Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Инж. Христин Илиев: 9% ДДС би намалило сметките за парно, но само за този сезон

Предвижда се увеличение на топлинната енергия от 1 юли

Коригирането на ДДС ставката на парното на 9% би довело до намаляване на сметките на абонатите, но спрямо настоящия сезон. А за следващия се предвижда увеличение на цената на парното, което ще влезе в сила от 1 юли. Мнението е на изп. директор на на „Топлофикация“ Бургас инж. Христин Илиев.

„При всички положения ДДС-то, тия 9% ние ги взимаме от крайния потребител. Ще им се отрази на тях, в посока намаление на сметките. Но ние си говорим за намаление, но спрямо цената на сезон 2021/22 година. А  каква ще е цената при новия сезон това не мога да кажа. Предложената от нас цена е доста по-висока, защото ние правим разчети по нашите разходи, слагаме цената на газта. Комисията за енергийно и водно регулиране, ако трябва да се съобразява с нашите искания цената ще скочи много нагоре“, коментира инж. Илиев.

Цената на парното може да се увеличи до 50%, но реално това няма да стане, защото има и социален елемент, допълни инж. Христин Илиев. Натрупаните загуби за дружеството, след замразяването на цените на парното, са за над 10 млн. лв., сочат разчетите на ТЕЦ-а.

„В момента газ има, количествата, които заявяваме, ги получаваме, но на други цени. Дали газта е от Русия, от къде минава, аз не знам“, посочи още инж. Илиев. 

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборният ден в Нова Загора протича спокойно

Нормално започна изборният ден в община Нова Загора. Днес хората в общината гласуват за кмет, след като през пролетта почина кметът Николай Грозев. В 44 секции се гласува машинно, в останалите се гласува с хартиени бюлетини. Към момента няма нарушения на изборния ден, съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Християна Йорданова...

публикувано на 03.07.22 в 10:41

Производители понижават цената на хляба от 10 до 20%

Прогнози за драстично поскъпване на пшеницата притесняват хлебопроизводители в Бургас. За по-малко от година брашното е скочило с 95% и в момента тонът се купува за 1130 лв., коментира Красен Хлебаров: "Много са факторите, пшеницата започва нова реколта, никой не знае на какви цени ще се купува, какви ще станат брашната. Ето, брашната от..

публикувано на 03.07.22 в 10:31

Плувен маратон от остров света Анастасия до местността Чукалята се провежда днес

От остров света Анастасия до местността Чукалята днес плувци ще преплуват разстоянието благотворително. Тяхната такса за участие от 50 лева ще   отиде за хора с онкологични заболявания. Събитието е организирано за 6 та поредна година от Онкоболни и приятели, каза председателят на сдружението Цонка Тодорова "Този път имаме много записани..

публикувано на 03.07.22 в 07:55

Атрактивни демонстрации отбелязаха празника на МВР, БНР-Бургас напомни за пътната безопасност (ГАЛЕРИЯ)

БНР-Бургас се включи в отбелязването на професионалния празник на МВР с кампанията си за пътна безопасност. С раздаването на стотици превантивни стикери „Спри! Дай път на пешеходец“ напомнихме, че безопасността на пътя е най-важна. До казиното в Морската градина от Областната дирекция на МВР направиха атрактивни демонстрации на сили и..

публикувано на 02.07.22 в 20:52
Снимка: Архив

Отново сигнали за неправомерно събиране на такса за паркиране на Силистар

Сигнал за неправомерно събиране на такса за паркиране е подаден до концесионера на плажа „Силистар“. Подобен казус се случва за поредна година в района.  Задържаха за 24 часа Георги Георгиев, събирал по пет лева за паркинг на Силистар Паркингът до плаж Силистар отново е безплатен Пукат гуми и събират нерегламентирано пари за паркинг..

публикувано на 02.07.22 в 14:48

Общината в Ямбол ще създаде общинско предприятие "Чистота"

Общинско предприятие "Чистота" ще създаде общината в Ямбол. Целта е да се засили контролът върху комуналните дейности, които в момента се извършват от външни фирми. Първоначално общинското дружество ще ограничи работата си в управлението на компостиращата инсталация, която заработи в началото на тази година. През следващата година ще бъдат поети и..

публикувано на 02.07.22 в 09:57

Полагат маркировка за паркиране в Поморие

Полагането на маркировка за паркиране в Поморие продължава през почивните дни, съобщават от Общината. Днес ще се работи на улиците: „Св. Климент Охридски“ и „Св. Иван Рилски“, а утре – на улиците: „България“ и „Цар Петър“. Собствениците и шофьори на автомобили трябва да преместят превозните средства от посочените улици, за да не пречат..

публикувано на 02.07.22 в 08:37