интегрирани териториални инвестиции на по Програма „Развитие на регионите“ 2021 - 2027. В нея са включени общи проекти с общините Бургас, Ямбол и Стралджа.  Сливен участва в общо 7 концепции свързани с регионалното развитие, а в момента тече процес на оценяването и одобряването им. Кметът Стефан Радев обяви,..

публикувано на 27.03.24 в 16:32

Даскал Алекс говори в Бургас за влиянието на изкуствения интелект върху финансите и бизнеса

Как изкуственият интелект влияе на финансите и бизнеса? Уъркшопът е част от поредицата DIGI POWER MEETINGS – образователни срещи с практическа насоченост, които имат за цел да свързват успешни хора с млади търсещи умове. В неделя, 31-ви март, темата „Ерата на AI и финансовите възможности“ ще потопи участниците в света на финансовата..

публикувано на 27.03.24 в 13:02

ИАРА конфискува риболовно оборудване от Мандра и Вая

След няколко часово наблюдение на язовир Мандра и езеро Вая служители към сектор "Рибарство и контрол" - Бургас, Добрич и Варна установиха нарушения, а Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) конфискува  рибарско оборудване, мрежи и лодка и залови рибарите, съобщиха от агенцията.  На нарушителите са съставени два акта за..

публикувано на 26.03.24 в 16:09

Одобриха създаването на сдружение и фонд за финансиране на полети от и до Летище Бургас

Общинските съветници дадоха зелена светлина за създаване на фонд за финансиране на авиолинии от и до Летище Бургас . Те единодушно  подкрепиха предложението на кмета Димитър Николов за създаване на сдружение с участието на всички общините от региона.  Идеята е чрез отчисления от туристическия данък  да се закупуват авиолинии, които да заработят в..

публикувано на 26.03.24 в 11:38

Общинският съвет в Бургас прие декларация против изграждането на ветрогенератори в Черно море

Бургаските съветници приеха декларация против законопроекта за изграждане на ветрогенератори в Черно море. Обсъждането на въпроса бе под номер едно в дневния ред на сесията. Две партии внесоха идентични текстове по темата за така наречените перки в морето. Едната докладна записка е на Димитър Сотиров, Евелина Михалева и Димчо Грудев от ГЕРБ...

публикувано на 26.03.24 в 10:40

Бургас е в Топ 3 у нас по поскъпване на жилищата

Град Бургас е в Топ 3 по поскъпване на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. спрямо предходното, съобщи Националният статистически институт. Най-големият процент на увеличение е в град Стара Загора – с 8,2 на сто, следван от Бургас – с 6,3%, и Варна – с 1,7%. Поевтиняване има в Пловдив – с 0,5%, и минимално в София – с 0,1%...

публикувано на 25.03.24 в 14:27